Home Politika izvesnije formiranje većine u Beogradu nego novi izbori

izvesnije formiranje većine u Beogradu nego novi izbori

by euronet063


Dva dana posle poziva predsednika Privremenog organa grada Beograda Aleksandra Šapića političkim strankama na razgovor povodom formiranja vlasti na gradskom nivou izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar ocenjuje da je u ovom trenutku za nijansu izvesnije formiranje većine nego novi izbori.

Bojan Klačar kaže da je za nijansu izvesnija većina u Beogradu nego novi izbori

Foto: Zoran Ilić / Ringier

Bojan Klačar kaže da je za nijansu izvesnija većina u Beogradu nego novi izbori

Klačar je kao razloge naveo to što su protesti dela opozicije relativno skromni i nema većeg pritiska demonstranata na ulici, drugi razlog je što ne postoji suštinski veliki pritisak ni zapadnih zemalja, a treći su „pukotine“ u pokretu „Mi-glas iz naroda“ koje, kako kaže, otvaraju prostor da se započnu pregovori između vladajuće većine i njihovih odbornika.

„SNS-u nije cilj da napravi nestabilnu većinu u Beogradu“

Klačar smatra i da Srpska napredna stranka neće sa tom odlukom da žuri, jer im nije cilj da se u Beogradu napravi nestabilna većina.

SNS neće insistirati na većini pošto-poto u Beogradu, jer je isuviše važan posebno u kontekstu ključnog cilja koji ima Aleksandar Vučić u ovom periodu, to je završetak Ekspo. Dakle Beograd je u tom smislu važan, jer će najveći deo aktivnosti čitavog procesa ići preko Beograda. Mislim da će biti cilj da se izbegne tesna većina gde bi SNS u svakom momentu zavisila od hira nekog odbornika – rekao je Klačar za Tanjug.

Mogućnost da se eventualno dođe do novih izbora je sadržana u tome da se ne može napraviti bilo koja većina, već, kako precizira Klačar, stabilna većina.

„Novi izbori ne bi nikome odgovarali“

Na pitanje kome bi odgovarali novi izbori, odnosno da li bi išli u korist vladajuće koalicije, Klačar smatra da novi izbori nikome ne bi odgovarali, a ponajmanje zajednici u celini jer, kako kaže, oni ne bi rešili konfrontacije, tenzije i nepoverenje koje postoji u javnosti.

Novi izbori ne bi doveli do tektonskih promena koje bi omogućile da SNS ili opozicija mogu lagano i komforno da formiraju većinu, samim tim ti izbori bi više produkovali tenziju i nepoverenje nego što bi bilo šta rešili jer bi se organizovali u narednih nekoliko meseci – ocenio je Klačar i dodao da bi situacija bila drugačija ukoliko bi se oko tih izbora vladajuća koalicija i opozicija dogovorili i da se izbori organizuju u drugačijem ambijentu, ali taj scenario nije na stolu.

Klačar smatra da novi izbori u Beogradu ne bi nikome odgovarali

Foto: Nebojša Raus / Tanjug

Klačar smatra da novi izbori u Beogradu ne bi nikome odgovarali

Odgovarajući na pitanje da li vidi mogućnost da pojedini odbornici iz pokreta „Mi-glas iz naroda“ podrže formiranje vlasti, Klačar odgovara da je javnost iz izjava Aleksandra Jerkovića saznala da u tom pokretu postoje određene „pukotine“ što ukazuje da nisu homogeni, pa i u slučaju toga da li treba lii ne treba razgovarati sa vladajućom većinom.

Odbornici sa drugih lista mogu da podrže SNS i SPS?

Klačar ne isključuje mogućnost da postoje i neki drugi odbornici iz nekih drugih lista koji bi mogli da podrže formiranje vlasti.

Ne verujem da ih može biti veliki broj, koji takođe mogu u nekom momentu da podrže vladajuću većinu, ali ne treba to isključiti – rekao je Klačar.



Izvor

You may also like