Home Politika Ovako je policija razbila blokade na železnicama posle protesta protiv litijuma i Rio Tinta

Ovako je policija razbila blokade na železnicama posle protesta protiv litijuma i Rio Tinta

by euronet063


Vesti

Politika

Ovako je policija razbila blokade na železnicama posle protesta protiv litijuma i Rio Tinta

Policija je jutros oko pola šest rasterala demonstrante sa železničkih stanica Prokop i Novi Beograd i tom prilikom uhapsila je trojicu aktivista Ivana Bjelića, Nikolu Ristića i Jevđenija Julijana Dimitrijevića. Železnički saobraćaj je ponovo uspostavljen, niko nije povređen, a mali broj demostranata se preselio u Pionirski park.

Policija sklanja demonstrante sa železničkih stanica

Foto: screenshot

Policija sklanja demonstrante sa železničkih stanica

Protest u Beogradu sinoć su na Terazijama organizovala udruženja građana SEOS, Ekostraže i Ne damo Jadar da bi deo okupljenih nakon što su im se sa bine obratili govornici otišao do železničke stanice Novi Beograd i Prokop gde su nekoliko sati blokirali prugu dok nije intervenisala policija.

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova, izjavio je da je MUP, u skladu sa zakonima Republike Srbije i svojim zakonskim ovlašćenjima, omogućio nesmetano odvijanje železničkog saobraćaja.

– Policija će podneti krivične prijave protiv svih počinilaca krivičnih dela prekida međunarodnog javnog saobraćaja i ugrožavanja bezbednosti građana – izjavio je Dačić.

Intervencijama policije prisustvovale su i Biljana Stojković, kopresednica stranke Zajedno i Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde.

Stojković se nalazila na železničkoj stanici Novi Beograd kada su policajci rasterali grupu demonstranata.

– Došlo je 300 specijalaca da rastera nas 50 sa blokade na železničkoj stanici Novi Beograd – napisala je Stojković na X mreži.

S druge strane, Tepić je bila na železničkoj stanici Prokop gde su demonstranti, takođe, cele noći blokirali prugu.

Tepićeva kaže da je dolazak policije bio „filmska scena, u negativnom smislu, jedan veoma neprijatan momenat naročito za ljude koji su se prvi put našli u toj situaciji.

Na građane su poslati kordoni, kao da smo najgori teroristi. Privedena su dvojica mladića Ivan Bjelić i Nikola Ristić, oni su se vezali za šine i nisu hteli da se povuku – kaže Marinika Tepić.



Izvor

You may also like