Home Politika Milan Knežević i Aleksa Bečić reagovali na potez Hrvatske: Zagreb ih proglasio nepoželjnim

Milan Knežević i Aleksa Bečić reagovali na potez Hrvatske: Zagreb ih proglasio nepoželjnim

by euronet063


Vesti

Politika

Milan Knežević i Aleksa Bečić reagovali na potez Hrvatske: Zagreb ih proglasio nepoželjnim

Crnogorski političari Milan Knežević, predsednik Demokratske narodne partije, i lider Demokrata Aleksa Bečić reagovali su na notu Hrvatske kojom su zajedno sa aktuelnim predsednikom skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem proglašeni nepoželjnima nakon izglasavanja Rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

.

Foto: Tanjug/ MEDIABIRO, HINA/Lana Slivar Dominić / Ringier

.

Znači moj đed Milan, po kome nosim ime, zalud je poginuo na Đurđevdan 1945. oslobađajući Karlovac od ustaša i nacista. Izgleda su oni pobedili, a mi izgubili – napisao je Knežević na društvenim mrežama.

Blic preporučuje


TROJICA CRNOGORSKIH POLITIČARA NEPOŽELJNA U HRVATSKOJ Na spisku Andrija Mandić, Milan Knežević i Aleksa Bečić, ovo je razlog

U post skriptumu, Knežević je u svom maniru dodao:

Ubiće me žena, propade nam rezervacija za Rovinj – napisao je lider DNP-a.

Bečić: Našao sam se na toj listi jer su Demokrate glasale za rezoluciju o genocidu

Na potez Hrvatske reagovao je i Aleksa Bečić, potpredsednik vlade Crne Gore, uz ocenu da se „na toj listi našao jer su poslanici stranke na čijem je čelu glasali za Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen“ mada, kako kaže, ima još predsednika partija koje su glasale i članovi su Vlade zbog čega smatra da „kriterijuma očito nema“.

Ima politike, kao i ranije u odlukama nekih drugih suseda – naveo je Bečić.

„Vreme je majstorsko rešeto“

On je podsetio je da je pre nekoliko godina Srbija „Demokrate stavila na crvenu listu“ jer su glasali za Rezoluciju o Srebrenici.

Na granici su tada, kako navodi, „maltretirani satima prilikom svakog prelaska više od godinu dana dok ta mera nije ukinuta“.

– Sada repriza u nešto malo drugačijem obliku. Vreme je kao i u prvom slučaju majstorsko rešeto – naveo je Bečić i dodao:

– Drage komšije, kao nacionalni Crnogorac i predsednik građanske partije u kojoj su evo deset godina kao braća deluju zajedno ljudi svih vera i nacija, nikada nisam ni ja ni partija koju predvodim delio žrtve po veri i naciji, zato smo uvek sve genocide i zločine osudili, uvek ističući i zapisujući po više puta da je odgovornost individualna, te da ni jedan narod nije i ne može biti genocidan, jer ljude nikada nismo delili osim na ljude i one druge. To je građanska, evropska i civilizacijska vrednost – poručio je lider Demokrata.

Neka, kaže Bečić, svako ceni gde stanuju demokratske i evropske vrednosti i obrasci delovanja.

.

Foto: MediaBiro / Tanjug

.

Mandić: Crna Gora neće preduzimati recipročne mere

Andrija Mandić, predsednik skupštine Crne Gore, saopštio je na današnjoj sednici parlamenta da ta zemlja neće preduzimati nikakve recipročne mere povodom odluke zvaničnog Zagreb.

Andrija Mandić kaže da Crna Gora neće preduzimati recipročne mere prema Hrvatskoj

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

Andrija Mandić kaže da Crna Gora neće preduzimati recipročne mere prema Hrvatskoj

Crna Gora ostaje posvećena dobrosusedskim odnosima. A razumem i da Hrvatska želi da vodi politiku kakvu ona hoće – kazao je Mandić

On je dodao da se od čitave povike „sve na kraju svelo na reakciju koja se odnosi na samo trojicu političara“.

– Ni jedan dobronamerni čovek nije mogao ni naslutiti da će se u 2024. godini moderna Hrvatska poistovećivati sa Nezavisnom Državnom Hrvatskom na način što će liderima tri stranke zabraniti ulazak u Hrvatsku – poručio je Mandić.

„Poziv delegaciji hrvatskog sabora i dalje stoji“

Mandić je podsetio da je nakon usvajanja Rezolucije o Jasenovcu pozvao delegaciju hrvatskog sabora da poseti Crnu Goru.

Taj poziv i daje stoji. Oni su naši prijatelji i ponovo ih pozivam u Crnu Goru da dođu. Želimo da razgovaramo i da otklonimo sve nedoumice – poručio je Mandić.

Nota Hrvatske

Inače, hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je danas notu Ambasadi Crne Gore u Zagrebu kojom se Kneževiću, predsedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću i potpredsedniku crnogorske vlade Aleksi Bečiću zabranjuje ulazak u Hrvatsku.

Do ove zabrane je došlo nakon što je u Skupštini Crne Gore nedavno usvojena Rezolucija o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen.

Grlić Radman: Crna Gora pokazala da joj nije stalo do odnosa sa Hrvatskom

Gordan Grlić Radman, ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske rekao je da je „njihova suverena procena koga će proglasiti nepoželjnim u Hrvatskoj i da predsednik Skupštine Andrija Mandić, potpredsednik Vlade Aleksa Bečić i poslanik Milan Knežević to zaslužuju jer su pogoršali odnose između Crne Gore i Hrvatske“.

Kako piše Večernji list, Grlić je rekao kako je Hrvatska dosad podržavala sve aktivnosti Crne Gore u vezi s ulaskom u Evropsku uniju.


Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Međutim, naglasio je da je potez koji je Crna Gora nedavno poduzela, a koji je pogoršao odnose između zemalja, bio neuspešan u očuvanju dobrosusedskih odnosa.

Crna Gora je pokazala činom na koji je bila upozoravana, koji nije u skladu s dobro susjednim odnosima, da joj očito nije stalo do odnosa s Hrvatskom – istakao je Grlić Radman.

„Ne planiramo da blokiramo Crnu Goru na putu ka EU“

U vezi s mogućim blokiranjem Crne Gore na putu prema EU, on je naglasio: „Ne planiramo ih blokirati u EU, jer blokiranje obično nije evropska vrednost i izbjegavamo ga kao instrument“.

– Međutim, uvek postoje drugi mehanizmi kako bi se uticalo na određene odluke. Crna Gora mora ispuniti određena merila kako bi završila neke procedure, a Hrvatska će uskočiti s našim merilima, jer još uvek moraju odgovoriti na neka ratna pitanja. Smatram da je došao trenutak da se Crna Gora okrene vladavini prava i proevropskim vrednostima – zaključio je Grlić Radman.

Plenković podržao zabranu

Andrej Plenković, hrvatski premijer, složio se sa današnjom notom i rekao da izjave crnogorskih političara kojima je zabranjen ulaz u Hrvatsku „idu u smeru narušavanja odnosa dveju država“.

(Tanjug)



Izvor

You may also like