Home Politika Koliko će vladajuća koalicija ostati na vlasti u Nišu nakon maratonske konstitutivne sednice?

Koliko će vladajuća koalicija ostati na vlasti u Nišu nakon maratonske konstitutivne sednice?

by euronet063


Vesti

Politika

Koliko će vladajuća koalicija ostati na vlasti u Nišu nakon maratonske konstitutivne sednice?

Maratonska konstitutivna sednica gradske skupštine u Nišu koja je trajala čak 18 i po sati donela je uz staru vlast nove gradske funkcionere i pitanje da li je sve proteklo u skladu sa poslovnikom i zakonom. Takođe, analitičare zanima da li je izvodljivo da koalicija oko SNS-a vlada sa samo jednim odbornikom više od opozicije.

.

Foto: Branko Janačković / Ringier

.

Čim je počela jučerašnja sednica bilo je jasno da će odbornici zanoćiti u gradskom parlamentu pošto se u skupštinskoj sali našlo po 30 odbornika vladajuće koalicije i opozicije.

Blic preporučuje

Odsutna je bila Slavica Aleksić sa liste „Aleksandar Vučić – Niš sutra“ čiji je mandat prestao, kako tvrde u vladajućoj koaliciji, zato što je promenila prebivalište. Zbog toga su u vladajućoj koaliciji hteli da zamene mandat Aleksićeve i dodele ga Bratislavu Ćirkoviću iz SNS-a što je izazvalo negodovanje opozicije.

Da li je bilo kvoruma ili ne?

Praktično svih 18 i po sati zasedanja svelo se na raspravu vlasti i opozicije da li ima kvoruma ili ne odnosno da li vladajuća koalicija ima potreban 31 glas kako bi Ćirković zamenio Aleksićevu i kako bi bili izglasani Igor Novaković za predsednika skupštine i Dragoslav Pavlović za gradonačelnika Niša koji je izabran tek u utorak u 4.30 sati rano ujutru.

Na kraju je vladajuća koalicija uspela u svojoj nameri i Niš je dobio nove funkcionere. Bez obzira na to, tesna većina i sva dešavanja na konstitutivnoj sednici ukazuju da bi naredne četiri godine mogle da budu veoma turbulentne.

„Ako ne bude trzavica vladajuća većina može da izgura ceo mandat“

Predrag Lacmanović, programski direktor agencije „Faktor plus“, kaže za „Blic“ da je „većina u Nišu većina bilo da je od jednog ili više odbornika“.

– Većina postoji, u vladajućoj koaliciji postoji interes da ostanu na vlasti. Ako ne bude trzavica u vezi sa raspodelom funkcija mislim da bi vladajuća koalicija mogla da izgura ceo mandat na vlasti. Naravno, u politici je sve moguće. Da li će doći do novih izbora ne zavisi samo od Niša nego i od situacije u celoj Srbiji i eventualnih vanrednih izbora – navodi Lacmanović.

Lacmanović smatra da vladajuća koalicija u Nišu može da izgura ceo mandat na čelu grada

Kako kaže, sada kada je vladajuća koalicija oformila vlast u Nišu „teško je govoriti o novim izborima“.

Niš je uvek bio kompleksan za upravljanje, ima puno opština. Postavlja se pitanje i kakva je opozicija u Nišu. Mislim da je vladajuća koalicija u Nišu homogenija nego što je opozicija unutar koje postoje četiri liste. Po meni, opozicija bi kraće vladala nego koalicija oko SNS-a – ocenjuje Lacmanović.

Pitanje da li je urađeno sve po poslovniku skupštine i zakonu kada je reč o kvorumu pratiće, po svemu sudeći, dugo vladajuću koaliciju.

Novaković: Garantujem i krivično i materijalno i moralno da je sve urađeno po zakonu

Igor Novaković, novi predsednik skupštine, sa tim nema problem.

– Garantujem i krivično i materijalno i moralno da je danas sve urađeno pod zakonom što se tiče dnevnog reda i što se tiče Konstitutivne sednice Skupštine grada. Ja dalje ostajem pri tome, naravno opozicija je tu da ne misli isto kao i mi. Tamo gde svi isto misle, tamo niko ništa ne misli. Dobro je da opozicija ne misli isto – poručio je Novaković.

Foto: Branko Janačković / Ringier

Posle 18 i po sati zasedanja Niš je dobio novog predsednika skupštine i gradonačelnika

Novi predsednik skupštine Niša uveren je da će nova-stara vlast biti pun mandat na čelu grada.

Evo ja iz iskustva kažem da smo mi od 2008. do 2012. imali skupštinsku većinu od 31-30, koja je trajala četiri godine. I ova će trajati četiri godine, nemojte uopšte da mislite o tome da će biti drugačije. Nismo pravnici za zakonitost rada, odbornik ne može odgovarati, predlagač su stručne službe Skupštine grada, stručne službe su praktično oni koji su pripremili Skupštinu grada i rekli su da je sve u skladu sa zakonom. Ja iz ličnog iskustva, iz onog što sam video, iz onog što znam, mogu samo da kažem da ipak mi smo detaljno pripremili tu sednicu – tvrdi Novaković.

Stanković: Prekršen i zakon i poslovnik

S druge strane, Đorđe Stanković iz opozicione koalicije „Biramo Niš“ smatra da su tokom konstitutivne sednice prekršeni i zakon i poslovnik o radu gradske skupštine.

Foto: Branko Janačković / Ringier

Đorđe Stanković (levo) tvrdi da su na konstitutivnoj sednici prekršeni i zakon i poslovnik

– Jednostavno, konstitucija treba da ima samo tri tačke, a to je izglasavanje, dakle, legitimacija odbornika, izglasavanje predsednika skupštine i sekretara. Oni su napravili sednicu od devet tačaka, čime su, naravno, prekršili te pravilnike. U tom slučaju smo mi sugerisali da treba da imamo osnovni dnevni red, a tek kasnije da biramo gradonačelnika i koje su ostale funkcije. Mi smo sugerisali i nismo dobili reč, nismo dobili mogućnost da tako nešto kažemo, nije stavljeno ni na glasanje i time je apsolutno prekršen demokratski proces – poručio je Stanković.



Izvor

You may also like