Home Politika Izbori Niš: Ko će napraviti većinu u gradskoj skupštini i formirati vlast?

Izbori Niš: Ko će napraviti većinu u gradskoj skupštini i formirati vlast?

by euronet063


Vesti

Politika

Izbori Niš: Ko će napraviti većinu u gradskoj skupštini i formirati vlast?

Ponovljeni opštinski izbori na dva biračka mesta u niškoj opštini Medijana mogli bi da budu najava još žešće borbe vladajuće koalicije i opozicije na ponovljenim gradskim izborima u Nišu, po svemu sudeći, na najmanje dva biračka mesta. U igri je 31. mandat i većina u gradskoj skupštini, a analitičari smatraju da će vladajućoj koaliciji biti lakše da mobiliše svoje birače nego opoziciji.

.

Foto: Dimitrije Nikolić / Tanjug

.

U Nišu su juče ponovljeni opštinski izbori na na dva biračka mesta u opštini Medijana nakon kojih su četiri opozicione liste (grupa građana „Dr Dragan Milić“, Biramo Niš, Kreni-promeni i Ujedinjeni NADA za Niš) osvojile mandat više nego 2. juna pa sada imaju ukupno 16 odbornika u skupštini opštine. S druge strane, lista koalicije oko SNS-a ostala je na 11 mandata u Medijani.

Blic preporučuje

Ipak, ovi ponovljeni opštinski izbori nemaju veze sa gradskim izborima u Nišu i borbom za gradsku vlast. Tu je situacija i dalje neizvesna pošto je Viši sud usvojio žalbu koalicije „Biramo Niš“ za ponavljanje izbora na biračkom mestu 18. Sada se čeka da li će i kada Gradska izborna komisija raspisati ponovljene gradske izbore na spornim biračkim mestima?

Borba za ključni 31. mandat i većinu u gradskoj skupštini

Sudeći po reakcijama i iz vlasti i opozicije, i jedni i drugi se uveliko spremaju za ponovljeno glasanja i borbu za ključni 31. mandat.

Nakon gradskih izbora u Nišu 2. juna raspodela mandata izgleda ovako:

  • „Aleksandar Vučić – Niš sutra“ – 30 mandata
  • GG „Dr Dragan Milić“ – 16
  • „Biramo Niš – Đorđe Stanković“ – 10
  • „Ujedinjeni – Nada za Niš- Miodrag Stanković – Nova“ – 2
  • „Dr Savo Manojlović – I ja sam Niš-Kreni – Promeni“ – 2
  • Ruska stranka – Rusija i Niš u srcu – Tihomir Perić – 1

„Sada je sve stvar psihologije“

Predrag Lacmanović, programski direktor agencije „Faktor plus“, očekuje da će doći do ponavljanja izbora na spornim biračkim mestima.

Predrag Lacmanović nije siguran da će glasači opozicije biti dovoljno motivisani da izađu na ponovljene izbore

Predrag Lacmanović nije siguran da će glasači opozicije biti dovoljno motivisani da izađu na ponovljene izbore

– Niš je specifičan grad, ne znam kakva je atmosfera dole, ali nisam siguran da će deo opozicije biti dovoljno motivisan da izađe na te izbore. Da je opozicija 2. juna ubedljivo pobedila drugačija bi bila situacija. Sada je sve egal i stvar psihologije – ocenjuje Lacmanović za „Blic“.

„Opozicija podeljena na dva dela“

Kako kaže, opozicija u Nišu je podeljena na dva dela:

  • jedan čini opozicija koja se i na nacionalnom planu bori protiv vlasti
  • a drugi grupa građana „Dr Dragan Milić“ koja se na lokalu takmiči sa naprednjacima

Naš sagovornik smatra da je pitanje koliko su opozicioni glasači u Nišu jedinstveni.

Mislim da određeni broj glasača za Milića ne vide drugi deo opozicije kao poželjnog partnera u Nišu. To može biti i mali procenat birača, ali dovoljno da se napravi razlika između vlasti i opozicije u Nišu – analizira Lacmanović.

„SNS ima disciplinovano biračko telo“

S druge strane, po njemu SNS ima disciplinovano biračko telo.

Glasači SNS-a su disciplinovani, smatra Lacmanović

Foto: K. Kamenov / RAS Srbija

Glasači SNS-a su disciplinovani, smatra Lacmanović

SNS ima ozbiljnu stranačku infrastrukturu što znači čak i da nešto ne valja mogu da poprave. U Nišu najveći problem bio sa birokratskom strukturom zbog čega je došlo i do podela među niškim naprednjacima – navodi Lacmanović.

Da li će SNS pozvati birače da glasaju za Rusku stranku na ponovljenim izborima?

Već se priča o izbornim kalkulacijama na ponovljenim izborima pa se postavlja pitanje da li će vladajuća koalicija oko SNS-a ići na to da osvoji još jedan 31. mandat na ponovljenim izborima ili će pozvati svoje birače da glasaju za Rusku stranku kako bi sačuvala taj jedan mandat i formirala većinu sa vladajućom koalicijom.

Sve je moguće i legitimno. To je izborna matematika. Videćemo ko će se za šta odlučiti. Ako vladajuća koalicija i Ruska stranka budu imali tesnu većinu i nakon ponovljenih izbora mislim da će sigurno formirati vlast – zaključuje Lacmanović.

Đukanović najavio debakl opozicije na ponovljenim izborima

Da se i vladajuća koalicija i opozicija uveliko pripremaju za ponovljene izbore u Nišu pokazuju i poslednje poruke koje šalju.

Vladimir Đukanović, poslanik SNS-a, je na svom X profilu prvo prokomentarisao rezultate ponovljenih opštinskih izbora u Medijana.

Đukanović je najavio "debakl" opozicije na ponovljenim gradskim izborima

Foto: Blic TV / Ringier

Đukanović je najavio „debakl“ opozicije na ponovljenim gradskim izborima

– Uprkos agresivnoj kampanji koju ste vodili da biste preusmerili glasove i tako umuvali još jednu listu u SO Medijana, opet smo vas pojedinačno pobedili i to tako što smo u procentu popravili rezultat. Tebe očito birači neće da slušaju, jer nisu hteli da glasaju za neku drugu listu – poručio je Đukanović.

Poslanik SNS-a je potom praktično najavio žestoku borbu za većinu u gradskoj skupštini i formiranje gradske vlasti u Nišu.

Ako ste već pobedili, pa što svi zajedno ne izlazite na izbore? Čemu ta podeljenost? Jedino na čemu se udružujete je program- “Mrzim te Vučiću”, no on čak ni na Medijani ne prolazi, jer pojedinačno i tu vas dobijamo. U svakom slučaju, za grad na ponovljenim izborima očekuje vas debakl – zaključio je Đukanović.

Milić: Pobedili su Medijanci

Pre toga dr Dragan Milić, nosilac istoimene liste grupe građana, objavio je rezultate ponovljenih opštinskih izbora u Medijani i na svom X profilu napisao:

Hvala Medijana. Pobedili su Medijanci.



Izvor

You may also like