Home Politika Lazović i Bastać održali sastanak oko formiranja vlasti na Starom gradu: Odluka do ponedeljka

Lazović i Bastać održali sastanak oko formiranja vlasti na Starom gradu: Odluka do ponedeljka

by euronet063


Vesti

Politika

Lazović i Bastać održali sastanak oko formiranja vlasti na Starom gradu: Odluka do ponedeljka

Predlog o formiranju vlasti na Opštini Stari grad između liste „Biramo“ i „Čuvara Starog grada“ Marka Bastaća je na stolu. Kako za Insajder kaže Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno – levog fronta i nosilac liste „Biramo Stari grad“, Bastaću su predali predlog o formiranju vlasti.

.

Foto: Snežana Krstić, Tanjug /Nemanja Jovanović / Ringier

.

Odgovor, kako Lazović kaže, očekuju do ponedeljka, 17. juna.

– Bastać je upoznat sa našim predlogom kada je reč o programskim načelima koji bi unapredili život građana na toj beogradskoj opštini. Ukoliko prihvati, izradićemo koalicioni sporazum – objašnjava Lazović.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko ih Bastać odbije i da li su spremni da ostanu i bez jedine opštine u Beogradu na kojoj mogu da formiraju vlast, Lazović odgovara:

– Bastać može ukoliko želi da vlast formira sa SNS , ali to nije ono što žele građani. Naprotiv, izneverio bi njihova očekivanja. Mi smo svesni da postoji velika sumnja da li će Bastać dogovoriti stvari sa SNS – om, ono što smo mi od njega čuli jeste da će biti u opozicionom taboru. Vrlo brzo saznaćemo šta je od toga istina. Predlog je dobar i nema razloga da se odugovlači, predlog očekujemo do ponedeljka – kaže Lazović za Insajder.

– Nismo razgovarali o podeli funkcija a ono što je sastavni deo predloga jeste da se odgovornost raspodeli u odnosu na podršku građana i osvojene mandate – kaže Lazović odgovarajući na pitanje ukoliko dođe do dogovora, ko bi bio predsednik Opštine.

– Prvo su programska načela za poboljšanje života građana, drug se odnosi na nalaženje dodatnih sredstava za sprovođenje projekata i programa od interesa za građane s obzirom da gradske opštine imaju ograničena sredstva i treći deo se odnosi na princip raspodele odgovornosti u odnosu na osvojeni broj mandata – rekao je Lazović.

S druge strane, Bastać za Insajder ističe da je na današnjem sastanku rekao da neće da razgovara o funkcijama dok ne reše političku platformu te da mu je predočen dokument i rečeno da se izjasni do ponedeljka.

Bastać: Neću da učestvujem u duopolu između Vučića i Đilasa

– Nema dovoljno vremena da odgovorim do ponedeljka i to sam im i rekao. Nema vremena da odgovor na njihov dokument bude do ponedeljka – ističe Bastać koji do sada nije davao izjave za medije.

Na pitanje Insajdera da li će sa opozicijom ili Srpskom naprednom strankom, Bastać kaže:

Neću da učestvujem u političkom duopolu između Vučića i Đilasa. Moguće je biti treća opcija a to su lokalne liste koje rade isključivo u interesu građana i moguće je da na političkoj sceni postoje ljudi koji nisu ni Vučić ni Đilas – kaže za Insajder Bastać.

Podvlači da hoće da prvo priča o političkoj platformi koja se sastoji u tri tačke: neophodno je usaglasiti kako će opština izgledati u 4 plus 4 godine, traži da se eliminišu viši stranački interesi i da se vodi računa samo o interesima Starograđana te da sve razgovore vode kroz institucije.

– Nikakvi performansi ni ulična borba ne dolaze u obzir jer to nema efekta. Svi razgovori će se voditi kroz institucije – ističe Bastać.

Na pitanje Insajdera, da li će razgovarati i sa naprednjacima o eventualnom koalicionom dogovoru, kaže da će razgovarati sa svima.

– A pregovaraćemo samo sa onima koji usvoje naš program – jasan je nekadašnji predsednik Opštine Stari grad.

Na pitanje Insajdera da li je bilo poziva iz SNS – a, kaže da ga još niko nije kontaktirao, ali je bilo interesovanja preko posrednika.

(Insajder)



Izvor

You may also like