Home Politika Protest protiv Rio Tinta i iskopavanja litijuma: Trojica aktivista osuđena

Protest protiv Rio Tinta i iskopavanja litijuma: Trojica aktivista osuđena

by euronet063


Vesti

Politika

Protest protiv Rio Tinta i iskopavanja litijuma: Trojica aktivista osuđena

Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović izjavila je danas da su tri osobe privedene tokom demonstracija protiv iskopavanja litijuma i da je za dve doneta odluka o kazni zatvora od 30, a za treću 40 dana.

Ivan Bjelić

Foto: screenshot

Ivan Bjelić

Ristanović je za Tanjug rekla da su te tri osobe optužene za narušavanje javnog reda i mira drskim i bezobzirnim ponašanjem.

Blic preporučuje


Traže puštanje privedenih aktivista: Preostali učesnici protesta protiv iskopavanja litijuma ispred stanice MUP u Bulevaru despota Stefana

Ona je naglasila da odluka još uvek nije pravosnažna pošto okrivljeni i njihovi branioci, kao i policija, imaju pravo žalbe.

Ristanović je dodala da su oni saslušani i da im je suđeno i presuđeno u dežurnoj službi, odakle su odvedeni u zatvor, pošto je odluka izvršna pre pravosnažnosti.

Organizacija „Marš sa Drine“ objavila je:

Aktivista Ivan Bjelić osuđen je na 40 dana zatvora, dok su aktivisti Jevđenije Dimitrijević i Nikola Ristić osuđeni na 30 dana, nakon što su jutros uhapšeni na stanici Prokop – prenela je organizacija na svom Instagram nalogu.

Demonstranti tražili puštanje privedenih aktivista

Podsećamo, policija je jutros oko pola šest rasterala demonstrante sa železničkih stanica Prokop i Novi Beograd i tom prilikom privela trojicu aktivista. Železnički saobraćaj je ponovo uspostavljen, niko nije povređen, a mali broj demonstranata prvo se preselio u Pionirski park, da bi sada otišli ispred MUP-a u Bulevaru despota Stefana.

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci nekoliko desetina preostalih učesnika protesta protiv iskopavanja litijuma koji se trenutno nalaze ispred PU za Grad Beograd.

Bralović: Pozvaćemo ljude da se ponovo okupe

Ljiljana Bralović iz SEOS rekla je za „N1“ da ako trojica aktivista, koji su jutros rano uhapšeni na stanici Prokop, ne budu pušteni u dogledno vreme, „pozvaće ljude da se ponovo okupe i otići će negde gde će da ih (vlast) zaboli“, ne želeći da otkrije gde je to.

Dačić: Ukupno dovedeno 14 lica

Ukupno je dovedeno 14 lica zbog sumnje da su izvršili krivična dela – rekao je Dačić na današnjoj konferenciji za medije te pomenuo da među privedenim ima i stranih lica.

Kaže da policija radi na identifikaciji drugih lica i da će biti podnete prijave protiv svih, i na kraju je zahvalio policiji na visokoj profesionalnosti, istakavši da je na nogama više od 2.000 policajaca.

Podsetimo, protest protiv rudarenja litijuma i projekta „Jadar“ kompanije „Rio Tinto“ održao se sinoć u Beogradu, na Terazijama od 19 sati, a organizovao ga je jedan broj ekoloških udruženja. Nakon protesta se određeni broj okupljenih uputio ka železničkim stanicama Prokop i Novi Beograd, gde su blokirali pruge.

Policija je razbila blokadu jutros u 5.30 časova bez primene sile.



Izvor

You may also like