Home Politika Narodna stranka traži da vojni rok traje 10 meseci

Narodna stranka traži da vojni rok traje 10 meseci

by euronet063


Vesti

Politika

Narodna stranka traži da vojni rok traje 10 meseci

Obavezno služenje vojnog roka, u trajanju od 75 dana, trebalo bi da počne u septembru 2025. godine, odnosno da prva klasa vojnika bude na jesen te godine. Očekivano, ova tema je izazvala brojne rekcije.

.

Foto: Aleksandar Stanković / Ringier

.

Dok se jedni protive ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka, drugi tvrde da je i 75 dana malo.

Blic preporučuje


„DAJ BRE, SKINITE NAM SE“ Gajić i SSP nastavljaju obračun: Jedan od najvećih SNS projekata je Đilas


„MOMAK, VODI RAČUNA“ Pavle Grbović komentarisao „slučaj Narodne stranke“, odgovorio mu Vladimir Gajić: Ti si nezaposlena, arogantna neznalica

Jedan od njih je i predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić. On je na društvenoj mreži „X“ objavio video-snimak u kom je rekao da bi vojni rok trebalo da traje 10 meseci.

Vojni rok treba da traje 10 meseci da se računa kao beneficirani radni staž. To je stav Narode stranke“, započeo je Gajić.

Kako je naglasio, druge evropske države, koje su uvele obavezno služenje vojnog roka, nijedna nema „ovako kratak vojni rok“.

„U Grčkoj je on 12 meseci, na Kipru 14, u Norveškoj takođe 12, kao i u Švajcarskoj, dok je u Austriji šest. Mi smatramo da 75 dana nije dovoljno, jer je to jedva kapacitet da se prođe osnovna pešadijska obuka. Postavlja se pitanje – šta je sa ostalim rodovima vojske koji su isto tako važni. Zato Narodna stranka predlaže da taj rok bude najmanje 10 meseci, a da vojni obaveznici dobiju određene privilegije„, istakao je.

Kao prvu privilegiju Gajić je naveo da se vojnicima 10 meseci vojnog roka računa u beneficirani radni staž.

„Druga privilegija je da, oni koji žele da studiraju, imaju budžetsko finansiranje, odnosno besplatne studije na državnim univerzitetima u Srbiji“, zaključio je.



Izvor

You may also like