Home Politika Kako će glasanje o Rezoluciji o Srebrenici uticati na odnose u regionu

Kako će glasanje o Rezoluciji o Srebrenici uticati na odnose u regionu

by euronet063


Vesti

Politika

Kako će glasanje o Rezoluciji o Srebrenici uticati na odnose u regionu

Generalna skupština UN sutra glasa o Rezoluciji o Srebrenici kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u tom mestu i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Uoči sednice, predsednik Vučić poručuje da će biti razočaravajućih vesti po pitanju stava nekih država od kojih nismo očekivali da nam zabiju nož u leđa. Istraživali smo kako bi glasanje o ovom dokumentu moglo da utiče na odnose u regionu.

PKG_REZOLUCIJA O SREBRENICI 27042024.jpg

PKG_REZOLUCIJA O SREBRENICI 27042024.jpg

Lobiranja, pritisci i razočarenja – tako bi se ukratko mogla opisati politička situacija pred glasanje o Rezoluciji o Srebrenici. Nakon niza sastanaka sa međunarodnim zvaničnicima i dalje je neizvesno kako će pojedine države glasati. Najveće iznenađenje stiže od najbližih suseda.

Blic preporučuje


„SRBIJA POKAZUJE PIJETET PREMA ŽRTVAMA“ Vučić: Upoznao sam predsednika Kube sa mogućim posledicama usvajanja Rezolucije o Srebrenici


„JEDNAKA PRAVDA ZA SVE ŽRTVE JEDINI PUT KA TRAJNOM MIRU“ Đurić za Politico: Rezolucija UN o Srebrenici će izazvati dalje podele na Balkanu

– Vrlo prljavu ulogu u svemu tome su odigrali crnogorski amandmani i to nije Crna Gora. Niko ne treba da krivi Crnu Goru, oni su samo nečiji potrčko, mi znamo i čiji i o tome ću govoriti u petak – izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Crna Gora glasa protiv sebe“

Dok Vučić ocenjuje da je rezolucija napravila razdor u regiji, Crna Gora smatra da ona doprinosi regionalnom pomirenju i dobrom odnosu između Srba, Bošnjaka i svih drugih naroda na Balkanu. Amandmani su prihvaćeni, a bivše diplomate sumnjaju u njihove autore.

– Ti amandmani nisu napravljeni u Crnoj Gori. Pouzdane informacije govore iz Njujorka da su to Amerikanci napravili i dali Crnogorcima da nađu izgovor za šta bi glasali. Crna Gora glasa protiv sebe, jer u njoj ima veliki postotak Srba. Znači oni glasaju protiv Srba, ali i protiv sebe kao države – kaže za „Blic“ TV bivši ambasador pri UN Branko Branković.

Očekivanja su skromna, ali mnogo važnije od rezultata je borba koja je sama po sebi uspeh, poručuju stručnjaci. Cilj naših zvaničnika je da manje od 100 zemalja glasa ZA.

– Ono što je obesmišljeno, rezolucija bi kao takva trebalo da bude faktor pomirenja na ovim prostorima i da se konačno krene od toga – da se odnosi poboljšavaju i da se okrene jedna nova stranica. Međutim, očigledno da je ta misija potpuno promašena. Rezolucija naprotiv stvara nove podele i destabilizuje čitav region – rekao je Stefan Surlić, sa Fakulteta političkih nauka.

U prilog tome govore i najave da bi Grčka i Rumunija mogle da promene stav i glasaju za rezoluciju. Svoje argumente ZA, prva će izneti Nemačka. Kakav god ishod da bude, predsednik najavljuje da će se nakon povratka iz Njujorka obratiti građanima i izneti nepoznate detalje.

Gde gledati BLIC TV SRBIJA

Foto: Blic TV / Ringier

Gde gledati BLIC TV SRBIJA



Izvor

You may also like