Home Politika Opozicija se ujedinila oko zabrane kopanja litijuma: Da li je na pomolu nova koalicija i koliko bi mogla da traje

Opozicija se ujedinila oko zabrane kopanja litijuma: Da li je na pomolu nova koalicija i koliko bi mogla da traje

by euronet063


Vesti

Politika

Opozicija se ujedinila oko zabrane kopanja litijuma: Da li je na pomolu nova koalicija i koliko bi mogla da traje

Rastali su se kao „Srbija protiv nasilja“, što je bilo jasno vrlo brzo nakon decembarskih izbora, i definitivno potvrđeno na izborima 2. juna na kojima su nastupali odvojeno, ali je tema kopanja litijuma u Srbiji donela ujedinjenje parlamentarnoj opoziciji. Njeni lideri redom brane to ujedinjenje i kažu da je materija koja je iznad politike, ali analitičari nemaju baš dobre prognoze i slikovito opisuju da je novo spajanje „smeša ulja i vode“.

.

Foto: Milan Ilić, Oliver Bunić, Đorđe Kojadinović, Tanjug/ Strahinja Aćimović, Shutterstock / Ringier

.

Jedan od njih je akademik Nenad Kostić, koji je povodom ujedinjenja opozicije protiv kopanja litijuma, istakao da mu je milo što su se privremeno ujedinili u skupštini, ocenjujući da su ih narod i aktivisti naterali na to.

Blic preporučuje

– Nadam se da će ta koalicija opstati za sve vreme skupštinske rasprave, nadam se da će iz nje izaći nešto konstruktivno. To je smeša ulja i vode, koja može privremeno da izgleda homogeno, ako se jako meša – rekao je on za N1.

„Koalicija labavih i čvrstih članova“

Kako je rekao, veruje „da u toj heterogenoj koaliciji ima labavih i čvrstih članova, skupili su se oko minimuma oko čega se izgleda slažu“.

A skupili su se i pre tri dana kada su predali Skupštini Srbije izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koje predviđaju zabranu istraživanja i iskopavanja litijuma na teritoriji Srbije. Zatražili su ujedno da se sazove vanredna sednica parlamenta na kojoj bi se razmatrala izmena tog propisa.

Foto: Zoran Ilić / Ringier

Opozicija u Skupštini Srbije

Tako se desilo se ono što već dugo nije – inicijativu su potpisali svi opozicioni, kao i samostalni poslanici, ukupno 86.

– Suština je da je ovo jedno ujedinjenje po pitanju osnovnih prava svakog građanina Republike Srbije, pravo na život, na čistu vodu, čist vazduh i plodnu zemlju, to je ono oko čega se nikada nećemo razilaziti, niti će nas deliti ideologije i različiti programi političkih stranaka – rekla je Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka.

Potpis na predlog stavili su parlamentarne grupe:

  • Ekološki ustanak – 5 poslanika
  • Narodni pokret Srbije – 13 poslanika
  • Nestorović – 6 poslanika
  • NADA – 13 poslanika
  • Mi Glas naroda – 1 poslanik
  • Srce – 9 poslanika
  • Stranka slobode i pravde – 16
  • Demokratska stranka – 8
  • Ne davimo Beograd – 10 poslanika
  • 5 samostalnih poslanika

Pročitajte još

ŽESTOKA RASPRAVA U JUTRU NA BLIC Stojanović smatra da je većina građana protiv iskopavanja litijuma; Miletić: Tema maksimalno ISPOLITIZOVANA

„AJ DA NE BUDEM LENJA, DA MALO POMOGNEM“ Brnabić i Đorđević u klinču: Čuli se predlozi o STAVLJANJU PRSTIJU u sumpornu kiselinu i struju: „Ne savetujem, ali ako želite“

Opozicija je sigurna u temu, ali ne i analitičari. Zoran Stojiljković, profesor na Fakultetu političkih nauka, kaže da je ekologija u politici postala tržišno isplativa jer se na tim temama sigurno može dobiti 10 do 15 odsto biračkog tela.

– Zaštita životne sredine je najvažnije pitanje i za Zeleno-levi front i za Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute i za „Kreni promeni“ Sava Manojlovića. To je pitanje koje interesuje sve, od seljaka do akademika, i zato mislim da svako iz politike želi da bude glavni u vezi sa ovom temom – priča on za „Blic“.

Opasnost od „beskrajne fragmentacije“

Zbog toga, kako kaže, može doći do „beskrajne fragmentacije opozicije“.

– Puno je sujete i egoizma, iako bi ekologija trebalo da bude osnovo jedinstva opozicije. Pre mislim da bi opozicija mogla da se ujedini u vezi sa pitanjem demokratizacije društva, antikoruptivnih dejstva i socijalne pravičnosti – navodi Stojiljković.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

Dejan Bursać, politikolog, kaže za „Blic“ da su prepoznale zajednički interes oko projekta Jadra i protiv kojeg veliko protivljenje zaista postoji.

– Opozicija je očigledno rešila to taktički da iskoristi, posebno zato što nismo videli mnogo inicijative opozicije od strane opozicije u onim prvim nedeljama protesta protiv litijuma, možda jer su se plašili kako će reagovati organizatori protesta a kako građani, i da li će SNS probati da iskoristi njihovo učešće i da proteste nazovu političkim. U Skupštini su našli modus operandi, ovo je taktički potez kakvih ima i mislim da će građani to pozdraviti – kazao je on.

Šta opozicija kaže o ujedinjavanju

  • Radomir Lazović (Ne davimo Beograd): Oko pitanja litijuma dobro sarađujemo. Da li će biti drugih pitanja, bilo bi super, da li će biti razjedinjavanja, i to je normalno – rekao je Lazović.

Foto: Milan Ilić / Ringier

Radomir Lazović
  • Aleksandar Jovanović Ćuta (Ekološki ustanak): Opozicija se ujedinila samo po pitanju stava prema rudarenju litijuma. Oko litijuma – da, oko životne sredine – da. Računajte na to da smo se ujedinili, oko ovoga nema rasprave. Nemamo nikakvog prava da se oko ovoga delimo. Što se tiče organizacije protesta, vrhovni štab i dalje je u Gornjim Nedeljicama.

Foto: Milan Ilić / RAS Srbija

Aleksandar Jovanović Ćuta

Šta kaže vlast

  • Aleksandar Vučić (SNS): Govoreći o projektu „Jadar“, poručio je „Rio Tintu“ da pokažu veću odgovornost i poštovanje prema ljudima tog kraja, i time pomognu državi da donese ispravnu odluku o mogućem otvaranju rudnika.
  • Ana Brnabić (SNS): Najavljuje da će staviti predlog opozicije o izmenama zakona o geološkim i rudarskim istraživanjima na dnevni red Skupštine u skladu sa zakonskim rokovima. Pozvala je da na raspravu dođe i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.



Izvor

You may also like