Home Politika Miloš Vučević i Ivica Dačić sa Toškovskim o bilateralnim odnosima Srbije i Severne Makedonije

Miloš Vučević i Ivica Dačić sa Toškovskim o bilateralnim odnosima Srbije i Severne Makedonije

by euronet063


Vesti

Politika

Miloš Vučević i Ivica Dačić sa Toškovskim o bilateralnim odnosima Srbije i Severne Makedonije

Predsednik Vlade Miloš Vučević razgovarao je danas sa ministrom unutrašnjih poslova Severne Makedonije Pančom Toškovskim o bilateralnim odnosima i saradnji u oblasti bezbednosti, ali i na drugim poljima od značaja za građane dve države, saopštio je kabinet premijera.

.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

.

Predsednik Vlade ocenio je da se odnosi dve zemlje zasnivaju na tradicionalno prijateljskim vezama naših naroda i dobrosusedskim odnosima, dodajući da je Srbija opredeljena u negovanju partnerskih veza sa Severnom Makedonijom i pružanju podrške po pitanju evropskih integracija i regionalne saradnje.

Vučević je podvukao značaj učvršćivanje saradnje u oblasti bezbednosti, borbe protiv terorizma i ilegalnih migracija, kao i partnersku u okviru vanrednih situacija.

Govoreći o regionalnoj saradnji, ocenio je da je sporazum u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ o prelasku granica sa ličnim ispravama, primer dobre prakse u interesu građana dve države.

.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

.

Kada je u pitanju situacija u regionu, premijer Vučević je izrazio negodovanje zbog odluke Severne Makedonije da bude kosponzor Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, naglašavajući da ovakva odluka, kao i usvajanje Rezolucije ne doprinose miru i stabilnosti u regionu i njegovoj čvršćoj saradnji.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije zahvalio je Srbiji na upućenoj pomoći Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije u cilju saniranja šumskog požara, koji se ovog meseca dogodio na području opština Negotino, Konče i Štip.

Toškovski je naveo da je Severna Makedonija opredeljena za uspostavljanje projekta razmene policijskih službenika između dve zemlje, pre svega u turističkim oblastima, kao i za uspostavljanje zajedničkog graničnog portala Srbije i Severne Makedonije.

.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

.

Premijer Vučević uputio je čestitke novoj Vladi Severne Makedonije i premijeru Hristijanu Mickoskom i izrazio uverenje da će i ubuduće biti nastavljena dobra saradnja sa našim susedom Severnom Makedonijom.

Dačić: Dobra saradnja sa MUP-om Severne Makedonije

Sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Severne Makedonije prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, koji je rekao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uvek imalo dobru saradnju sa MUP-om Severne Makedonije, kao i da očekuje da će se ta saradnja nastaviti istim intenzitetom i u narednom periodu.

Dačić je naveo da je, kada su bili na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce osnovna ideja jeste da naprave i da ponovo aktiviraju radnu operativnu grupu koja treba da se bavi pojednostavljivanjem procedura koja postoje na tom prelazu, kako bi imali jednu kontrolu i kako bi sve to trajalo što kraće.

.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

.

– Kada je reč o graničnoj kontroli, u smislu pregleda dokumenata treba da što više to pojednostavimo kako bismo izašli u susret građanima, jer i kada smo dole bili neki građani su se žalili da dugo traje i da je ta procedura možda previše komplikovana – naveo je ministar.

On je dodao da kada je reč o borbi protiv ilegalnih migracija, protiv trgovine ljudima, protiv šverca narkotika, protiv šverca oružja, kao i da je neophodna pomoć međusobna u održavanju stabilnog javnog reda i mira.

Takođe, veoma je dobro, kako je rekao, i što smo uspostavili liniju komunikacije kad je reč o vanrednim situacijama a to su vatrogasci i spasioci.

.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

.

– Nas dvojica smo ovih dana razgovarali telefon povodom našeg slanja pomoći u gašenju šumskog požara. Poslali smo helikopterske jedinice i sektor za vanredne situacije MUPa- koji je protivpožarnim helikopterom Kamov Ka-32 pomogao da se ugase požari u Severnoj Makedoniji – rekao je on.

Dodaje da je „naš interese je regionalna saradnja, saradnja između policija mora da bude bolja nego saradnja kriminalnih grupa“.

– Ako kriminalne grupe sarađuju bez problema, policija ne može da se bori protiv njih ako mi ne sarađujemo bolje – istakao je on.

.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije zahvalio je kolegi na gostoprimstvu i naveo da je za njih ključno da mogu u zajedničkoj saradnji da deluju protiv kriminalnih grupa s ciljem da se borimo sa organizovanim kriminalom.

Dodao je da su fokus razgovora bili i poboljšanje saradnje u oblasti graničnih prelaza. Naveo je da je ključno u okvirima budućeg reformisanja u okvirima Ministarstva unutrašnjih poslova povezanost sa kontinuiranim obukama i saradnjom između dva ministarstva.

(Tanjug)



Izvor

You may also like