Home Politika ODBORNICI U KLUPAMA VEĆ OD SREDINE JULA? Proglašeni konačni rezultati izbora u više lokalnih samouprava

ODBORNICI U KLUPAMA VEĆ OD SREDINE JULA? Proglašeni konačni rezultati izbora u više lokalnih samouprava

by euronet063


KONAČNI rezultati glasanja poznati su u nekoliko lokalnih samouprava nepune dve nedelje od održavanja izbora – Valjevu, Vršcu, Surdulici, Bosilegradu, Arilju, Raški i Boljevcu.

ОДБОРНИЦИ У КЛУПАМА ВЕЋ ОД СРЕДИНЕ ЈУЛА? Проглашени коначни резултати избора у више локалних самоуправа

Foto GU Valjevo

Shodno tome, u ovim gradovima i opštinama počinje da teče rok od sedam dana za dodelu mandata odbornicima, dok konstitutivna sednica mora da bude održana najkasnije 30 dana od dodele odborničkih mesta. To znači bi vlast mogla da bude formirana već do sredine jula.

Da bi se stavila tačka na izborni proces započet 2. juna čeka se ishod ponavljanja glasova na dva birališta u niškoj opštini Medijana, što je zakazano za nedelju, dok se juče glasalo u Bujanovcu.

U valjevskim odborničkim klupama najviše mesta će zauzeti lista oko naprednjaka sa 30 mandata, potom „Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može“ – sa 17 odbornika, sledi „Ujedinjena patriotska opozicija Valjeva“ sa dva mandata, dok će liste „Ruska stranka – Srbija i Valjevo u srcu – Milija Nestorović“ i lista „Ekologija, zeleno Valjevo – Stil života“ imati po jednog predstavnika.

Kada je reč o vršačkoj skupštini, tu je raspored snaga takav da će najviše lokalnih tribuna imati koalicija „Aleksandar Vučić – Vršac sutra“ – 32, „Vršac zaslužuje bolje“ – 12, dok „Grupi građana – Biram Vršac“ pripada jedno odborničko mesto. I u opštini Arilje brojčano su najsnažniji naprednjaci – sa 18 mesta, zatim ih prate „Ujedinjeni za Arilje“ – osam, lista „Nada za Arilje – Marija Prodanović – Srpska koalicija NADA“ – četiri, dok tri odbornička mesta zauzima lista „Volim Arilje“. Surdulička skupština brojaće 32 odbornika koalicije oko SNS, „Udružena opozicija – Možemo i moramo bolje za spas Surdulice“ – dva, a lista „Moral-Pravda-Znanje-Da vratimo sjaj Surdulici – Narodni pokret Srbije“ ima jedan mandat.

U Raški lista „Aleksandar Vučić – Raška sutra“ osvojila je 27, „Grupa građana Raška Raščanima – Bojan Radulović“ šest, a lista „Biram borbu – Raška za promene – Zorica Đorđević dva odbornička mandata. Boljevačka skupština biće konstituisana sa 20 odbornika liste oko naprednjaka, dva predstavnika „Alternative za Boljevac – Boljevac ima bolje“ dva, a činiće ih po jedan odbornik sa lista „Pobeda za Boljevac, advokat Jasmina Srećković, Narodna stranka“ i „Nova šansa za Boljevac“.

S druge strane, Viši sud u Nišu, jednom od gradova gde će se na konačan izborni ishod još čekati, usvojio je 13 žalbi opozicije na rešenja GIK i naložio da ponovo razmotri prigovore i donese nova rešenja u roku od 24 časa. Zasad je poznato da će repriza u niškoj Medijani biti održana u nedelju na biračkim mestima 14 i 16.

RIK: Objavljeni svi zapisnici

REPUBLIČKA izborna komisija saopštila je da su apsolutno netačne informacije objavljene u pojedinim medijima u kojima se tvrdi da na njihovoj veb-prezentaciji nisu objavljeni zapisnici o radu biračkih odbora u Nišu, kao ni prigovori opozicionih lista.

– Saznavši za ovakve insinuacije, RIK je u komunikaciji sa GIK Niša obavila potrebne provere i utvrdila da su na njenoj veb-prezentaciji, u okviru sekcije – zapisnici o radu biračkih odbora, uredno objavljeni svi zapisnici o radu biračkih odbora u Nišu razvrstani po gradskim opštinama – saopštio je predsednik RIK Vladimir Dimitrijević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

You may also like