Home Politika Redžep Tajip Erdogan u Srbiji: Šta Beogradu donosi poseta turskog predsednika

Redžep Tajip Erdogan u Srbiji: Šta Beogradu donosi poseta turskog predsednika

by euronet063


Vesti

Politika

Redžep Tajip Erdogan u Srbiji: Šta Beogradu donosi poseta turskog predsednika

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan stigao u posetu Srbiji

Poseta je deo turskog fokusa na Balkan i intenziviranje odnosa u regionu

U Srbiju je sinoć stigao dobro poznat gost, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan a tema razgovora trebalo bi, kako se očekuje, da budu opšta situacija u regionu, politička i ekonomska i bezbednosna. Imajući u vidu da je poslednji put u poseti bio relativno skoro, pre tačno dve godine, pitanje je šta njome ovog puta želi da poruči? Sagovornici „Blica“ su saglasni – odnosi poslednjih meseci nisu toliko intenzivni i treba im dati novi impuls.

.

Foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović, Shutterstock / Ringier

.

Srećko Đukić, bivši ambasador, za „Blic“ kaže da Turska u svom spoljnopolitičkom fokusu Balkan u celini drži na najistaknutijem mestu.

Blic preporučuje

– Tu su BiH, Kosovo, Albanija, Severna Makedonija i neizostavno Srbija. Region Balkana ne zaostaje za strateškim interesima Turske na Južnom Kavkazu (Azerbejdžan), u Centralnoj Aziji. Naravno, u sklopu najnovijih događaja na Bliskom istoku (Gaza, Liban, Izrael), Turska Redžepa Erdogana je svestrano angažovana. Turska država ne krije da su njeni prvenstveni interesi tamo gde se nekada prostirala turska imperija – napominje Đukić.

Podseća i da se poseta Srbiji događa u momentu intenzivne spoljno političke aktivnosti Beograda.

– Turska je faktički jedan od polova srpske spoljne politike, država značajnih investicija u Srbiju i veoma bliskih odnosa dva politička vrha iste ideološke orijentacije. Znamo da su ranijih godina odnosi Beograda i Ankare bili kud i kamo intenzivniji. Očito je ocenjeno sa obe strane da tim odnosima treba dati novi impuls. Sastanak na vrhu je ključ za takav impuls – ocenjuje Đukić.

Redžep Tajip Erdogan tokom prethodne posete Srbiji

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Redžep Tajip Erdogan tokom prethodne posete Srbiji

Četvrta poseta

Erdogan je u Beograd stigao iz Tirane, gde se sreo sa predsednikom Bajramom Begajem i premijerom Edijem Ramom i prisustvovao svečanom otvaranju džamije Namazgja čiju je izgradnju finansirala turska muslimanska zajednica.

Ovo je četvrta po redu Erdoganova poseta Srbiji u poslednjih pet godina. Pre 2022. bio je 2017, zatim i 2019. godine. Osim bilateralnih odnosa, važna tema bi mogla biti i rešavanje pitanje Kosova.

Redžep Tajip Erdogan

Foto: Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan

Istanbul i Beograd oko toga imaju različit stav, Turska je bila druga zemlja u svetu koja je priznala Kosovo. Ne samo to, Turska je imala značajnu ulogu u lobiranju, a čak je Erdogan 2013. u Prištini izjavio da je Kosovo njegova „druga zemlja“ i „Turska je Kosovo i Kosovo je Turska.“ Privrženost je bila na tankom ledu nakon što je Priština, kao rezultat Vašingtonskog sporazuma, otvorila ambasadu u Jerusalimu. Tada je Erdogan rekao da je „Kosovo izdalo i njega i muslimanski svet.“

Odnosi su se u međuvremenu poboljšali, a Aleksandar Popov, direktor Foruma za etničke odnose, za „Blic“ kaže da turski predsednik može da bude na koristi Beogradu oko jedne važne teme.

– Erdogan ima veliki uticaj na Kosovu, pa i na vlasti u Prištini. Postoji turska zajednica koja je pod zaštitom Istanbula. Sada su među njima izglađeni odnosi, a Erdogan može da odigra ulogu prema vlastima u Prištini. Mogao bi da deluje da se ne odnose tako rigidno prema srpskoj zajednici i da utiče da smanji doživljaj. Svedočimo represiji nad Srbima na severu Kosova – ocenjuje Popov.

Aljbin Kurti

Foto: Vlada privremenih kosovskih institucija / Tanjug

Aljbin Kurti

Proces pregovora je, dodaje on, van njegovog delokruga.

Ali može da utiče na vlasti u Prištini da budu kooperativniji, da pokažu veće razumevanje i fleksibilnost oko stvari koje pogađaju same građane, poput ukidanja dinara i zabrane uvoza srpske robe – kaže Popov.

Pročitajte još

BiH, SANDŽAK, AUTOPUT, INVESTICIJE Ovo su zajednički imenitelji odnosa Srbije i Turske

EUFORIJA RASTE Ovako se Novi Pazar priprema za dolazak Erdogana (VIDEO)

Program posete

Prema programu, Erdoganova poseta, koji je sinoć doleteo u Beograd iz Albanije, će izgledati ovako:

  • Ceremonija svečanog dočeka ispred Palate „Srbija“ – 11 sati
  • Sastanak dvojice predsednika – 11.20
  • Četvrta sednica Visokog saveta za saradnju između Srbije i Turske predvođena predsednicima Vučićem i Erdoganom – 12.05
  • Potpisivanje sporazuma između Srbije i Turske – 13
  • Biznis forum uz prisustvo dvojice predsednika – 16 sati



Izvor

You may also like