Home Politika Miroslav Lajčak menja posao: Hoće da vodi OEBS, Rusija bi mogla da se složi

Miroslav Lajčak menja posao: Hoće da vodi OEBS, Rusija bi mogla da se složi

by euronet063


Vesti

Politika

Miroslav Lajčak menja posao: Hoće da vodi OEBS, Rusija bi mogla da se složi

Lajčak radi na strategiji za novo radno mesto generalnog sekretara OEBS-a

Za naslednika trenutnog generalnog sekretara OEBS-a kandidovalo se pet osoba, ali nema saglasnosti između Istoka i Zapada

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ovih dana pravi planove za novi sastanak pregovarača u Briselu, ali istovremeno radi i na strategiji za novo radno mesto. Lajčak, prema saznanjima „Blica“, ima želju da postane generalni sekretar OEBS-a.

Miroslav Lajčak

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Miroslav Lajčak

– Lajčak trenutno pravi konsenzus oko nove funkcije, generalnog sekretara OEBS-a. Rusija blokira već neko vreme usvajanje budžeta i postavljenja u OEBS-u i parališe organizaciju. Možda ga Rusi prihvate, jer je „njihov“ đak, studije je završio u Moskvi. Možda to bude kompromis – kaže za „Blic“ odlično obavešten sagovornik iz diplomatskih izvora.

Blic preporučuje

Prvo je objavljeno da Lajčak ide za ambasadora EU u Švajcarskoj, ali onda i da neće ići i to zbog, kako je objavljeno, „nepredviđenih ličnih okolnosti”.

To se saznalo nakon što je poslanik „Samoopredeljenja“ Adnana Rustemija objavio da ta zemlja ne želi Lajčaka za ambasadora EU u Bernu. Švajcarsko ministarstvo spoljnih poslova je demantovalo ove tvrdnje i objasnilo da je razlog zbog kojeg Lajčak neće otići u Švajcarsku lične prirode.

.

Foto: Logo

.

Na aktuelnoj poziciji specijalnog izaslanika EU Lajčak ostaje do 31. januara naredne godine, prema odluci Saveta EU. To se u dobroj meri poklapa sa Helgom Šmit, kojoj do kraja ove godine prestaje četvorogodišnji mandat generalnog sekretara OEBS-a.

„Nema saglasnosti između Istoka i Zapada“

Branka Latinović, nekadašnja šefica misije Srbije pri OEBS-u kaže da ne postoje proceduralne smetnje da se njegovo ime nađe među kandidatima.

– Malta je zemlja koja predsedava i nedavno je saopštila da ne postoji saglasnost oko kandidata za novog generalnog sekretara i da će konsultacije biti nastavljene. Predsedavajući uvek ima pravo na produženje roka i da dozvoli da se pojavi novi kandidat, s obzirom na to aktuelni ne ispunjavaju uslove za izbor – kaže Latinović.

Za naslednika Šmitove do sada se kandidovalo pet kandidata:

  • Stalni predstavnik Holandije pri OEBS Kristof Kamp
  • Šef OEBS centra u Ašhabadu Džon Mekgregor iz Kanade
  • Specijalni predstavnik predsedavajućeg OEBS i koordinator projekta ove misije u Ukrajini Marsel Peško iz Slovačke
  • Šef misije OEBS u Srbiji, Norvežanin Jan Bratu
  • Ministar spoljnih poslova Albanije Iglji Hasani

Latinović podseća da je rok za odabir prošao, i da to što nijedno od ovih imena nije odabrano, znači da nema saglasnosti između Istoka, odnosno Rusije sa jedne, i Zapada sa druge strane.

– Ukoliko bi novi kandidat bio Lajčak, bio bi dobar. Govori i ruski i engleski, karijerni je diplomata. Počeo je u Ministarstvu spoljnih poslova, pa na visokoj poziciji u regioni i EU i dolazi iz zemlje koja ima tradiciju službovanja pri OEBS-u. Mislim da bi oko njega mogao da se postigne konsenzus – zaključuje Latinović.



Izvor

You may also like