Home Politika Lokalni izbori na severu Kosova uvod u rešenje krize? Dve zemlje pritisle Kurtija da spusti loptu

Lokalni izbori na severu Kosova uvod u rešenje krize? Dve zemlje pritisle Kurtija da spusti loptu

by euronet063


Vesti

Politika

Lokalni izbori na severu Kosova uvod u rešenje krize? Dve zemlje pritisle Kurtija da spusti loptu

Lokalni izbori na severu Kosova i Metohije održaće se sledeće godine

Izbori bi mogli da doprinesu spuštanju tenzija ako na njima učestvuju Srbi

Lokalni izbori na severu Kosova i Metohije održaće se sledeće godine. Potvrdio je to i prištinski premijer Aljbin Kurti, samo je pitanje da li će biti spojeni sa parlamentarnim izborima ili će imati poseban termin. Analitičari ocenjuju da bi oni mogli da doprinesu spuštanju tenzija ako na njima učestvuju Srbi, i dodaju da se Kurti posle najnovijih upozorenja iz Vašingtona i Berlina odlučio na određene ustupke.

.

Foto: AP/ Visar Kryeziu, Shutterstock / Ringier

.

Kurti je možda konačno shvatio da njegovi jednostrani potezi ne vode ničemu, pošto je izrazio ni manje ni više nego zabrinutost zato što Srbi, kako je rekao, „nemaju entuzijazma da prihvate kosovski sistem“. Zato se i čini da bi novi izbori na lokalu mogli da budu rešenje krizne situacije koja je svakodnevno na ivici eskalacije.

Blic preporučuje

„Povratak Srba u institucije?“

Miloš Pavković, istraživač iz Centra evropske politike smatra da bi to verovatno omogućilo povratak Srba u institucije iz kojih su izašli pre skoro dve godine.

Srbi na severu Kosova već dve godine ne učestvuju u prištinskim institucijama

Srbi na severu Kosova već dve godine ne učestvuju u prištinskim institucijama

Ako Srbi učestvuju na izborima to će smanjiti tenzije, a ako ne učestvuju to će samo produbiti krizu. Kosovski izborni sistem je takav da vanredni izbori imaju mandat samo do narednih redovnih izbora. To znači da lokalni izbori koji su prošle godine održani na severu Kosova imaju svakako mandat samo do sledeće godine kada moraju da se održe redovni izbori – ocenjuje za „Blic“ Pavković.

„Tvrdoglav, ne sluša savete“

Kako kaže, samo je pitanje u kom terminu će se održati lokalni izbori na severu KiM.

Videćemo da li će biti spojeni sa parlamentarnim izborima 9. februara. Ako budu spojeni veća je verovatnoća da će na njih izaći i Srbi jer Srpska lista svakako želi da na parlamentarnim izborima sačuva svojih 10 mandata kako bi blokirali neke odluke Prištine – analizira Pavković.

Lokalni izbori na severu Kosova bi mogli d ase održe 9. februara kada i parlamentarni izbori

Foto: Tanjug/ Filip Krainčanić / RAS Srbija

Lokalni izbori na severu Kosova bi mogli d ase održe 9. februara kada i parlamentarni izbori

On dodaje da Kurti nije u pravu kada kaže da Srbi nemaju entuzijazma da učestvuju u kosovskom sistemu.

Srbi su imali entuzijazma da učestvuju u političkom životu Kosova sve dok Kurti nije došao na vlast i počeo da sprovodi jednostrane poteze. Kurti je tvrdoglav političar koji ne sluša čak ni dobronamerne savete Vašingtona i Berlina. Ali, poslednje zapadno upozorenje da će Priština biti izolovana ukoliko nastavi sa dosadašnjom politikom uticalo je na njega da popusti – navodi Pavković.

„Teško je očekivati velike ustupke“

Ipak, teško je očekivati velike ustupke od prištinskog premijera pre izbora.

– Bliže se izbori na Kosovu, a njegovo biračko telo je populističko i ekstremno desno, tako da će Kurti ići na minimalno otopljavanje odnosa sa Beogradom, tek toliko da Srpska lista učestvuje na izborima. Tek posle izbora mogu se očekivati konkretniji ustupci Prištine kao što je, recimo, formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) – zaključuje Pavković.

„Kada pobedi demokratija treba da proradi mir“

I Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa, deli mišljenje da bi lokalni izbori na severu KiM doprineli smirivanju tenzija.

Naravno da kada pobedi demokratija treba da proradi mir i da se nastavi sa uslugama za građane svih nacionalnosti – ocenjuje Šeholi za „Blic“.

Fatmir Šeholi smatra da će učesće Srba na lokalnim izborima dovesti do smirivanja tenzija na severu KiM

Foto: youtube

Fatmir Šeholi smatra da će učesće Srba na lokalnim izborima dovesti do smirivanja tenzija na severu KiM

Kako kaže, kardinalna greška Srba sa severa Kosova je bila to što su pre dve godine napustili kosovske institucije.

Te institucije nisu mogle da ostanu prazne pa je Kurti legalnim putem održao izbore i bez obzira na dva odsto izlaznosti neko je morao da vodi opštine. Sada kada su Srbi uvideli da je to bila kardinalna greška žele izbore. Izbori mogu i treba da se održe jer to nalaže demokratija – navodi Šeholi.

I dodaje da će termin lokalnih izbori na severu KiM odrediti „predstavnici Centralne izborne komisije“ zbog čega „niko ne zna kada to može biti“.

Prošlogodišnji bojkot

Podsećanja radi, Srbi sa severa Kosova su prošle godine u aprilu bojkotovali lokalne izbora na severu KiM zbog toga što su bili, kako su naveli u Srpskoj listi, nedemokratski, nelegitimni i nelegalni nakon jednostranih poteza Prištine.



Izvor

You may also like