Home Politika Posle posete direktora CIA, Aljbin Kurti i Priština prestali da pominju otvaranje mosta na Ibru

Posle posete direktora CIA, Aljbin Kurti i Priština prestali da pominju otvaranje mosta na Ibru

by euronet063


Vesti

Politika

Posle posete direktora CIA, Aljbin Kurti i Priština prestali da pominju otvaranje mosta na Ibru

Otvaranje mosta na Ibru posle višenedeljnih najava iz Prištine i protivljenja celog Zapada kao da je postalo zatvorena priča tek pošto je Vilijam Berns, direktor američke CIA, posetio Aljbina Kurtija, premijera Kosova. Nakon tog razgovora ni Kurti ni drugi prištinski zvaničnici više nisu pomenuli otvaranje glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici.

.

Foto: AP Mark Schiefelbein, Tanjug/ Vlada Crne Gore, Tanjug/ Sava Radovanović / Ringier

.

Kada su su još početkom avgusta stigle prve najave iz Prištine da će uskoro početi automobilski saobraćaj na mostu na Ibru, odmah su se tome suprotstavili predstavnici Kfora, Euleksa, EU, kao i sve zapadne diplomate na čelu sa ambasadorom SAD Džefrijem Hovenijerom.

Blic preporučuje

Međutim, to nije sprečilo Kurtija i njegove saradnike da nastave praktično da „zakazuju“ otvaranje mosta – sve dok u Prištinu nije sleteo šef CIA. Od tada, muk.

„Da je Berns samo prošetao Prištinom efekat bi bio isti“

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, kaže da je Amerika Bernsovim dolaskom na Zapadni Balkan primenila „tešku artiljeriju“.

Da je Berns samo otišao na Baščaršiju i pojeo šiš ćevap, zatim u Skadarliju i popio vino i potom prošetao ulicama Prištine mislim da bi efekat bio isti. Svi ključni igrači u regionu su zaćutali i postali „male mace“. Poseta Bernsa imala je sličan rezultat kao svojevremeno dolazak Ričarda Holbruka i njegovo čuveno „holbrukovanje“ – kaže Popov.

„Amerika ima potencijal da pacifikuje hajduke u regionu“

Kako kaže, postoji i nešto što ga zabrinjava nakon odlaska Bernsa.

Amerika sigurno ima potencijal i moć da pacifikuje „hajduke“ u regionu, ali ih ne koristi. Očigledno je Vašingtonu dosta nepoznanica u vidu rata u Ukrajini i Izraelu da bi dozvolio na Zapadnom Balkanu još jednu nepoznanicu u toj jednačini. SAD ne želi da se u regionu dogodi bilo šta što bi skrenulo pažnju sa ratova sa kojima već mora da se bavi – ocenjuje Popov.

Foto: Emil Čonkić / Ringier

Aleksandar Popov kaže da Amerika ima „potencijal i moć da pacifikuje hajduke u regionu, ali ih ne koristi“

On smatra da „Amerika nije primenila sve alate prema Kurtiju“.

– Svi pričaju da su SAD već jednom smenile Kurtija, pa da se on vratio još jači. Ne slažem se sa tim. Da je Vašington od početka rekao da Kurti nema njegovu ni moralnu, ni finansijsku ni političku podršku sigurno Kurti ne bi pobedio na izborima, a ne ovo, videćemo, uvešćemo sankcije Prištini i slično – navodi Popov.

„Otvaranje mosta do daljnjeg ad akta“

Direktor Centra za regionalizam dodaje da je situacija u vezi sa mostom na Ibru eskalirala do krajnjih granica.

Foto: Ustupljene fotografije

Vozila KFOR-a sve vreme sprečavaju automobilski saobraćaj na mostu na Ibru

– To je bila kap koja je prelila čašu zbog čega je morao da reaguje i Berns i dođe u Prištinu. Otvaranje tog mosta je veliki bezbednosni rizik i sigurno će do daljnjeg biti stavljen ad akta – zaključuje Popov.

„Odjednom nema salve planova“

I Petrit Seljimi, bivši kosovski ministar spoljnih poslova, slaže se da je poseta Bernsa Prištini imala „neposredan uticaj“ na prištinske planove u vezi sa mostom.

Foto: Visar Kryeziu / Tanjug/AP

Od posete Bernsa Aljbin Kurti više ne najavljuje otvaranje mosta na Ibru

– Čini se da je poseta direktora CIA delovala na Kosovu. Doneo je istu poruku koju je imao američki ambasador: radite sa nama, ne eskalirajte situaciju. Odjednom nema svakodnevne salve planova za otvaranje mosta na Ibru. Čini se da je problem prašina i da se možemo fokusirati na druge stvari – naveo je Seljimi.

Kurti se primirio?

Nakon sastanka sa Bernsom čini se da je Kurti prilično „umirio“ svoju retoriku pa ima samo reči hvale o razgovoru sa šefom CIA.

Sastanak je prošao veoma dobro. Naravno da imamo saradnju sa SAD i CIA. Zahvaljujem se direktoru CIA Vilijamu Bernsu što je posetio našu zemlju. Ovo je dokaz posvećenosti i brige Amerike za bezbednost i sprečavanje bilo kakvog narušavanja sigurnosti u okviru bilateralnih sporazuma – rekao je Kurti.

„Samoopredeljenje prestalo da širi mržnju“

Drastičnu promenu prištinske politike primećuje i Burim Ramadani, bivši šef kosovske obaveštajne agencije, koji kaže da članovi vlade iz Kurtijevog Samoopredeljenja „ne šire više mržnju i aroganciju“ od petka i sastanka kosovskog premijera sa Bernsom.

Ostaje da se vidi da li je ovo samo trenutna pauza ili su ‘naučili’ šta je to na šta više ne sme da se usuđuju. Otrovni jezik eksponenata moći prema međunarodnom faktoru, SAD, Nato, Kforu, EU, opoziciji, civilnom društvu, medijima, biznisu, sindikatima itd., ozbiljno je narušio zdravlje naše države – naveo je Ramadani.



Izvor

You may also like