Home Politika Komesarijat za izbeglice o Oluji: U ovoj godini više od 400 miliona dinara za izbeglice

Komesarijat za izbeglice o Oluji: U ovoj godini više od 400 miliona dinara za izbeglice

by euronet063


Vesti

Politika

Komesarijat za izbeglice o Oluji: U ovoj godini više od 400 miliona dinara za izbeglice

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije saopštio je, povodom Dana sećanja na stradale i prognane u hrvatskoj zločinačkoj akciji „Oluja“, da odgovorno brine o svim izbeglim i interno raseljenim licima a da je u ovoj godini namenjeno više od 400 miliona dinara za jedinice lokalnih samouprava za zbrinjavanje izbegličkih i interno raseljenih porodica.

Operacija Oluja

Foto: Dubravko Grakalic / Alamy / Profimedia

Operacija Oluja

Dodela stambenih rešenja izbegličkim porodicama i pružanje novog doma ljudima koji su bili prisiljeni da napuste svoje domove zbog sukoba, progona ili drugih teških okolnosti, je jedan od najvažnijih ciljeva Vlade Republike Srbije i Komesarijata uz punu podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića – saopštila je komesarka Nataša Stanisavljević.

Blic preporučuje

U Komesarijatu navode da je „u ovom trenutku u stanju potrebe, odnosno nisu u mogućnosti da sami reše svoje stambene potrebe još skoro 8.000 porodica izbeglica i oko 15.000 porodica interno raseljenih lica“.

– Sećanje na „Oluju“ nije samo podsećanje na tragične događaje iz prošlosti. To je podsećanje na nepravdu koja još uvek traje i na obavezu koju imamo prema žrtvama, naša dužnost je da insistiramo na pravdi, da tražimo odgovornost za počinjene zločine i da nikada ne dozvolimo da se ovakvi događaji ponove, rekla je komesarka.

Kako je podsetila, dana 4. avgusta 1995. godine, započeo je Pogrom koji je trajao četiri dana, a „njegove posledice osećamo i danas“.

„Najveće etničko čišćenje na ovim prostorima od Drugog svetskog rata“

U Kancelariji za javnu i kulturnu diplomatiju povodom godišnjice „Oluje“ podsećaju da je to „najveće etničko čišćenje na ovim prostorima još od vremena Drugog svetskog rata“.

Foto: Dubravko Grakalic / Alamy / Profimedia

Zločinačkom akcijom Oluja iz svojih domova proterano je preko 250.000 Srba u kilometrima dugačkoj koloni, bombardovanoj i obasipanoj artiljerijom. Više od 2.000 ljudi je ubijeno i nestalo, dok je više od 40.000 stambenih i privrednih objekata, kao i 78 crkava i preko 900 spomenika srušeno, spaljeno i uništeno do temelja – navode u Kancelariji za javnu i kulturnu diplomatiju.

Kako kažu, ovom sramnom i zločinačkom akcijom, hrvatsko vojno i političko rukovodstvo na čelu sa Franjom Tuđmanom „dovršilo je započeti projekat Ante Pavelića o stvaranju etnički čiste hrvatske države“.

Činjenicu da su ovim pogromom počinili ne jedan, nego dva genocida nad srpskim narodom u dvadesetom veku, političko rukovodstvo Hrvatske danas pokušava da zamaskira sponzorstvom sramne rezolucije o genocidu u Srebrenici, i nametanjem opasnog narativa da je žrtva zapravo krivac. Protiv ovakvog delovanja moramo se boriti stalnim snaženjem kulture sećanja o stradanju srpskog naroda u svojoj večnoj borbi za slobodu i identitet – kaže Arno Gujon, direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju.

I dodaje da je „to upravo ono što je pokrenuo Predsednik Vučić kroz obeležavanje važnih datuma koji vraćaju ponos i dostojanstvo narodu, ali i onih koji podsećaju na tragične događaje iz prošlosti, kako se kroz poznavanje svoje istorije stradanje srpskog naroda ne bi ponovilo“.

– Prateći ovaj pravac, Kancelarija za javnu i kulturnu diplomatiju čiji sam direktor će uvek i na svakom mestu podsećati na žrtve svih stravičnih zločina počinjenih nad srpskim narodom i raditi na očuvanju i jačanju srpskog kulturnog, duhovnog i istorijskog identiteta – zaključio je Gujon.

(Tanjug)



Izvor

You may also like