Home Politika Marko Đurić: Nezadovoljni smo reakcijom međunarodne zajednice na Kurtijevo ponašanje

Marko Đurić: Nezadovoljni smo reakcijom međunarodne zajednice na Kurtijevo ponašanje

by euronet063


Vesti

Politika

Marko Đurić: Nezadovoljni smo reakcijom međunarodne zajednice na Kurtijevo ponašanje

Marko Đurić kritikuje nedovoljnu reakciju međunarodne zajednice na Kurtijev režim i progon Srba na Kosovu i Metohiji

Na marginama UN potpisani su sporazumi o viznoj liberalizaciji i diplomatskim odnosima sa nekoliko država

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je danas da Srbija nije zadovoljna reakcijom međunarodne zajednice na represiju režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija.

Marko Đurić

Foto: Marko Đoković / Tanjug

Marko Đurić

On je za televiziju Hepi rekao da iako su mnogi uputili niz osuda i verbalnih kritika, u praksi nisu sprečili Kurtijev režim da vrši pritisak i da progoni Srbe na najgori mogući način.

Blic preporučuje

– Ne možemo biti prezadovoljni reakcijom međunarodne zajednice u prethodne dve godine na Kurtijevo ponašanje. Nikada ne mogu da budem zadovoljan, položajem Srba na AP KiM u okolnostima u kojima niti funkcioniše platni promet, niti funkcioniše normalna ekonomska razmena – rekao je Đurić.

Đurić je komentarišući govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija rekao da je govorio jasno i nedvosmisleno o principima i aršinima koji moraju da budu isti i jednaki za sve, o načelima UN koja drže svet i o tome kakve su opasnosti po međunarodnu zajednicu, po miru svetu ukoliko ovi principi budu napušteni.

Verujte da mnogi žele da stave pod tepih ono što se Srbima na AP KiM radi, da žele da sakriju stradanje i istinu o srpskom narodu na AP KiM. I zbog toga je ovo za nas, svaki taj nastup UN, fenomenalna prilika – istakao je Đurić.

On je naglasio da Aljbin Kurti ne može da govori u sali GS UN i da je pratio sve što radi srpska delegacija.

– Oni su pokušavali da prate srpsku delegaciju, ali nikada nisu mogli da dođu do većine sagovornika do kojih je dolazila Srbija – rekao je Đurić.

Istakao je da je Srbija potpisala niz sporazuma o viznoj liberalizaciji i diplomatskim odnosima.

Mi smo na marginama UN potpisali i 10 važnih međunarodnih sporazuma o viznoj liberalizaciji sa nizom država i sporazume kojima smo uspostavili diplomatske odnose sa Kiribatijem, sa Maršalovim ostrvima, sa Gvajanom – rekao je Đurić.

On je dodao da je to izuzetno značajno za Srbiju.

– Sve te zemlje su nama ključni partneri za očuvanje naše pozicije u UN, za očuvanje naših interesa – istakao je Đurić.

(Tanjug)



Izvor

You may also like