Home Politika Miki Aleksić teško optužio Rio Tinto, pominje 700 miliona evra, Soroša, Blera i „srbomrsca Kušnera“

Miki Aleksić teško optužio Rio Tinto, pominje 700 miliona evra, Soroša, Blera i „srbomrsca Kušnera“

by euronet063


Vesti

Politika

Miki Aleksić teško optužio Rio Tinto, pominje 700 miliona evra, Soroša, Blera i „srbomrsca Kušnera“

Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije, optužio je danas kompaniju Rio Tinto da je „učestvovala u nameštanju izbora u Gvineji kako bi došla u posed rezervi gvožđa“, da je posle izbora tamošnja vlada dobila „uz pomoć fonda (Džordža) Soroša 700 miliona dolara“ i da su „zvaničnici Srbije imali bezbroj susreta sa Aleksom Sorošem, Tonijem Blerom i (Bernarom) Kušnerom“ koji je, kako je rekao Aleksić, u slučaju Gvineje „akter i jedan od najpoznatijih srbomrzaca“.

.

Foto: Stevica Rajčetić / Ringier

.

– Način na koji Rio Tinto radi širom sveta dovodi do zaključka da se može postaviti pitanje šta se krije iza želje i ambicije vlasti u Srbiji i stranih kapitalista da se čerupaju rudna bogatstva Srbije – rekao je Aleksić u Skupštini Srbije.

Blic preporučuje


„JEL SU ONI SVI IZLUDELI?“ Vučić o tvrdnjama Miroslava Aleksića oko slučaja Gvineja


Brnabić odgovara Miroslavu Aleksiću na tvrdnje o slučaju Gvineja: Nadam se da je poslanik svoja saznanja podelio sa Interpolom

Aleksić tvrdi da je u Gvineji 2006. godine nađeno veliko nalazište gvožđa, a da je 2008. jedna kompanija dobila pravo na eksploataciju, i istražna prava. Kako navodi Aleksić, pokrenuta je „strašno velika kampanja“ kako bi se oduzela zakonom stečena dozvola za eksploataciju toj kompaniji i da se nameste izbori 2010. godine.

– Posle izbora vlada je dobila, uz pomoć fonda Soroša, 700 miliona dolara od Rio Tinta, a Alfa Konde je tražio avans od 10,5 miliona dolara kako bi zaustavio dozvole koja je dobila prethodna firma preko Fransoa de Kombre – rekao je Aleksić.

Kako je naveo dalje Aleksić, u aprilu 2014, posle kampanje protiv firme koja je dobila istražna prava i dozvole, a u kojoj su, kako je kazao, učestvovali i Soroš, Bler i Kušner, Konde dekretom oduzima prava toj kompaniji.

Posle istrage koju su sprovele Velika Britanija, Francuska, Australija i SAD priznato je učešće u nameštanju izbora u Gvineji, u korist Alfa Kondea, rekao je Aleksić.

Aleksić tvrdi da su zvaničnici Srbije imali „bezbroj susreta sa Aleksom Sorošem, Tonijem Blerom i Kušnerom“ koji je, kako je rekao Aleksić, u slučaju Gvineje „akter i jedan od najpoznatijih srbomrzaca“.



Izvor

You may also like