Home Politika Srbi na Merdaru posle 25 godina preuzeli ostatke namilijih, žrtava bestijalnog divljanja tzv. Ovk (FOTO)

Srbi na Merdaru posle 25 godina preuzeli ostatke namilijih, žrtava bestijalnog divljanja tzv. Ovk (FOTO)

by euronet063


DANAS smo ovde na administrativnom prelazu Merdare da preuzmemo posmrtne ostatke tri lica srpske nacionalnosti i predamo ih njihovim porodicama, Milenković, Đapa i Mladenović.

НЕСРЕЋНА ПЕРКА (77) ЗВЕРСКИ УСМРЋЕНА: Срби на Мердару после 25 година преузели остатке намилијих, жртава бестијалног дивљања тзв. Овк (ФОТО)

Foto: Tanjug

Oni koje su posle 25 godina dočekali dan kada je potvrđen identitet njihovih najmilijih. Tela su bila u mrtvačnici u Prišptini sve ovo vreme i dodatnim naporima uzimanjem dodatnih uzoraka došli smo do identiteta.

Ovo je danas novinarima saopštio Veljko Odalović, predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica na amdiistrativnom prelazu Merdare, gde su preuzeta tela Momira Milenkovića iz Prizrena, Svetislava Đape iz Prištine i Perke Mladenović iz Uroševca. Ističući da su svi bili stariji od pedeset godina a da je nesrećna Perka od 77 godina zverski sumrćena, Odalović ja kazao da to ukazuje na činjenicu da je ubicama bio cilj da zatru sve srpsko.

foto D.Z.

Srbi ubijeni posle dolaska međunarodne misije na KiM

– Ovi ljudi su nestali, a prema obdukcionim nalazima ubijeni su posle dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju i to je ono što je velika sramota. Pedesetak hiljada mirovnjaka je dozolilo da se, na bestijalan način, razularena rulja koja je sebe nazivala OVK, obračuna sa starim i nemoćnim osobama – ocenio je Odalović.

Dodao je da će po zahtevu porodica sahrane biti obavljene u Velikoj Plani, Kruševcu i Beogradu a po zahtevu porodica Komisija za nestala lica će organizovati sahrane…

Foto: D. Zečević

U mrtvačnici u Prištini ostaci 300 tela

– To su tela koja su se nalazila u mrtvačnici u Prištini. Tamo se nalaze ostaci još 300 neidentifikovanih, među kojima je najmanje 90 lica srpske nacionalnosti. To je ono što nas posebno brine, intenzitet saradnje sa Prištinom, odnosno sa njihovom delegacijom u okviru radne grupe koja je godina totalno u zastoju – rekao je Odalović.

On je pomenuo da je delegacija Beograda polagala nade u dijalog u Briselu, ali da je zahvaljujući jednostranoj odluci Aljbina Kurtija ceo proces zamrznut i zarobljen.

– Prosto sa tim ne možemo da se pomerimo, ovo čemu danas prisustvujemo jeste predaja tela pronađenih pre više od 25 godina, mi nemamo novih lokacija, novih ekshumacija, mnogo onoga što bi trebalo da radimo – dodao je Odalović.

Foto: D. Zečević

Vodi se kao nestalo još 1.613 osoba, 567 su Srbi

Odalović je izneo podatak da se i danas na prostoru Kosova i Metohije još 1.613 osoba iz sukoba na prostoru KiM vodi kao nestalo , od kojih je 567 srpske nacionalnosti.

– Sa današnjom primopredajom pronašli smo 385 lica srpske nacionalnosti, identifikovali i predali porodicama… Još je mnogo posla bez obzira što je u tom globalnom broju ali ne možemo da se pomirimo sa sudbinom preostalih, jer žrtve su podjednako teške – zaključio je predsednik Komisije za nestala lica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Izvor

You may also like