Home Politika Petar Petković iz Brisela: „Razgovori su bili teški, ali naša strana je bila odlična u iznošenju argumenata“

Petar Petković iz Brisela: „Razgovori su bili teški, ali naša strana je bila odlična u iznošenju argumenata“

by euronet063


Vesti

Politika

Petar Petković iz Brisela: „Razgovori su bili teški, ali naša strana je bila odlična u iznošenju argumenata“

U Briselu je održan trojni sastanak delegacije Beograda predvođene direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem sa delegacijama Evropske unije i Prištine.

.

Foto: screenshot

.

– Razgovori su bili teški, naša strana je bila odlična u iznošenju argumenata. Prvo smo imali bilateralni odnos sa Lajčakom, trajao je dva sata, razgovarali smo o formiranju ZSO, nestalima, energetici. Istakli smo da je važno da se odblokira srpska roba koja ne može da uđe na Kosovo. Razgovarali smo o mostu na Ibru, Priština i dalje ništa nije uradila. Lajčak se složio da sve te stvari mogu da se reše samo dijalogom – dodao je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

On je dodao i da je na trojnom sastanku glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi rekao da ne prihvata sporazum o zvaničnim posetama.

– Oko energetike je bilo brojnih pitanja gde je naš tim pokazao kako funkcioniše Elektrosever i pitanje ZSO gde smo razgovarali o mapi puta kako da kroz konkretne korake nastavimo normalizaciju – rekao je Petković.

Istakao je da je na sastanku rekao da je Beograd spreman da razgovara o nacrtu statuta EU, iako postoji i statut Upravljačkog tima, kao i da je evropski nacrt dobra osnova, dok je Bisljimi odbio da o nacrtu statuta EU razgovara.

– Nacrt statuta je ključan za formiranje ZSO i to je u sporazumu jasno definisano. To pokazuje da oni ne žele i neće da formiraju ZSO, kao i da je politika Kurtija proterivanje Srba -rekao je Petković.

Pre ovog sastanka Petković se sastao sa visokim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i njegovim timom, nakon čega se Lajčak sastao sa delegacijom Prištine, koju predvodi glavni pregovarač Besnik Bisljimi.



Izvor

You may also like