Home Politika Izborne liste u Valjevu: Ove stranke idu na izbore 2024

Izborne liste u Valjevu: Ove stranke idu na izbore 2024

by euronet063


Vesti

Politika

Izborne liste u Valjevu: Ove stranke idu na izbore 2024

Na spisku od više od 80 gradova i opština koje će ovog 2. juna izaći na birališta su i Valjevci. U ovom gradu za mesta u lokalnom parlamentu boriće se šest izbornih lista, koje će se nadmetati za ukupno 51 odborničko mesto.

Valjevo

Foto: Dejan Živančević / Ringier

Valjevo

Pravo glasa na izborima ima 74.875 građana upisanih u birački spisak, samo dva manje nego na izborima koji su održani 17. decembra 2023. godine. Glasaće se na 103 biračka mesta.

Blic preporučuje


Istekao rok za predaju lista: Na lokalne izbore izlaze i stranke koje bojkotuju u Beogradu


OVDE ĆE SE IGRATI NAPETA IZBORNA UTAKMICA Četiri velika grada i pet beogradskih opština poprište borbe vlasti i opozicije 2. juna

Izborne liste u Valjevu

  • Aleksandar Vučić – Valjevo sutra
  • Ruska stranka – Rusija i Valjevo u srcu – Milija Nestorović
  • Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može
  • Evropska zelena partija – Ekologija, zeleno Valjevo – stil života
  • Ujedinjena patriotska opozicija Valjeva, POKS – Mi snaga naroda dr Branimir Nestorović
  • Kasnimo – Narodna stranka – Mirjana Jugović, Srpski pokret Dveri – Stanko Ranković

Naprednjaci i socijalisti zajedno

Jasno je da će se borba za novu lokalnu vlast u gradu na Kolubari voditi između lista koje se nalaze na prvom i trećem mestu glasačkog listića.

Prvi na listi "Aleksandar Vučić-Valjevo sutra" je dosadašnji gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković

Foto: P. V. / RAS Srbija

Prvi na listi „Aleksandar Vučić-Valjevo sutra“ je dosadašnji gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković

Izbornu listu “Aleksandar Vučić – Valjevo sutra”, pored do sada vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) čine i ostale partije i pokreti s kojima su naprednjaci već bili u koaliciji, a novina je da su im se na ovim lokalnim izborima pridružili i socijalisti, koji su prethodne četiri godine u Valjevu bili opozicija.

Na prethodnim lokalnim izborima pre četiri godine, stranke okupljene oko SNS imale su 31 od ukupno 51 odbornika, što je naprednjacima omogućilo da samostalno formiraju vlast.

U ukrupnjenoj opoziciji i stranke koje bojkotuju izbore u Beogradu

Najveći takmac vladajućoj koaliciji na republičkom nivou, na nedeljnim izborima u Valjevu biće ukrupnjena opozicija u koaliciji “Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može”, koju pored svih stranaka iz bivše koalicije “Srbija protiv nasilja” čini i Novi DSS.

Na toj listi ravnomerno su raspoređeni kandidati za odbornike iz svih stranaka i pokreta, uključujući i predstavnike Stranke slobode i pravde (SSP) i Novog DSS, koje bojkotuju nedeljne izbore u nekim drugim gradovima i opštinama.

Kandidat za gradonačelnika ukrupnjene opozicije je Ivan Manić

Foto: privatna arhiva / screenshot

Kandidat za gradonačelnika ukrupnjene opozicije je Ivan Manić

U prethodnom četvorogodišnjem mandatu valjevske Skupštine, stranke sa ove liste imale su samo jednog odbornika, ali su na decembarskim izborima u ovom gradu one zajedno osvojile 35,5 odsto glasova.

Gojković vs Manić

Što se tiče kandidata za gradonačelnike, za sada su ozvaničena dva imena i to iz ovih najjačih političkih grupacija.

Prvi na listi “Aleksandar Vučić – Valjevo sutra” je dosadašnji gradonačelnik Lazar Gojković (SNS), profesor fizičkog vaspitanja i sporta i diplomirani košarkaški trener.

Kandidat za gradonačelnika opozicije okupljene u koaliciji “Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može” je profesor engleskog jezika Ivan Manić (Lokalni front Valjevo), široj javnosti poznat kao pobednik većeg broja popularnih televizijskih kvizova, kao što su “Slagalica” i “Potera”.

34 Rusa u Valjevu dala dve izborne liste?

Specifičnost ovih valjevskih izbora je učešće čak dve manjinske stranke, obe ruske: Ruske stranke i Evropska zelena partija, iako u Valjevu po poslednjem popisu žive samo 34 građanina koji se izjašnjavaju kao Rusi.

Protiv te dve izborne liste koalicija “Svanuće” je podnela četiri prigovora Gradskoj izbornoj komisiji (GIK), ali oni su odbijeni, pa su ove liste proglašene.

S druge strane, GIK je u Valjevu oborio kandidaturu opozicionog “Pokreta Sad”.

Lokalni izbori u Srbiji održavaju se 2. juna.



Izvor

You may also like