Home Politika Ovi predsednici opština i gradonačelnici su najduže na funkcijama: Jedan je mandat osvajao 11 puta

Ovi predsednici opština i gradonačelnici su najduže na funkcijama: Jedan je mandat osvajao 11 puta

by euronet063


Ovo je priča o “večitim” gradonačelnicima i predsednicima opština, od kojih su neki u fotelji već decenijama, a neki nakon poslednjih lokalnih izbora u Srbiji broje sedmi ili šesti mandat.

Blic preporučuje


„PO BROJU MANDATA BOLJE, PO BROJU GLASOVA LOŠIJE“ Čolović: Rezultati izbora 2024 očekivani, za nijansu bolji od predviđanja


Čak 20 predsednika opština PODNELO OSTAVKE, svi oni uveravaju da za to postoji JEDAN JEDINI RAZLOG, ali deluje da se iza svega krije posebna PREDIZBORNA TAKTIKA

“I posle Tita – Tito”, bar u Sopotu

Apsolutni rekorder po stažu u predsedničkoj fotelji je čuveni Živorad Žika Milosavljević, koji je počeo svoj 11. mandat na čelu Opštine Sopot.

Živorad Žika Milosavljević počeo je svoj 11. mandat na čelu Opštine Sopot

Foto: Oliver Bunić / Ringier

Živorad Žika Milosavljević počeo je svoj 11. mandat na čelu Opštine Sopot

Ovu beogradsku Opštinu je vodio kao član SKJ, pa potom SPS, da bi preko grupe građana stigao i do SNS. Dok su se menjale stranke i države, na čelu je ostajao isti čovek, zavređujući nadimak – “Tito iz Sopota”.

Po obrazovanju pravnik, prvi put za predsednika opštine bio je izabran 1989. godine.

– Moj fokus je na direktnom kontaktu sa građanima, a ne na modernim marketinškim metodama. Meni je važno da budem tu za građene gde god, u pekari, na svadbi, svuda – pričao je Milosavljević za “Blic”.

"Tito iz Sopota" u svojoj kancelariji već 24 godine drži sliku Josopa Broza Tita

Foto: Oliver Bunić / Ringier

„Tito iz Sopota“ u svojoj kancelariji već 24 godine drži sliku Josopa Broza Tita

A da ne bude da mu je nadimak vezan samo za ime, svedoči i to što u kancelariji na zidu, još od 2000. godine, “kada su se svi utrkivali da ga se odreknu”, drži portret Josipa Broza Tita.

“Car iz Bosilegrada” hit na Jutjubu

Na putu da stigne “Tita iz Sopota” je “car iz Bosilegrada” – Vladimir Zaharijev koji je već 23 godine predsednik te opštine na jugoistoku Srbije. Ovih dana je započeo svoj sedmi, uzastopni mandat.

Vladimir Zaharijev se na čelu Bosilegrada nalazi već 23 godine

Foto: V. Pešić / RAS Srbija

Vladimir Zaharijev se na čelu Bosilegrada nalazi već 23 godine

U ovom gradu je i rođen, a na Fakultetu prirodnih nauka dobio je zvanje “stručnjak iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka”. Političku karijeru započeo je u DSS, čiji je bio i kandidat za poslanika bio na izborima 2008., ali je izjavio “da mu je bolje u Bosilegradu nego u Skupštini”. Kasnije je izabran za predsednika Nacionalnog saveta Bugara u Srbiji, postao lider novoosnovane stranke bugarske nacionalne manjine “To smo mi-Prirodni pokret” i nastavio da pobeđuje na svim narednim izborima, čak i SNS, što ga je u statusu specijalnog gosta dovelo i na inauguraciju Aleksandra Vučića za predsednika Srbije. Zaharijev se je tada rekao da je “za svog političkog uzora dugo smatrao Vojislava Koštunicu, a sada je to predsednik Srbije”.

Mi imamo dobru saradnju sa državom koja nam pomaže i zato ja poštujem Vučića – izjavio je Zaharijev koji je poslednji mandat predsednika Opštine Bosilegrad upravo dobio kao prvi na izbornoj listi “Aleksandar Vučić-Bosilegrad sutra”.

Selfi Vladimira Zaharijeva sa šumskim požarom postao je "hit" na društvenim mrežama

Foto: Društvene mreže / screenshot

Selfi Vladimira Zaharijeva sa šumskim požarom postao je „hit“ na društvenim mrežama

“Tajna” njegove političke dugovečnosti, kako pričaju sami žitelji Bosilegrada, je u tome što je „narodski čovek”. To i sam ilustruje u snimcima na Jutrjubu, gde na raznim veseljima peva, igra kolo i na iskap ispija flašu piva, ili pravi selfi za društvene mreže dok u pozadini bukti šumski požar!

Od opozicionog političara do partnera vlasti „stigao“ žičarom

Tek jedan mandat manje od kolege sa jugositoka Srbije, ima političar koji je nakon poslednjih lokalnih izbora po šesti put izabran za predsednika svoje opštine na zapadu zemlje – Milan Stamatović u Čajetini.

Milan Stamatović je osvojio šesti mandat na mestu predsednika Opštine Čajetina

Foto: Miloš Cvetković / RAS Srbija

Milan Stamatović je osvojio šesti mandat na mestu predsednika Opštine Čajetina

Rođen u Čajetini, po struci je tehničar-tehnolog. Političku karijeru počinje 1996. kao odbornik DEPOS-a, da bi do predsednik opštine stigao 2004., gde se nalazi i danas. Bio je član DSS, potom je učestvovao u osnivanju SNP koju je napustio 2017., nakon čega je formirao grupu građana “Za zdravu Srbiju”.

Približavanje Stamatovića i SNS počelo je prilikom otvaranja gondole na Zlatiboru

Približavanje Stamatovića i SNS počelo je prilikom otvaranja gondole na Zlatiboru

Iako ga je deo javnosti smatrao opozicionim političarem, “stvari” su počele da se menjaju početkom 2021, kada je u rad puštena panoramska žičara, čijem otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tada bio i lider naprednjaka. Stamatović je tada izjavio da to “može biti simbol početka dijaloga između vlasti i opozicije”, da bi dve godine kasnije prisustvovao proslavi 15 godina od osnivanja SNS i saopštio da je “Zdrava Srbija” dobila ponudu “da pristupi pokretu koji formira SNS”.

Sada je u mnogim gradovima Stamatovićeva grupa građana koalicioni partner naprednjacima.

“Faraon” u slici i kvadratima

A na jugu Srbije, u Leskovcu, četvrti uzastopni, a ukupno peti mandat na funkciji gradonačelnika, započeo još jedan lokalni politički “teškaš” – Goran Cvetanović. Leskovčanin je i lekar, ali mu je politička karijera poznatija od profesionalne.

Kao član SRS bio je ministar bez portfelja u Vladi SRJ, pa u četiri mandata i narodni poslanik. Sa te pozicije je i prešao u SNS i postao prvi predsednik te stranke u Leskovcu, čiji je gradonačelnik od 2012. godine.

Široj javnosti postao je poznat zahvaljujući viralnoj fotografiji na kojoj je obučen u odoru egipatskog faraona kada je prisustvovao “poznatom međunarodnom maskenbalu u Strumici”. Uz fotografiju, usledio je i nadimak “Faraon”, ali leskovačka opozicija tvrdi da to nije samo zbog toga, već zbog “faraonskog bogatstva” u kvadratima koji su u njegovom posedu.

Gradonačelnik Leskovca je nadležnoj agenciji prijavio solidan broj nekretnina i veliku platu

Foto: Grad Leskovac, Ewa Studio, Milos Momcilovic, Shutterstock / Ringier

Gradonačelnik Leskovca je nadležnoj agenciji prijavio solidan broj nekretnina i veliku platu

S druge strane, u svom dosijeu ima i krivičnu osudu za nasilje koju je otkrio “Blic”, a u kojoj je navedeno da je “udarao drškom pištolja i šutirao svoju žrtvu”.

Sam Cvetanović je svojevremeno rekao da “ne prati medije, ali smatra da je pisanje o njemu maslo opozicije da bi mu smanjila kredibilitet”.

Tri mandata u Vračar historical

Za apolitične, ime Milana Nedeljkovića nije naročito zvučno, iako je on kao kandidat SNS po treći put za redom izabran za predsednika Opštine Vračar.

Prof. dr Milan Nedeljković, izabran je za gradonačelnika Vračara po treći put

Foto: A.Stanković / RAS Srbija

Prof. dr Milan Nedeljković, izabran je za gradonačelnika Vračara po treći put

Ali, ako kažete da je to profesor dr Milan A. Nedeljković, onda će oni koji su imali problem sa srcem, odmah znati o kome je reč. U pitanju je jedan od najboljih i najpoznatijih domaćih kardiologa.

Iz Beograda je, lekar je i redovan profesor na Medicinskom fakultetu… Inicijator je velikog broja novih programa iz oblasti kardiologije, član nekoliko desetina srpskih, evropskih i svetskih udruženja kardiologa, sa učešćem u više od 800 naučnih publikacija.

Profesor dr Milan Nedeljković, jedan od najpoznatijih domaćih kardiologa, na svom kontu trenutno ima pet zarada

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

Profesor dr Milan Nedeljković, jedan od najpoznatijih domaćih kardiologa, na svom kontu trenutno ima pet zarada

O Vračarcima brine vrhunski ekspert za srce još od 2016. godine.

“Lopta je okrugla”

Po nezvaničnim najavama, 2. avgusta za kada je zakazan izbor gradonačelnika Sremske Mitrovice, na čelo ovog grada mogao bi da se vrati nekadašnji ministar poljoprivrede i doskorašnji potpredsednik FSS Branislav Nedimović, što će mu biti treći mandat.

Po nezvaničnim najavama, Branislav Nedimović biće po treći put izabran za gradonačelnika Sremske Mitrovice

Foto: Goran Srdanov / Ringier

Po nezvaničnim najavama, Branislav Nedimović biće po treći put izabran za gradonačelnika Sremske Mitrovice

Nedimovićevoj je diplomirao nа Prаvnоm fаkultеtu u Nоvоm Sаdu. Partijski, prvo je nosio „dres“ DSS, potom Pokreta „Mitrovica evropska regija“, pa grupe građana “Vredna Mitrovica” i konačno SNS. Kada je 2008. prvi put postao gradonačelnik, bio je najmlađi gradonačelnik u zemlji, da bi osam godina kasnije, kao član SNS, postao ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine do oktobra 2022.

Nakon ministrovanja, lane je Nedimović otkrio da ima sportske ambicije, objavljujući da je “spreman da preuzme FSS”, gde dolazi na potpredsedničko mesto.

Zbog lošeg rezultata Srbije na EP, Nedimović je podneo ostavku na mesto potpredsednika FSS

Foto: Aleksandar Dimitrijević / Ringier

Zbog lošeg rezultata Srbije na EP, Nedimović je podneo ostavku na mesto potpredsednika FSS

Karijera u FSS mu je trajala do aktuelnog Evropskog prvenstva u Nemačkoj, gde naša reprezentacija nije prošla grupu, nakon čega je Nedimović podneo ostavku na funkciju.



Izvor

You may also like