Home Politika Pregovori u Briselu: Neuspešan sastanak, i dalje smo u blokadi dijaloga Beograda i Prištine

Pregovori u Briselu: Neuspešan sastanak, i dalje smo u blokadi dijaloga Beograda i Prištine

by euronet063


Vesti

Politika

Pregovori u Briselu: Neuspešan sastanak, i dalje smo u blokadi dijaloga Beograda i Prištine

Zoran Milivojević, diplomata, kaže da je neuspešni sastanak Aljbina Kurtija, prištinskog premijera i Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, dokaz da prištinska strana ne menja stav i da smo „mi i dalje u blokadi dijaloga zbog toga“.


Kakvu poruku šalje prištinska strana time što je tzv. kosovski premijer odbio da sedne da razgovara sa predsednikom Vučićem?

Blic preporučuje

Nema tu nikakve nove poruke. To je stav koji Priština ne menja već duže vreme, koji blokira dijalog, a to je maksimalistički pristup i insistira na priznanju i ništa više. Nije to ni novo ni nepoznato. To samo pokazuje da prištinska strana ne menja stav i da smo mi i dalje u blokadi dijaloga zbog toga. Odgovornost za to nije na srpskoj strani ni na jednom elementu. Srpska strana je pokazala konstruktivnost, želju za dijalogom i da se stvari reše političkim sredstvima i putem diplomatije uz posredovanje EU.

Pomoćnik državnog sekretara SAD Džejms O’Brajen izjavio je da Beograd i Priština moraju da se posvete rešavanju problema pod okriljem Evropske unije. Može li EU da utiče na brže formiranje ZSO na čemu srpska strana posebno insistira?

Bez pune implementacije Briselskog sporazuma iz 2023. godine i ZSO nema suštinskog nastavka dijaloga i pitanje normalizacije je otvoreno uz rizik dalje eskalacije, pretnje stabilnosti i bezbednosti. I to svi znaju, pa i gospodin O Brajen i Brisel. Nije slučajno što se oni pozivaju na neophodnost da se ZSO implementira, neka pređu sa reči na dela, neka na tome porade.

U kom pravcu bi dalje mogao da se razvija dijalog Beograda i Prištine?

U pravcu koji imamo sada, dakle bez rezultata. Odgovornost je na posredniku koji ima instrumente da deluje na prištinsku stranu i na prištinskoj strani koja je isključiva i koja deluje maksimalistički što nije moguće za nastavak dijaloga.

„Tiho etničko čišćenje je na sceni“

Srbi na Kosovu susreću se sa nizom problema – i dalje je zabrana upotrebe dinara, zabrana uvoza srpske robe, a postoji i zahtev da se isele Srbi koji žive u stanovima koje su otkupili od rudnika „Trepča“.

Treba biti vrlo direktan – prištinska strana primenjuje mere akcije i koristi mehanizme koji teraju Srbe na egzodus. Tiho etničko čišćenje je na sceni. Druga stvar koju treba reći je da konstruktivnost srpske strane nije neograničena vremenski i to treba imati u vidu. To isto važi za strpljenje srpskog naroda na terenu.



Izvor

You may also like