Home Politika Najbrojnija Vlada u prethodnih 25 godina: Evo šta je sve obeležilo sto dana Vlade Srbije

Najbrojnija Vlada u prethodnih 25 godina: Evo šta je sve obeležilo sto dana Vlade Srbije

by euronet063


Vesti

Politika

Najbrojnija Vlada u prethodnih 25 godina: Evo šta je sve obeležilo sto dana Vlade Srbije

Po rastu bruto domaćeg proizvoda, Srbija je na prvom mestu sa prosečnim rastom od 4,5% – to je saopštio ministar finansija Siniša Mali u danu kada se navršava sto dana Vlade.

Vlada Srbije

Vlada Srbije

U prethodnih sto dana bilo je mnogo posla za najbrojniju Vladu u prethodnih 25 godina. Iako je broj ministarstava ostao isti u odnosu na prethodni kabinet Ane Brnabić, povećan je broj ministara bez portfelja, pa je tako u Nemanjinoj sada 31 fotelja.

– Vi ste imali nekada Vlade sa manjim brojem ministara, ali sa većim brojem državnih sekretara i pomoćnika. Kada je reč o obimu administracije, ona je manje-više stalna. Zna se koji su poslovi i resori koji moraju da se obezbede – ističe sociolog Vladimir Vuletić.

Šta je sve obeležilo 100 dana Vlade

Prvi veliki događaj za novu Vladu bio je Svesrpski sabor koji je, čini se, bio svojevrstan odgovor na Rezoluciju o Srebrenici. Nakon toga usledili su i beogradski izbori, a posle njih i pojačane pripreme za najvažniji projekat Vlade – sajam EXPO 2027. Novi premijer poručuje da prethodnih 100 dana rade Vlade obeležio kontinuitet i jasna politika, a to je čuvanje mira i stabilnosti i ekonomski razvoj zemlje.

Vrlo važna stvar….da 2027. godine bude prosečna plata 1400 evra, a prosečna penzija i minimalna zarada 650 evra – rekao je premijer Srbije Miloš Vučević.

Kada se crta podvuče, i ministar finansija zadovoljan je postignutim, ali i svestan šta treba da se menja.

„Srbija se dobro bori sa izazovima“

– Ne kažem ja da je sve idealno kod nas. Mnogo toga treba da se menja. Treba da se nastavi sa reformama, ali očigledno radimo nešto dobro, jer kada pogledate ostale zemlje i situaciju u svetu, jedna mala Srbija ipak se nosi mnogo bolje sa svim globalnim i izazovima u Evropi – kazao je ministar finanasija Siniša Mali.

– Izazova je bilo i kada je reč o bezbednosti u zemlji i borbi protiv terorizma. Ranjavanje pripadnika Žandarmerije ispred izraelske ambasade, a onda i ubistvo policajca u Loznici prilikom rutinske kontrole taksi vozila. Uprkos tome, MUP je uspeo da sačuva stabilan javni red i mir u Srbiji – poručujuje resorni ministar Ivica Dačić.



Izvor

You may also like