Home Politika Prekinuta konstitutivna sednica gradske skupštine u Nišu

Prekinuta konstitutivna sednica gradske skupštine u Nišu

by euronet063


Vesti

Politika

Prekinuta konstitutivna sednica gradske skupštine u Nišu

Konstitutivna sednica gradske skupštine nastavljena je pa ponovo prekinuta nakon burne rasprave u vezi sa verifikacijom mandata odbornika. Sednici prisustvuje 60 od 61 odbornika, a do prekida je došlo kada je koalicija oko SNS-a htela da zameni mandat, kako kažu, opravdano odsutnoj odbornici zbog čega je opozicija žustro negodovala.

Već na početku konstitutivne sednice gradske skupštine u Nišu došlo je do prekida

Foto: Branko Janačković / RAS Srbija

Već na početku konstitutivne sednice gradske skupštine u Nišu došlo je do prekida

Zbog toga su koalicija oko SNS-a i opozicija na početku sednici imali isti broj odbornika – po 30. Nakon što je to konstatovano, opozicija je tražila povredu poslovnika. Pošto opozicioni odbornici nisu dobili reč, počela je rasprava uz povike da se krši zakon.

Blic preporučuje


„ČUJEMO GLASINE DA VLAST IMA 34 MANDATA“ Šta će biti danas na konstitutivnoj sednici skupštine u Nišu: I jedni i drugi kriju karte, a sve se više priča da će biti PRELETAČA


„PO MOM MIŠLJENJU, VLAST NEMA VEĆINU“ Dr Dragan Milić pred sutrašnju konstitutivnu sednicu skupštine u Nišu: Građani glas opozicije treba da čuju u skupštini, ne na Prokopu

Sednica je prekinuta jer su opozicioni odbornici stali ispred govornice i nisu dozvolili da se nastavi sednica dok se ne glasa o dnevnom redu.

Verifikacioni odbor izvestio odbornike o mandatima

Sednicom predsedava najstarija odbornica Mirjana Lapajne iz koalicije oko SNS-a, a povredu poslovnika tražila je odbornica Dragana Milutinović iz koalicije Biramo Niš. Lapajne je zbog prekida odredila pauzu nakon koje je sednica nastavljena.

Foto: Branko Janačković / Ringier

.

Pošto je nastavljena sednica Mile Ilić, predsednik verifikacionog odbora, izvestio je odbornike o izveštaju tog tela koje je imalo zadatak da potvrdi izveštaj Gradske izborne komisije o utvrđivanju saglasnosti rešenja o dodeli mandata odbornicima.

U verifikacionom odboru su bili i predstavnici opozicije dr Dragan Milić i Dragana Milutinović.

Propao pokušaj glasanja o mandatima zbog čega je određena nova pauza

Ipak, propao je pokušaj glasanja o odluci o potvrđivanju mandata jer je opozicija tražila da im se dostavi odluka o kojoj se glasa.

Sednica je opet prekinuta zbog čega je određena nova pauza.

Milić: U dnevnom redu se nalaze tačke koje ne bi trebalo da budu na konstitutivnoj sednici

Inače, tokom pauze Dr Dragan Milić, lider istoimene grupe građana, obratio se medijima i rekao da se u dnevnom redu nalaze tačke koje ne bi trebalo da budu na konstitutivnoj sednici i da je zbog toga ispao problem.

Foto: Branko Janačković / Ringier

Dr Dragan Milić (desno) kaže da je opozicija tražila da se identifikuju svi odbornici prisutni na sednici

Kako je kazao, jedna od spornih tačaka je i potvrđivanje mandata jednoj odbornici jer se ne zna ko je ta 61. odbornica koja se nije pojavio na sednici.

Zbog toga smo tražili da se prebroje i identifikuju svi odbornici – naveo je MIlić.

Đorđe Stanković iz koalicije „Biramo Niš“ kaže da „vlast nema većinu“ i da „pokušava da je napravi nezakonito“.

Vladajuća koalicija: Dnevni red po zakonu, imamo pravo na zamenu mandata

S druge strane, Igor Novaković iz vladajuće koalicije oko SNS-a kaže da „pod krivičnom odgovornošću garantuje da je dnevni red sednice po zakonu“.

Kako je rekao, jedna odbornica sa liste oko SNS-a je opravdano odsutna i da imaju prava po zakonu na zamenu tog mandata.

– Pre potvrđivanja mandata odbornici nemaju prava da se javljaju za reč – poručio je Novaković.

Potom je dodao da verifikaciona komisija zaseda i da će nakon toga biti nastavljena sednica.



Izvor

You may also like