Home Politika Konstitutivna sednica gradske skupštine u Nišu tri puta prekidana

Konstitutivna sednica gradske skupštine u Nišu tri puta prekidana

by euronet063


Vesti

Politika

Konstitutivna sednica gradske skupštine u Nišu tri puta prekidana

Na konstitutivnoj sednici gradske skupštine u Nišu tek posle dva burna prekida verifikovani su mandati za svakog od 61 odbornika koji su potom položili zakletvu. Sednici prisustvuje 60 od 61 odbornika, a najviše rasprave izazvalo je to što je potvrđen mandat Tihomira Perića iz Ruske stranke. Zbog toga su vlast i opozicija odvojeno glasali za potvrdu mandata, nakon čega je usledilo polaganje zakletve i novi, treći prekid.

Već na početku konstitutivne sednice gradske skupštine u Nišu došlo je do prekida

Foto: Branko Janačković / RAS Srbija

Već na početku konstitutivne sednice gradske skupštine u Nišu došlo je do prekida

Sednicom predsedava najstarija odbornica Mirjana Lapajne iz koalicije oko SNS-a. Koalicija oko SNS-a i Ruska stranka imaju ukupno 31 odbornika, a opozicija 30.

Blic preporučuje

Do najveće bure na sednici došlo je kada se glasalo o mandati odbornika među kojima je bio i mandat Perića. Opozicija nije htela da učestvuje u tom glasanju jer, kako tvrdi, verifikaciona komisija nije potvrdila mandat Periću.

Foto: Branko Janačković / Ringier

Verifikacija mandata Periću izazvala je najviše bure na sednici skupštine u Nišu

Zbog toga su opozicioni odbornici glasali samo za izveštaj Verifikacione komisije u kome, kako kažu, ima 60 mandata bez mandata Perića dok je vladajuća koalicija glasala za odluku koja je predložena na sednici, a u okviru koje je bila potvrda Perićevog mandata.

Pošto je svako glasao za „svoj izveštaj“ usledilo je polaganje zakletve pa nov, treći prekid i pauza.

Slavici Aleksić prestao mandat jer je promenila prebivalište

Konstatovano je da je Slavici Aleksić, odbornici koalicije oko SNS koja ne prisustvuje sednici, prestao mandat zbog promene prebivališta.

Zbog toga je usledila nova, treća pauza kako bi Gradska izborna komisija dostavila rešenje za novog odbornika koalicije oko SNS-a.

Verifikacioni odbor izvestio odbornike o mandatima

Kada je oko 11.45 sati nakon prvog prekida nastavljena sednica Mile Ilić, predsednik verifikacionog odbora, izvestio je odbornike o izveštaju tog tela koje je imalo zadatak da potvrdi izveštaj Gradske izborne komisije o utvrđivanju saglasnosti rešenja o dodeli mandata odbornicima.

Foto: Branko Janačković / Ringier

.

U verifikacionom odboru su bili i predstavnici opozicije dr Dragan Milić i Dragana Milutinović.

Propao pokušaj glasanja, Periću nije potvrđen mandat zbog čega je određena nova pauza

Ipak, propao je pokušaj glasanja o odluci o potvrđivanju mandata jer je opozicija tražila da im se dostavi odluka o kojoj se glasa.

Sednica je opet prekinuta zbog čega je određena nova, druga pauza.

Ispostavilo se da je verifikaciona komisija potvrdila 60 mandata među kojima nije mandat Tihomira Perića iz Ruske stranke koja zajedno sa koalicijom oko SNS-a treba da čini većinu u gradskoj skupštini.

Foto: Branko Janačković / RAS Srbija

Tihomiru Periću (desno) verifikaciona komisija nije još potvrdila mandat

Međutim, kako se u verifikacionoj komisiji nalaze predstavnici tri liste koje imaju najviše glasova (koalicija oko SNS-a, grupa građana „Dr Dragan Milić“ i lista „Biramo Niš“) to znači da opozicija ima većinu u toj komisiji.

Zbog toga verifikaciona komisija u prvom navratu nije potvrdila mandat Periću koji je za opoziciju bio najviše i sporan od kako su se završili izbori 2. juna.

Milić: U dnevnom redu se nalaze tačke koje ne bi trebalo da budu na konstitutivnoj sednici

Inače, tokom prve pauze Dr Dragan Milić, lider istoimene grupe građana, obratio se medijima i rekao da se u dnevnom redu nalaze tačke koje ne bi trebalo da budu na konstitutivnoj sednici i da je zbog toga ispao problem.

Foto: Branko Janačković / Ringier

Dr Dragan Milić (desno) kaže da je opozicija tražila da se identifikuju svi odbornici prisutni na sednici

Kako je kazao, jedna od spornih tačaka je i potvrđivanje mandata jednoj odbornici jer se ne zna ko je ta 61. odbornica koja se nije pojavila na sednici.

Zbog toga smo tražili da se prebroje i identifikuju svi odbornici – naveo je MIlić.

Đorđe Stanković iz koalicije „Biramo Niš“ kaže da „vlast nema većinu“ i da „pokušava da je napravi nezakonito“.

Vladajuća koalicija: Dnevni red po zakonu, imamo pravo na zamenu mandata

S druge strane, Igor Novaković iz vladajuće koalicije oko SNS-a kaže da „pod krivičnom odgovornošću garantuje da je dnevni red sednice po zakonu“.

Kako je rekao, Slavica Aleksić sa liste oko SNS-a je opravdano odsutna i da imaju prava po zakonu na zamenu tog mandata.

– Pre potvrđivanja mandata odbornici nemaju prava da se javljaju za reč – poručio je Novaković.

Potom je dodao da verifikaciona komisija zaseda i da će nakon toga biti nastavljena sednica.



Izvor

You may also like