Home Politika Konstitutivna sednica u Čačku: Buran početak zasedanja, sednica počela pa prekinuta zbog meteža

Konstitutivna sednica u Čačku: Buran početak zasedanja, sednica počela pa prekinuta zbog meteža

by euronet063


Vesti

Politika

Konstitutivna sednica u Čačku: Buran početak zasedanja, sednica počela pa prekinuta zbog meteža

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Čačak danas je počela burno, ali se burno i nastavila pa je nakon sukoba opozicije sa naprednjacima sednica prekinuta.

.

Foto: Rina

.

Skupštinu grada čine 75 odbornika, a SNS tvrdi da ima 42 odbornika. Članovi opozicije ranije su najavili da neće neće dopustiti konstituisanje Skupštine grada i da će iskoristiti sve institucionalne, “ali ako zatreba i vaninstitucionalne“ mehanizme da to spreči, jer smatraju da podela mandata ne odražava izbornu volju Čačana.

Blic preporučuje


Lista oko SNS osvojila 41 mandat u Zrenjaninu, u Subotici 35: Ovo su rezultati za Čačak, Valjevo i Vršac

Tokom obraćanja Igora Trifunovića iz SNS došlo je do rasprave i meteža u sali. Kako prenosi RINA, navodno su pojedini odbornici opozicije seli na mesta predsedavajućih.

Foto: Rina

.

– Zahtevam od predsedavajućeg da se prekine ovo zasedanje, da zakaže novo prema zakonu i prema statutu koji važe. Na ovaj način je sve prekršeno, jer je pravilima tačno određeno kad i kako može da se zakaže konstitutivna sednica, rokovi nisu ispoštovani – kazao je Bratislav Simović iz Dveri.

Gradska izborna komisija (GIK) Čačka prethodno je donela rešenje o dodeli odborničkih mandata za 75 odbornika, od kojih koalicija oko SNS ima 40, a pet opozicionih izbornih lista ukupno 34 mandata. Jedan odbornički mandat pripao je Ruskoj stranci koja je ranije najavila da će podržati SNS.

Foto: Rina

Boško Obradović

Udružena čačanska opozicija, koja je posle lokalnih izbora podnela više desetina žalbi na rezultate izbora ocenjujući da su pokradeni, saopštila je da je konstitutivna sednica lokalne Skupštine zakazana, kako tvrde, „nezakonito i ilegalno“.

U saopštenju se navodi da je održavanje konstitutivne sednice objavljeno na zvaničnom sajtu Grada Čačka u sredu, 13. avgusta, a da su opozicioni odbornici poziv za sednicu koja se održava danas dobili tek juče. Takođe, navedeno je da u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, konstitutivna sednica mora biti zakazana deset dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli odborničkih mandata na veb-prezentaciji.

Dodaje se i da u trenutku objavljivanja informacije o datumu održavanja konstitutivne sednice Skupštine Čačka, rešenja o dodeli odborničkih mandata, nakon što su istekli svi rokovi za prigovore i žalbe, nisu objavljena na veb prezentaciji GIK-a i RIK-a.

(RINA, Blic)



Izvor

You may also like