Home Politika Izbori u Novom Sadu: Ovo su kandidati za gradonačelnika i nosioci liste

Izbori u Novom Sadu: Ovo su kandidati za gradonačelnika i nosioci liste

by euronet063


Lista na lokalnim izborima u Novom Sadu je 14 i ovo su njihovi kandidati:

Blic preporučuje

Koalicija oko SNS nije istakla kandidata

Koaliciju „Aleksandar Vučić – Novi Sad sutra“ čine SNS, SPS, SDPS, PUPS, Zdrava Srbija, SRS, Pokret socijalista i Zavetnici. U prevodu, oni koji su njen deo su poznati, ali nije najjasnije i ko će biti njen kandidat za gradonačelnika vojvođanske prestonice.

Ako bi se gledalo po izbornoj listi, prva na njoj je dr Vesna Turkulov, bivša načelnica Infektivne klinike u Novom Sadu i državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja. Akademsku karijeru gradila je na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, gde je diplomirala i gde je i danas redovna profesorka.

Dr Vesna Turkulov

Foto: R. Getel / RAS Srbija

Dr Vesna Turkulov

Drugi na listi je trenutni gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić. Rođen je 1977. godine u Novom Sadu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu, čime je postao još jedan pravnik na čelu grada nakon Miloša Vučevića kojeg je nasledio na toj poziciji.

Milan Đurić

Foto: Tanjug/ Nenad Mihajlović / Tanjug

Milan Đurić

Bio je član Gradskog veća za upravu i propise, a nakon toga zamenik gradonačelnika. Bio je i član Upravnog odbora FK Vojvodina.

S obzirom da se gradonačelnik bira iz redova odbornika, pored njih dvoje, praktično, na toj funkciji može da se nađe bilo koji kandidat sa liste.

SVM – podrška naprednjacima

Prvi na listi Saveza vojvođanskih Mađara je Đula Kiš, bivši potpredsednik Mesnog odbora SVM u Budisavi, volonter u nekoliko kulturnih udruženja, koji se takođe bavi profesurom u Poljoprivrednoj školi u Futogu. Član je Saveza od 2004. godine.

Đula Kiš

Foto: Savez vojvođanskih Mađara / Ustupljene fotografije

Đula Kiš

Ipak, politička praksa govori da će SVM, koji inače nije izašao sa imenom svog kandidata, kao dugogodišnji partner SNS u Novom Sadu verovatno podržati kandidata koga bude predložila koalicija okupljena oko naprednjaka.

Rusku stranku predvodi studentkinja

Listu Ruske stranke u Novom Sadu mahom čine studenti i srednjoškolci, a prva na listi je predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Ivana Macak.

„Istina“ – vlaška manjina

Nosilac ove liste je Ivana Vujasin koja je u gradski parlament ušla na listi Zelene stranke, inače registrovane kao stranke slovačke nacionalne manjine. Ipak, u ovoj partiji se nije zadržala, dok je mandat u gradskoj skupštini zadržala.

Ivana Vujasin

Foto: Ko smo mi – Istina / Ustupljene fotografije

Ivana Vujasin

Nakon toga postala je deo stranke vlaške nacionalne manjine, gde se našla kao prva na listi za lokalne izbore 2. juna.

Grupa građana „Sasvim druga priča“

Osim imena i prezimena, lista grupe građana „Sasvim druga priča“ nije predstavila zvanične biografije onih koji je predstavljaju.

Prvi na listi je elektroinstalater Svetozar Dunđerski, dok ispred grupe građana vrlo često istupa i peti na listi, Srđan Davidović koji je diplomirani inženjer energetskih tehnologija.

Grupa građana „Gari“

Prvi na listi je student sociologije Miloš Jovović, a predsednik osnivačke skupštine ove organizacije je Stefan Todorović, master sociologije koji je četvrti na listi.

Pokret Autonomija – Aleksandar Odžić

Nosilac liste i kandidat za gradonačelnika Aleksandar Odžić je nekadašnji član Lige socijaldemokrata Vojvodine, a zatim osnivač i predsednik Novosadske partije, te naposletku Vojvođanske partije.

Aleksandar Odžić

Foto: Youtube/ kanal9tvns / screenshot

Aleksandar Odžić

Bio je odbornik Skupštine grada i Skupštine Vojvodine u dva mandata, dok je trenutno zaposlen u JVP „Vode Vojvodine“. Po zanimanju je menadžer bezbednosti.

„I ja sam Novi Sad“ – Kreni-promeni

Lista Kreni-promeni u Novom Sadu jedna je od retkih koja je svog kandidata za gradonačelnika jasno istakla, a u pitanju je advokat Danilo Babić, koji je ujedno i prvi na izbornoj listi.

Danilo Babić sa Savom Manojlovićem

Foto: Kreni – promeni Novi Sad / Ustupljene fotografije

Danilo Babić sa Savom Manojlovićem

Nakon završenog Pravnog fakulteta i pripravničkog staža, radio je šest i po godina kao sudijski saradnik u Apelacionom sudu u Novom Sadu. Njegova advokatska kancelarija nalazi se u Sremskoj Mitrovici.

„Volim Novi Sad“ – Srpski pokret Dveri, Narodna stranka, Pokret Živim za Srbiju

Prva na listi je Ivana Stojanović diplomirani politikolog iz Dveri. Završila je fakultet žurnalistike na Univerzitetu Lomonosov u Moskvi.

Radila je u Veću samostalnih sindikata Vojvodine, a u Dverima je od 2014. godine.

Slovačka demokratska liga

Slovačka demokratska liga je osnovana pre mesec dana, a prva na listi je preduzetnica iz Kisača Želimira Privizer.

Udruženi za slobodan Novi Sad

Opozicija koja je u Novom Sadu uspela da se udruži, kako i naziv liste kaže, okupila je Srpsku koaliciju NADA, sve stranke iz „Srbije protiv nasilja“, pokret Bravo i Vojvođani – LSV. Ipak, na izbore će izaći bez kandidata za gradonačelnika koji, bar zvanično, nije predstavljen.

Nosioci liste su političari koji su poznati široj javnosti, poput nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Borislava Novakovića iz NPS, koji je na čelo grada došao kao kadar DS.

Borislav Novaković

Foto: Oliver Bunić / Ringier

Borislav Novaković

Prvi na listi je Miloš Tubić iz Novi DSS koji je predsednik Pokrajinskog odbora te stranke. Privatnik je i ima svoju kompaniju, a po struci je diplomirani inženjer elektrotehnike. Bio je i direktor JKP „Tržnica“.

Drugi nosilac je Vladimir Vrsajkov, lekar po struci, iz SSP.

GG „Budi Heroj-Miša Bačulov“

Nosilac liste Miša Ronin Bačulov, nekadašnji sportista koji se bavio klasičnim boksom, tajlandskim i ful kontaktom. Rođen je u Hamburgu 1982. godine, a u Novom Sadu poznat je kao organizator humanitarnih turnira „Borbom protiv nasilja“.

Miša Ronin Bačulov

Miša Ronin Bačulov

GG „Ćale ovo je za tebe“

Prvi na listi je Slađan Mirjanić, diplomirani pravnik, ali ova grupa građana nije se zvanično oglašavala povodom toga ko bi bio njihov kandidat za gradonačelnika.

DJB

Prvi na listi je bivši gradski odbornik Aleksandar Bujić, industrijski inženjer i potpredsednik pokreta Dosta je bilo (DJB).

Radio je kao urednik, novinar i voditelj na RTV-u, kao i na radiju Krik, a pored toga i na radiju za selo i poljoprivredu „Seljak“.



Izvor

You may also like