Home Politika Kurti niže provokacije, EU i Zapad troši tone papira na reakcije a spisku skandala kraja nema

Kurti niže provokacije, EU i Zapad troši tone papira na reakcije a spisku skandala kraja nema

by euronet063


Vesti

Politika

Kurti niže provokacije, EU i Zapad troši tone papira na reakcije a spisku skandala kraja nema

Neko bi pomislio da je prištinski premijer Aljbin Kurti ispunio kvotu skandaloznih poteza, ali on iznova dokazuje suprotno. Samo tri dana nakon što su petorica Srba uhapšena zbog navodnih ratnih zločina, Priština se odlučila na novu provokaciju – upala je u prostorije „Pošte Srbije“ i zatvorila svih devet filijala na severu Kosova. Spisku tu nije kraj, i dalje se iščekuje da li će ispuniti najavljeno i otvoriti most na Ibru u severnoj Mitrovici, čemu se oštro protive i Srbi i Zapad.

.

Foto: Tanjug / AP, TV Most, Virginia Mayo, Filip Krainčanić / Ringier

.

Analitičari kažu da je sve posledica inertnosti EU i Zapada, ali deo njih sve ovo pripisuje predstojećim izborima.

Blic preporučuje

Prvi stav zastupa Srećko Đukić, bivši diplomata, koji za „Blic“ kaže da se Kurti u ovakvim postupcima neće zaustaviti.

– Najnoviji Kurtijevi potezi kojima je njegova administracija zatvorila poštanske filijale potpuno su očekivani i on će to nastaviti da radi sve dok preostale srpske ustanove na Kosovu ne kosovizuje. Ne treba imati sumnje, to bi radio i svaki drugi „neKurti“ nastojeći da u potpunosti suverenizuje Kosovo – smatra Đukić.

Kako dodaje, Priština je dobro uvidela da se tako brže kreće na tom putu, a pogoduje joj odsustvo dijaloga dve strane koji se održava „s mene pa na uštap“.

– Vlastima na Kosovu je potpuno jasno da je Srbija nemoćna da ih na bilo koji način zaustaviti, a EU i SAD potrošiše tone papira da žestoko osude jednostrane poteze Prištine. I tu se stvari završavaju za učinjena dela, ali ne i za planove kosovske vlade da pod svoju kontrolu stavi ono što do sada nije stavila, uključujući socijalni sektor, školstvo, zdravstvo – smatra Đukić.

Mnoštvo osuda i jedna pretnja

Zapad je potrošio dosta papira i na osude poslednje akcije. I ovoga puta su usledile oštre kritike, pa je ambasada SAD saopštila je da su „duboko razočarani“ i pozvala vladu Kosova da se pridržava dijaloga Beograda i Prištine.

– Pozivamo vladu Kosova da prekine sve dalje jednostrane akcije i da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz podršku EU kako bi se rešila pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije – naveli su u saopštenju.

Foto: Twitter/ @GermanAmbKOS / Drustvene mreze

Jorn Rode

Naznake mogućih posledica dao je Jorn Rode, ambasador Nemačke u Prištini ocenivši da je zatvaranje Pošti ne samo u suprotnosti sa sporazumima u dijalogu, već da rizikuju da aplikacija Kosova za članstvo u EU ostane zaglavljena u prijemnom sandučetu.

– EU uspeva da povede sa sobom sve članove i njihove zajednice, a potreban nam je isti pristup na nacionalnom nivou – napisao je nemački ambasador.

U istom tonu je istupila EU, portparol EU Peter Stano poručio je da EU očekuje od Prištine da preispita ovu odluku i bavi se ovim pitanjem u okviru dijaloga sa Beogradom, koji se vodi uz posredovanje EU.

Sve se svodi na reakcije, a sa druge strane Kurti niže jednostrane poteze. Krajem prošle nedelje Priština je uhapsila petoricu Srba zbog sumnji da su počinili navodne ratne zločine nad albanskim civilima. Na spisak provokacija od kojih ne odustaje, treba dodati i odluku da se otvori glavni most na Ibru, čemu se protive Srbi, ali i ukidanje dinara na severu.

„Kurti u kampanji očuvanja glasova“

Sve ove poteze bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani pripisuje Kurtijevoj kampanji za očuvanje glasova.

Logika je da se to radi za interne potrebe. Jasno se vidi da je Kurti egzistencijalno sačuvao glasove na najmanje 35 odsto, a pad ispod tog procenta će imati posledice po njegovu dugoročnu političku sudbinu. Pitanje mosta i teme slične mostu, kao što je zatvaranje filijala srpske pošte na teritoriji Kosova su u funkciji interne upotrebe da birače drže u neizvesnosti. Ne vidim druge razloge – rekao je Hasani.

I bivši ministar spoljnih poslova Petrit Seljimi smatra da zatvaranje ekspozitura Pošte Srbije na severu Kosovu nije vid štićenja suvereniteta, već da su razlog predstojeći izbori.

– Vlada Kosova zatvara pošte na severu iz jednog i samo jednog razloga: predstojeći nacionalni izbori. Reći da Kurti štiti suverenitet je smešno. Suverenitet Kosova je zaštićen napretkom u pristupanju NATO. Iznervirati svakog saveznika čini taj cilj udaljenim – napisao je Seljimi.

Vučić: Kurti ima podršku nekih zapadnih sila

Na događaje je reagovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je tim povodom razgovarao sa Miroslavom Lajčakom, izaslanikom EU za dijalog, i naglasio da je Kurtijevo ponašanje pokušaj izazivanja ratnog sukoba.

Mi ne želimo rat, želimo da sačuvamo mir, ali on to radi smišljeno i organizovano, uz podršku pojedinih zapadnih sila. Saopštenje spoljne službe Evropske agencije, njihovog tzv. Ministarstva spoljnih poslova je sramno i bezobrazno. Sledeći put kada bude pobio 20 ljudi, mi ćemo ponovo ići da razgovaramo, kakvu god glupost da uradi, nas zovu da razgovaramo – rekao je Vučić.

Šta kaže EU

A u saopštenju koje je Vučić kritikovao, navodi se da EU smatra da su poslednji potezi „jednostrana i nekoordinisana akcija, čime se krše sporazumi postignuti u okviru dijaloga uz posredovanje EU“.

Foto: Ringier

.

– U okviru Dogovora o telekomunikacijama postignutog 2013. godine i Akcionog plana dogovorenog 2015. godine, obe strane su se saglasile da razgovaraju o poštanskim uslugama „u kasnijoj fazi“, čime se priznaje da se ovo pitanje može rešiti samo u okviru dijaloga. To je danas još jednom priznao Kosovski regulatorni organ za elektronske i poštanske usluge – naveo je Stano u saopštenju, i dodao da je EU spremna da to pitanje uvesti na dnevni red sledećeg sastanka u okviru dijaloga dve strane.



Izvor

You may also like