Home Politika Kurti povlači jednostrane poteze, Srbima na severu sve gore, ko će mu stati na put?

Kurti povlači jednostrane poteze, Srbima na severu sve gore, ko će mu stati na put?

by euronet063


Vesti

Politika

Kurti povlači jednostrane poteze, Srbima na severu sve gore, ko će mu stati na put?

Mesecima unazad svedočimo dobro uvežbanom scenariju: Priština povuče jednostrani potez kojim otežava život Srba, na noge se dignu i Amerika i Brisel, oštro je prekore i to je to. Korak dalje je u jednom momentu napravila Evropska unija, uvođenjem mera, ali ni to nije dalo ikakvog efekta jer se pogoršavanje položaja Srba na severu nastavilo. Analitičari upozoravaju da međunarodni činioci ipak imaju načina da pripitome kosovskog premijera, ali da za to ne postoji stvarna namera.

.

Foto: Visar Kryeziu, Tanjug / AP, Shutterstock / Ringier

.

Samo u poslednjih šest meseci, Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem je:

Blic preporučuje

  • Ukinula dinar na severu Kosova
  • Nastavila sa hapšenjima Srba
  • Zatvorila objekte „Pošte Srbije“ na severu KiM
  • Najavila otvaranje mosta na Ibru koji je od 1999. zatvoren za saobraćaj

Nakon upada u „Pošte Srbije“, Stejt department doveo je u pitanje podršku SAD, a Brisel je izašao sa konkretnijim pretnjama, i najavio pooštravanje mera EU.

Ali , Ognjen Gogić, politički analitičar, za „Blic“ kaže da je sve to već viđeno i da Kurti godinama povlači eskalatorne poteze koji nailaze na slične reakcije Kvinte.

– U njihovim izjavama i saopštenjima uvek se koristi ista terminologija da je reč o „jednostranim“ i „nekoordinisanim“ akcijama koje ugrožavaju partnerstvo Kosova sa SAD i EU. Konkretne mere uvek izostaju. Kurti je već naučio da će uslediti protokolarne verbalne osude ali da će na kraju on isterati svoje – ističe Gogić.

Šta sve mogu Kvinta i EU?

On dalje ističe da su SAD i EU duboko uključeni u sva dešavanja na Kosovu i da imaju mehanizme da zauzdaju delovanje kosovskih institucija koje su, kako ocenjuje, u suštini i dalje njihov protektorat.

Mogu i da prekinu finansiranje projekata na Kosovu. Vizna liberalizacija je mogla da služi kao instrument za korigovanja ponašanja Priština. Ništa od toga nije preduzeto. Nečinjenje stvara utisak da su sve te oštre kritike samo licemerje i da ne postoji stvarna namera da se spreči destabilizacija prilika na Severu Kosova i šire – ističe Gogić.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Most na Ibru

Najsvežija drama tiče se otvaranja mosta na Ibru, čemu se protive i Srbi i EU i Vašington. Priština se na sva ta tri „ne“ oglušava – ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja je u dva navrata obilazio most, a juče je kamionima ispitivana njegova izdržljivost. Još zanimljivije, Priština je tvrdila da je sve urađeno uz asistenciju Kfora, koji je to međutim demantovao.

„Politička igra oko mosta na Ibru“

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, ocenio je da je priča u vezi sa mostom na Ibru svojevrsna „politička igra“ kojom Kurti pokušava da pokaže da ima potpunu kontrolu i nad severom Kosova.

– On u suštini ima samo policijsku kontrolu, još uvek nema ni potpunu administrativnu, ni sudsku itd. Dakle, to je jedan motiv. Ovo je sada vrlo rizičan moment, jer se obe strane ponašaju na isti način – rekao je Janjić za „Kosovo onlajn“.

Dodao je i da Kurti na ovaj način pokušava da pokaže da je potpuno normalizovan život na severu Kosova.

Pročitajte još

„Kurti pokušava da kupi vreme“

Akcijama Kurtija nisu oduševljeni ni u Prištini. Bivši konzul Kosova u Kanadi Donat Silja ocenio je da nije pravo vreme za otvaranje mosta na Ibru, i smatra da sada Vlada Kosova ispitivanjem tehničke stabilnosti mosta pokušava da „kupi vreme“.

– Lako je davati pompezne ili populističke izjave, jer svaki Albanac Kosova želi produženje suvereniteta naše države u svakom njenom uglu, ali zbog složenosti pitanja u tom delu zemlje, zbog reakcije međunarodnog faktora, kao i drugih faktora po pitanju bezbednosti bezbednost, ova akcija će ostati samo na nivou priče dokle god ne budemo imali koordinaciju sa međunarodnom zajednicom – zaključio je on.

Portparol Evropske komisije Peter Stano upozorio je da mere EU protiv Prištine koje su na snazi mogu da budu pojačane ako se svi akteri u EU saglase da je to potrebno i istakao da Priština, umesto koraka ka deeskalaciji, preduzima sve više jednostranih akcija koje vode ka eskalaciji.

– U poslednjih nekoliko dana, vrlo jasno smo izneli svoj stav kolegama na Kosovu na više nivoa, na više načina i preko mnogo partnera. Nije samo EU, već u osnovi svi međunarodni partneri Kosova govore administraciji u Prištini da se ne angažuje u ovoj seriji kontraproduktivnih, negativnih, jednostranih i nekoordinisanih koraka. Nadamo se da će konačno čuti poruku i sprečiti nas da moramo da razmatramo kakve ćemo mere razmatrati da preduzmemo kao odgovor, ako se situacija ne promeni – zaključio je Stano.

Foto: Shutterstock/ Mark Van Scyoc / RAS Srbija

Stejt department

Šta je rekao Stejt department?

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je, povodom zatvaranja objekata Pošte Srbije na severu Kosovo i Metohije, da su SAD zabrinute zbog kontinuiranih nekoordinisanih odluka Prištine i pozvao vladu privremenih institucija da se vrati konstruktivnom angažmanu sa međunarodnim partnerima.

Verujemo da su doveli u opasnost mogućnosti koje smo pomogli Kosovu da stvori – rekao je sinoć portparol Stejt departmenta.

On je dodao da SAD ohrabruje vladu privremenih prištinskih institucija „da se vrati bliskom i konstruktivnom angažmanu sa Sjedinjenim Državama, EU, NATO-om i drugim bliskim međunarodnim partnerima“.



Izvor

You may also like