Home Politika Poslanik sa Kipra Lukas Furlas novi predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju

Poslanik sa Kipra Lukas Furlas novi predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju

by euronet063


Vesti

Politika

Poslanik sa Kipra Lukas Furlas novi predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju

Lukas Furlas sa Kipra izabran za novog predsedavajućeg Delegacije EP za Srbiju

Delegacija za odnose sa Srbijom ima 15 članova iz različitih političkih grupacija u EP

Evropski poslanik sa Kipra Lukas Furlas izabran je danas za novog predsedavajućeg Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju. U prethodnom sazivu Evropskog parlamenta, ovu funkciju su obavljale poslanice Tanja Fajon i Alesandra Moreti.

Lukas Furlas

Foto: Dwi Anoraganingrum / imago stock&people / Profimedia

Lukas Furlas

Furlas je član partije Demokratsko okupljanje (DISY), koja je trenutno u opoziciji na Kipru. Demokratsko okupljanje je partija desnog centra i članica Evropske narodne partije (EPP). U Srbiji su pridružene članice EPP Srpska napredna stranka i Savez vojvođanskih Mađara.

Blic preporučuje


MUŠKI KLUB KOJI ĆE VODITI ŽENA Fon der Lajen predsedava Evropskom komisijom, a evo koje zemlje su imenovale svoje predstavnike


MECOLA PONOVO DIŽE BURU U EU Predsednica Evropskog parlamenta IMENOVALA ZETA za šefa kabineta: „Čist nepotizam“

„Srbija je važna država sa značajnim prilikama“

Furlasu je ovo drugi mandat u Evropskom parlamentu, a prvi put je izabran 2019. godine. Pre ulaska u politiku bio je novinar i televizijski voditelj.

Srbija je važna država sa značajnim prilikama, ali takođe značajnim izazovima. Moj cilj je da doprinesem da Srbija napravi važan napredak na svom putu evropskih integracijama – rekao je Furlas nakon što je izabran bez protivkandidata, u okviru sporazuma poslaničkih grupa u EP, piše „Juropian Vestern Balkans“ (EWB).

Alesandra Moreti, koja je bila predsedavajuća ovom Delegacijom od 2022. do 2024. godine, ovog puta je izabrana za prvu zamenicu predsedavajućeg. Moreti je članica italijanske Demokratske partije, koja pripada Socijalistima i demokratama (S&D), grupi levog centra u Evropskom parlamentu.

Jorgos Aftijas iz grčke vladajuće partije Nova demokratija (EPP) izabran je preglasavanjem za drugog zamenika predsedavajućeg. Njegova protivkandidatkinja za ovu poziciju bila je Anamarija Viček iz Saveza vojvođanskih Mađara, koja je za poslanicu u Evropskom parlamentu izabrana na listi mađarskog Fidesa.

Delegacija za odnose sa Srbijom ima 15 članova

Delegacije Evropskog parlamenta održavaju odnose i razmenjuju informacije sa poslanicima u drugim zemljama, regionima i organizacijama. Delegacija za odnose sa Srbijom ima 15 članova iz redova različitih političkih grupacija u Evropskom parlamentu.

Članovi Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom zajedno sa poslanicima Narodne skupštine čine Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji (POSP). U pitanju je savetodavno telo formirano na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, koji je stupio na snagu 2013.

(EWB)



Izvor

You may also like