Home Politika Petković se obraća iz Brisela (VIDEO)

Petković se obraća iz Brisela (VIDEO)

by euronet063


ZAVRŠEN je trojni sastanak delegacije Beograda predvođene direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem sa delegacijama Evropske unije i Prištine, koji se održao u Briselu.

ЗАВРШЕНА ЈОШ ЈЕДНА РУНДА ПРЕГОВОРА: Петковић се обраћа из Брисела (ВИДЕО)

foto Kancelarija za KiM

Obraćanje medijima

Prvi se obratio Petković, koji je rekao da je srpska strana bile dosledna u svojim stavovima. Sa Lajčakom je bilo reči i blokiranoj srpskoj robi koja ne može da uđe na teritoriju KiM, te da je nepohodno da Priština izvpri razgraničenje u Suvom Dolu kako bi most na Ibru bio otvoren.

Petković je istakao da je u trilateralnom razgovoru srpksa strana insistirala na formiranju SZO, jer je to najvažnije i ključno pitanje za opstanak Srba.

Bilo je reči o primeni svih dosadapnjih sporazuma, o energetici i zvaničnih poseta. Bialjimi je rekao da ga ne zanima sporazum o zvaničnim posetama, iako sam istakao da je zabrana meni da posetim KiM čak 14 puta idrektno kršenje tog sporazuma… Naš tim je ukazao kako funkcioniše elektro serever… Pričali smo i o sikvensgu – kazao je Petković.

Ukazao je da je Bialjimi odbio da razgovara o nacrtu statuta koji je donela EU, jer nakon sporazuma iz 2013. i 2015 gde je definisano uspotsvalje ZSO, piše da je Stut prvi korak ka tome.

– To pokazuje da oni nikada neće formirati ZSO, i Kurtijeva politika je proterivanje srba sa KiM – kazao je Petković.

On je pomenuo da je i prošle nedelje Vučić iskazao spremnost, a Kurti je to odbio što je dokaz da Priština ne želi da formira ZSO niti normalizaciju stanja na KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

You may also like