Home Politika Jovanović: Saradnja Srbije i Turske važna je za obe zemlje

Jovanović: Saradnja Srbije i Turske važna je za obe zemlje

by euronet063


Vesti

Politika

Jovanović: Saradnja Srbije i Turske važna je za obe zemlje

Srbija i Turska gradi dobre odnose zbog važnosti ulaska u Evropu

Turska, iako u ekonomskim problemima, može biti značajan investitor u Srbiju

Srbija je Turskoj važna zbog ulaska u Evropu, a Turska je zemlja od uticaja i veoma je važno da imamo dobre odnose sa tom državom i to pokazuje da je saradnja Beograda i Ankare važna za obe zemlje, rekao je za RTS nekadašnji ambasador u Turskoj i šef diplomatije Vladislav Jovanović.

.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

.

On ističe da Turska, iako članica NATO-a, želi da postane članica BRIKS-a jer je u njenoj tradiciji da bude prisutna i na Istoku i na Zapadu.

Blic preporučuje

Turska pored stolice na Zapadu želi i stolicu na Istoku, i to je deo njene tradicije – rekao je Jovanović.

Naglašava da Turska ima uticaj na Balkanu i na Bliskom istoku, ali i u Rusiji i da je vrlo važno da imamo dobre kontakte sa takvom zemljom. Nekadašnji ambasador navodi da je Turska trenutno u ekonomskim problemima zbog razornog zemljotresa, ali da će brzo prevazići te probleme.

Turska se može otvoriti i za ambicioznija ulaganja u našu zemlju, a i mi želimo da se pojavimo kao investiciona zemlja i u regionu ali i u Africi – kaže Jovanović.

„Vremenom će se distancirati od Kosova“

Turska je priznala tzv. Kosovo i počela da isporučuje oružje tzv. oružanim snagama, ali Jovanović smatra da to ne treba da bude ograničavajući faktor za saradnju.

– Na čelu Kfora trenutno je turski general i ne treba zaboraviti da je Kfor ispostava NATO-a na Balkanu – istakao je Jovanović i dodao da će Turska, kao i SAD shvatiti da joj je saradnja sa Srbijom značajnija od saradnje sa Albancima.

On podseća i na pitanje Kurda i kaže da Srbija nije učinila ništa da Turskoj oteža na tom pitanju.

Turska ima mnogo veću teritoriju koja ima separatističke ambicije nego što je to Kosovo, i verujem da će se oni vremenom distancirati od Kosova – zaključio je Vladislav Jovanović.

(Tanjug)



Izvor

You may also like