Home Politika Ovo su rekli predstavnici zemalja koje su glasale protiv Rezolucije o Srebrenici

Ovo su rekli predstavnici zemalja koje su glasale protiv Rezolucije o Srebrenici

by euronet063


Za Rezoluciju je bilo više uzdržanih i država koje su glasale protiv i ukupno, nego što ih je bilo za, iako je Nemačka, prema ranijim procenama, računala da će 95 odsto država glasati za.

Blic preporučuje


REZOLUCIJA O SREBRENICI USVOJENA TANKIM BROJEM GLASOVA Više protiv i uzdržanih, nego za! (FOTO, VIDEO)


SVE O REZOLUCIJI O SREBRENICI Šta piše u konačnom nacrtu teksta, zbog čega je Srbija protiv, kako se glasa i ko će dići ruku?

Protiv rezolucije glasale su Rusija, Mađarska, Kina, Belorusija, Komoros, Antigva, Sirija, Kuba, Kongo, Severna Koreja, Dominika, Eritreja, Esvatini, Grenada, Mali, Nauru, Nikaragva, Sao Tome i Principe i Srbija.

Rezolucija o Srebrenici, glasanje u UN

Foto: screenshot

Rezolucija o Srebrenici, glasanje u UN

Među uzdržanim zemljama bile su, između ostalih Grčka, Slovačka, Kipar, Brazil, Alžir, Angola, Kazahstan, Bahami, Bahrein, Butan, Bocvana, Kamerun, Kipar, Etiopija, Gruzija, Haiti, Honduras, Jamajka, Liban, Mozambik, Nepal, Maldivi, Meksiko, UAE, Vijetnam, Azerbejdžan, Venecuela, Peru, Paragvaj, Tajland i mnoge druge.

Države koje su glasala „za“ su, između ostalih, Albanija, Crna Gora, BiH, Severna Makedonija, Slovenija, Turska, Australija, Austrija, Belgija, Bugarska, Kanada, Hrvatska, Češka, Danska, Francuska, Nemačka, Italija, Indonezija, Japan, Čad, Čile, Ekvador, Egipat, Finska, Gvajana, Island, Irska, Kuvajt, Letonija, Litvanija, Malezija, Malta, Novi Zeland, Norveška, Poljska, Portugal, San Marino, Senegal, Južna Afrika, Tunis, Urugvaj, Zambija.

Rezultat nakon glasanja na Generalnoj skupštini u UN

Foto: RTS / screenshot

Rezultat nakon glasanja na Generalnoj skupštini u UN

Šta su rekli predstavnici zemalja koje su glasale protiv

Rusija: Ovo je „Pirova pobeda“

Stalni predstavnik Rusije u Generalnoj skupštini UN (GSUN) Vasilij Nebenzja izjavio je juče da usvajanje Rezolucije o Srebrenici predstavlja „Pirovu pobedu“ za kosponzore Rezolucije.

– Šta je njome dobijeno? To je samo Pirova pobeda. Ako je njen cilj bio da se napravi podela u GSUN, onda su u tome veličanstveno uspeli – rekao je Nebenzja i naveo da su sponzori rezolucije zloupotrebili ovlašćenja GSUN, pošto je, kako je rekao, usvojena jedna politička deklaracija.

Vasilij Nebenzja

Foto: AP/ Yuki Iwamura, AP Mary Altaffer, Shutterstock / Ringier

Vasilij Nebenzja

Nebenzja je razgovarao i sa predsednik Srbije Aleksandrom Vučićem pre glasanja, prilikom čega je rekao da se glasanjem za prihvatanje Rezolucije otvara „Pandorina kutija“, kao i da ova inicijativa nije usmerena na nacionalno pomirenje, već da može da podstakne tenzije na Balkanu i da dovede do posledica koje možda nisu ni predviđene aktom.

Mađarska: Rezolucija ne doprinosi promociji mira na Balkanu

Predstavnica Mađarke u UN izjavila je da je ta zemlja glasala protiv usvajanja Rezolucije, prilikom čega se zahvalila predsedniku Vučiću što „Mađarska može uvek da računa na njega“.

Mađarska je jedina zemlja regiona koja je glasala protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici.

Predstavnica Mađarske

Foto: Tanjug / screenshot

Predstavnica Mađarske

– Mi želimo da se izgradi mir u regionu Zapadnog Balkana i mi ćemo budno pratiti da se izbegne eskalacija bilo kakvih tenzija – navela je ona.

Kina: Nećemo glasati za usvajanja Rezolucije

Kao što je i potvrđeno na glasanju, Republika Kina je glasala protiv usvajanja Rezolucije, što je objasnio i njen predstavnik u UN.

– BIH je važna zemlja na Balkanu i u zajedničkom interesu je da BiH shvati važnost harmoničnog suživota i da održi mir. Ratovi 90-ih su tamna strana istorije i doveli su do smrti civila. Kina je za to da se spreči ponovno dešavanje tragedija da jedinstvo i solidarnost idu ka pomirenju – rekao je on.

Sirija na glasanju o Rezoluciji

Foto: Tanjug / screenshot

Sirija na glasanju o Rezoluciji

Sirija: Rezolucija pokazuje dvostruke aršine

Predstavnik Sirije u Ujedinjenim nacijama izjavio je da rezolucija o Srebrenici pokazuje dvostruke aršine i manipulaciju pitanjem ljudskih prava.

Kako je dalje naveo, Sirija „snažno osuđuje i odbacuje glasanje“.

– To je pitanje koje mora da se izbegne u UN – rekao je predstavnik Sirije.

Šta su rekli predstavnici zemalja koje su bile uzdržane

Grčka: Može pogrešno da se protumači

Ambasador Grčke pri UN, Evangelos Sekeris rekao je da Rezolucija o Srebrenici može pogrešno da se protumači, kao i da podrije napore usmerene ka zajedničkoj budućnosti Zapadnog Balkana.

– Grčka poštuje odluke međunarodnih sudova, uključujući presudu Međunarodnog suda pravde iz februara 2007. godine, u kojima stoji da je počinjen genocid u Srebrenici. Grčka je na međunarodnom nivou posvećena borbi protiv negiranja genocida, ali upravo usvojena rezolucija nosi rizik da bude pogrešno protumačena. To ugrožava zamah u okviru Evropske unije povodom proširenja, jer budućnost BiH i celog Zapadnog Balkana može da postoji jedino u okviru EU – kazao je Sekeris.

Predstavnik UAE

Foto: Tanjug / screenshot

Predstavnik UAE

UAE: Rezolucija je predstavljena u pogrešnom trenutku

Predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata istakao je tokom svog obraćanja je u Generalnoj skupštini UN na kojoj se glasa o rezoluciji o Srebrenici da će ta zemlja biti uzdržana.

– Mi snažno osuđujemo svaki i bilo koji pokušaj da se porekne ili minimizira genocid u Srebrenici. Mi ističemo pogrešan trenutak kada je predstavljena ova Rezolucija, jer se vidi velika i značajna politizacija. Nažalost, mir na Balkanu jeste lomljiv i napori da se reše sporovi koji dugo traju su u zastoju i neka da se neke stvari preokreću. Učesnici, sami akteri iz regiona ne uspevaju da iznesu prave rezultate, umesto toga pojavljuju se na horizontu tenzije. Suštinskog je značaja da svi ostanemo fokusirani i da promovišemo jedinstvo i pomirenje koje je očajnički potrebno regionu – naveo je on.

Brazil: Naša uzdržanost je zasnovana na okolnostima oko podnošenja nacrta

Predstavnik Brazila u Ujedinjenim nacijama naveo je juče da je uzdržanost te zemlje prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici na sednici Generalne skupštine UN, bila zasnovana na proceni okolnosti oko podnošenja nacrta.

– Nažalost, okolnosti oko podnošenja ove Rezolucije bile su potpunosti suprotne – naveo je on i dodao da „Brazil ostaje zabrinut zbog podela izazvanih u regionu i BiH„.

– Rezolucije treba da pomognu i zbliže strane i grade trajni mir, da pomognu da se zaleče rane među učesnicima.

Šta su rekli predstavnici zemalja koji su za Rezoluciju

Predstavnik Crne Gore

Foto: Tanjug / screenshot

Predstavnik Crne Gore

Crna Gora: Pokazali smo saosećanje sa žrtvama

Predstavnik Crne Gore pri UN Damir Šabanović je rekao da je Crna Gora razmotrila i političke implikacije Rezolucije i da „veliku pažnju posvećuju dobrosusedskim odnosima“.

Crna Gora je pokazala saosećajan pristup žrtvama i ovoj osetljivoj temi aktivno pomažući mir i pomirenje i razvijajući prijateljske odnose i saradnju među narodima – naveo je Šabanović i dodao da je „Crna Gora podnela amandmane kako bi se sprečila zloupotreba i pogrešno tumačenje“.

Milojko Spajić

Foto: Ebrahim Noroozi / Tanjug/AP

Milojko Spajić

Podsećamo, Vlada Crne Gore je početkom aprila podnela dva amandmana na rezoluciju, što su „UN prihvatile da uvrste na nacrt Rezolucije“, što je potvrdio i premijer Crne Gore Milojko Spajić i to:

  • da se rezolucijom eksplicitnije precizira da su sudske presude u vezi sa genocidom donete protiv pojedinca, a ne etničkih grupa ili država,
  • da se potvrdi nepovredivost Dejtonskog sporazuma.

Nemačka: Cenimo doprinos Crne Gore

Odluku koju je donela Crna Gora što se glasanja tiče pozdravila je stalna predstavnica Nemačke u UN, Antje Lendertse.

– Priznanje važnosti regionalnog učešća grupa je pokazano da se odluči da se uvrste i amandmani u tekst, iako je rezolucija već bila sačinjena. Crna Gora je tražila da se podvuče da je krivična odgovornost za genocid individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj skupini ili zajednici u celini. Sigurni smo da će to pomoći da se spreče pogrešna tumačenja i cenim doprinos Crne Gore – rekla je nemačka predstavnica.

Andrej Plenković

Foto: Edvard Šušak / HINA / Tanjug

Andrej Plenković

Hrvatska: Naš stav je jasan

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da će predložena rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN biti usvojena, i da je stav zvaničnog Zagreba s tim u vezi jasan.

– Rezolucija će proći, o tome nema govora, naš stav je jasan – rekao je Plenković, prenosi hrvatski portal „Dnevnik“.

Glasanje na klimavim nogama

Podsećamo, Rezoluciju o Srebrenici predložile su Nemačka i Ruanda, a sponzorisale su je još 34 države, među kojima su zemlje Kvinte i sve zemlje bivše Jugoslavije osim Srbije i Crne Gore.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) juče je glasala o predlogu rezolucije o Srebrenici.

Šta stoji u tekstu Rezolucije o Srebrenici, čitajte u posebnoj vesti.

Predstavnici Srbije na sednici Generalne Skupštine UN

Foto: Julija Bakić / Tanjug

Predstavnici Srbije na sednici Generalne Skupštine UN

Za Rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku glasalo je 84 zemalja, protiv je bilo 19 zemalja, dok je 68 bilo uzdržano, više o tome pročitajte u našem jučerašnjem blogu.

Protesti podrške i negodovanja u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kosovskoj Mitrovici i Podgorici.

Prva reakcija predsednika Aleksandra Vučića nakon glasanja.



Izvor

You may also like