Home Politika Osnivač „Eko straže“ i Naim Leo Beširi ušli u „klinč“ zbog transparenta na protestu o „EU okupatoru“

Osnivač „Eko straže“ i Naim Leo Beširi ušli u „klinč“ zbog transparenta na protestu o „EU okupatoru“

by euronet063


Vesti

Politika

Osnivač „Eko straže“ i Naim Leo Beširi ušli u „klinč“ zbog transparenta na protestu o „EU okupatoru“

Tri dana nakon protesta ispred RTS koji je organizovala Eko straža ne stišava se bura u vezi sa transparentom „Ni grumen rude EU okupatoru! Rio Tinto marš iz Srbije“ zbog čega su na X mreži u „klinč“ ušli Bojan Simišić, osnivač „Eko straže“ i Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove.

.

Foto: Fonet/Milica Vučković, Tanjug / Ringier kombo

.

Simišić je na X nalogu „Eko straže“ u prvom licu prokomentarisao transparent koji je izazvao brojne reakcije nakon protesta.

Blic preporučuje

Ne mogu da komentarišem transparent kada je sama postavka debilna. Šolc nije bio ovde da pregovara resurse za „EU“, već za Nemačku. Šolc na nas gleda na koloniju isto kao i recimo Slovačku. Srbija ako nema suverenitet biće kolonija i u EU i van EU – napisao je, između ostalog, Simišić na X nalogu „Eko straže“.

„Kinezi imaju procentualno najveće vlasništvo Rio Tinta“

Potom je dodao da je, „takođe, „kreten“ „svako ko misli da nama Rusi žele dobro i da nas vole, a ne da šire svoj interes radi geopolitičke pozicije“.

– Sledeći nivo jeste da neokolonijalizam više nije državno pitanje. Multinacionalne korporacije su multi nacionalne. Procentualno najveće vlasništvo Rio Tinta ima China Aluminum Corporation. Srbija će biti kolonija dok god ima izdajničku vlast. A imaće je sve dok ima podanički mentalitet – poručio je Simišić u delu dugačkog posta.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Protest ispred RTS-a u nedelju okupio je više od 1.000 ljudi

Na to je reagovao Beširi.

Kako u svoje ime s naloga pokreta – upitao je Beširi.

I izazvao žestok odgovor.

Pa eto lako, kao što si ti mogao da klevetaš da smo na protestu iznosili teorije zavere umesto da daš podršku ljudima koji trpe represiju sram te bre bilo – kazao je Simišić.

Beširi: Nisam saglasan s teorijama koje iznosite

Beširi je na to odgovorio dugačkim postom.

Nije mi bila ideja da se raspravljam, podržavam pravo na protest i osuđujem divljanje i zloupotrebu državnih organa prema aktivistima, više puta sam rekao i na svojim nalozima i u medijima. Istovremeno, nisam saglasan s vašim zaključcima, teorijama koje iznosite i selektivnim informacijama koje predstavljate, ne nužno vi konkretno, nego govornici na različitim protestima u okviru pokreta – napisao je, između ostalog, Beširi.

Primer „klevetanja“ – zašto se ćerka firma zove Rio Sava?

Potom je dao, primer, „klevetanja“ i citirao deo govora Suzane Lazarević, rudarske inženjerke sa protesta u Mladenovcu:

…Šta vi mislite zašto se ćerka firma Rio Tinta zove Rio Sava? Zašto se ne zove Rio Jadar ili Rio Loznica… Oni satanisti, naši neprijatelji, jasno govore šta je njima cilj. Iz Jadra u Drinu, iz Drine u Savu…

To je dodatno ražestilo Simišića koji je počeo da priča u prvom licu množine.

Koji naš pokret? Kakve mi imamo veze sa Mladenovcem? Saberi se, čoveče – poručio je osnivač „Eko straže“.

Raspravu je završio Beširi.

Nemam više šta da doprinesem ovom nedijalogu – zaključio je raspravu Beširi.

Inače, kako je „Blic“ već pisao, analitičari smatraju da su različite poruke na protestu posledica toga što ne postoji „jasna strategija ni organizacija“.

Poslednji protest organizovala je „Eko straža“, a ranije su u organizaciji demonstracija bile neka druga ekološka udruženja. Različiti organizatori nameću različite teme zbog čega postoje različite poruke pa su i protesti nekoherentni – ocenio je pre nekoliko dana izvršni direktor Cesida Bojan Klačar.

Radikalna levica: Transparent nosila naša omladina

Zanimljivo, povodom „spornog“ transparenta na protestu ispred RTS-a oglasila se i Radikalna levica koja je u saopštenju navela da se radi o poruci koju je nosila njena „omladinska organizacija“.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Radikalna levica objavila da je „sporni transparent“ nosila njena omladinska organizacija

Apsolutno smo protiv da bilo koja strana sila, bile to zapadne imperijalne sile, Rusija ili Kina, iskopava litijum u Srbiji. Svi raspoloživi podaci pokazuju da bi ekološka šteta bila nemerljiva, da je iskopavanje u zapadnoj Srbiji mnogo nepovoljnije po životnu sredinu od drugih načina dobijanja litijuma, te da to je jedino iskopavanje koje se planira na obradivom i nastanjenom zemljištu. Posebno se protivimo iskopavanju litijuma i drugih rudnih bogatstava sa ovako niskim rudnim rentama, bez ikakve državne kontrole uticaja na životnu sredinu i bez ikakve koristi po naše društvo i stanovnike Srbije – poručila je, između ostalog, Radikalna levica u saopštenju.



Izvor

You may also like