Home Politika Milivojević: Kurti ne prihvata dijalog, male su šanse da stanje na severu vrati u prvobitno stanje

Milivojević: Kurti ne prihvata dijalog, male su šanse da stanje na severu vrati u prvobitno stanje

by euronet063


Vesti

Politika

Milivojević: Kurti ne prihvata dijalog, male su šanse da stanje na severu vrati u prvobitno stanje

Kad je reč o Srbiji, dijalog nije sporan kao mehanizam za rešavanje. Ali problem je što druga strana ne prihvata dijalog. I što ne postoji, ja bih rekao, ni mehanizam, mera i akcija prema drugoj strani da stvori uslove za nastavak dijaloga, kaže za Blic TV Zoran Milivojević karijerni diplomata

Zoran Milivojević

Zoran Milivojević

Predsednik Vučić najavio je obraćanje javnosti u naredna 72 sata u kome će saopštiti zahteve i naredne korake. Kakav odgovor Beograda očekujete?

Blic preporučuje

– Odgovor koji treba da do znanja da je situacija eskalirala, da je, bar ono iz njegovog komentara koji smo čuli, da nema promene politike Prištine na čelu sa gospodinom Kurtijem, koji ima za cilj proterivanje Srbije i proterivanje srpskog naroda. To je, ja mislim, platforma sa kojom ćemo čuti i odgovor, dakle i šta treba dalje preduzimati.

Prethodne noći još jedno hapšenje na Kosovu. Srpska zajednica revoltirana, Beograd osuđuje – ali Priština ne odustaje?

– Prvo, Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za ovo. Ona ničim nije doprinela eskalaciji ne samo sada, nego i nazad dve godine, tri. Svi postupci koji su išli s prištinske strane su vodili u eskalaciju. Dakle, to je prva stvar. Definitivno je odgovornost na prištinskoj strani za stanje i u dijalogu i za stanje i na terenu. I na položaj srpskog naroda i na mogućnost traženja političkog rešenja.

„Nema nikakve šanse da vlada Kosova bilo šta vrati u prvobitno stanje“

Lajčakova poseta posvećena je pripremi dijaloga. Hoće li on biti nastavljen i može li se očekivati bilo kakav napredak?

– Dijalog je nasušna potreba u ovom trenutku. Kad je reč o Srbiji, dijalog nije sporan kao mehanizam za rešavanje. Ali problem je što druga strana ne prihvata dijalog. I što ne postoji, ja bih rekao, ni mehanizam, mera i akcija prema drugoj strani da stvori uslove za nastavak dijaloga.

Mnogo je problema na terenu – hapšenja, blokada institucija, dinar… hoće li nešto od toga biti deo tih razgovora?

– Ja ću odmah da vam kažem moj utisak, moje mišljenje, da sve ovo što je sproveo gospodin Kurti, da je to nepovratan proces i da nema nikakve šanse da on i njegova vlada bilo šta od toga vrate u prvobitno stanje. Dakle, da vrate dinar, da izađu iz ovih institucija, da dovedu u pitanje nelegitimne i nelegalne predsednike opština u četiri opštine na severu, Kosova i Metohije, uzurpaciju imovine, uspostavljanje policije sa dugim cevima i tako dalje, hapšenje ljudi bez osnova sprovođenja, ja bih rekao, tih nekih mera. Ja mislim da tu ne možemo očekivati ništa. Moglo bi se očekivati ukoliko bi se prema njemu primenile neke mere, ali moram da priznam da sam i tu pesimista, da i to ne očekujem.



Izvor

You may also like