Home Politika Priveden i peti Srbin iz Kosovskog Pomoravlja zbog navodnih ratnih zločina

Priveden i peti Srbin iz Kosovskog Pomoravlja zbog navodnih ratnih zločina

by euronet063


Vesti

Politika

Priveden i peti Srbin iz Kosovskog Pomoravlja zbog navodnih ratnih zločina

Nakon hapšenja četvoro Srba iz Pasjana zbog navodnih ratnih zločina, jutros je priveden i peti Srbin iz Kosovskog Pomoravlja, rečeno je Tanjugu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

.

Foto: Nenad Božović / Ringier

.

Nenad Stojanović iz sela Bosce kod Kosovske Kamenice priveden je u akciji tzv. kosovske policije pod optužbama za navodne ratne zločine. I njemu je obezbeđena besplatna pravna zaštita.

Blic preporučuje

Stojanović je svojevremeno bio pripadnik takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga, za koje je morao proći detaljne bezbednosne provere, a po napuštanju tzv. KBS živeo je povučeno u svom selu.

Kancelarija Vlade Srbije za KiM saopštila je ranije danas da je, po direktnom nalogu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, jutros u Kosovskom Pomoravlju, u selu Pasjane uhapšeno četvoro Srba pod lažnim optužbama za navodne ratne zločine, iako je reč o ljudima koji godinama mirno, bez ikakvih problema žive na svom kućnom pragu. U saopštenju se navodi da su uhapšeni Dragan Ničić, Slobodan Jevtić, Dragan Cvetković i Miloš Šošić.

Tužilaštvo u Prištini potvrdilo hapšenja

Povodom hapšenja kod Gnjilana, oglasilo se specijalno tužilaštvo u Prištini koje je navelo je da je u današnjoj akciji uhapšeno pet osoba osumnjičenih za krivično delo „ratni zločin“, koji su navodno bili pripadnici neredovnih formacija vojske i policije tokom sukoba na KiM, pre 25 godina.

– U okviru ove radnje, po nalogu Specijalnog tužioca, privedena su lica inicijala: D. C., D.N., N. S., S. J., M. Š., za koje postoji osnovana sumnja da su isti, u saizvršilaštvu sa drugim NN, licima, naoružani i obučeni u maskirne uniforme i neredovne uniforme srpske policije ili vojske, 5.04.1999. godine, u ranim jutarnjim časovima, izvršili su akciju u selima, Livoč, Pograđe i Ugljare – navodi se u saopštenju tužilaštva.

U njemu se tvrdi da su navodno „namerno ubijali, ranili, žive spaljivali albanske civilne žrtve, uzimali taoce, silovali, tukli, maltretirali, fizički i psihički mučili, pljačkali, uništavali imovinu Albanaca i spaljivali, proterivali albansko civilno stanovništvo, uništavane i zloupotrebljavane kulturne i verske objekte, radnje sankcionisane u skladu sa lokalnim zakonima, običajima ratovanja i Ženevskim međunarodnim konvencijama i dodatnim protokolima“.

Specijalno tužilaštvo će preduzeti dalje zakonske procesne radnje za navedena lica, dok ne nastavi sa istragom ovog krivičnog predmeta.

Dodaje se da je akcija hapšenja usledila nakon višemesečnih istraga, a da su u njoj učestvovali policija, uprava za ratne zločine i tužilaštvo u koordinaciji sa bezbednosnim institucijama i nadležnim sudom.

(Tanjug)



Izvor

You may also like