Home Politika Rezolucija o Srebrenici: Vučić nakon završene sednice uputio posebnu zahvalnost ovim zemljama

Rezolucija o Srebrenici: Vučić nakon završene sednice uputio posebnu zahvalnost ovim zemljama

by euronet063


Vesti

Politika

Rezolucija o Srebrenici: Vučić nakon završene sednice uputio posebnu zahvalnost ovim zemljama

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) danas je raspravljala i glasala o predlogu Rezolucije o Srebrenici. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio nakon glasanja.

Vučić

Foto: Pink / screenshot

Vučić

– Ponosan sam na Srbiju. Ako pogledajte taj raspored u broju stanovnika, više od dve trećine stanovnika na zemljaskoj kugli je bilo na našoj strani. Hoću da se zahvalim i Kini i Rusiji, ali i UAE koji su bili napadani. Nikada vas Srbija neće zaboraviti. Hvala i mađarskoj braći, oni su jedini u okolini bili protiv – kazao je Vučić i zahvalio se pojedinačno svim zemljama koje nisu glasale za Rezoluciju o Srebrenici.

On je dodao da su tri zemlje bile naterane da budu kosponzori, te da je neverovatno kakvi su pritisci bili.

„Ovako ujedinjeni možemo čuda da napravimo“

– Na žalost pogrešno su radili oni koji su ovo osmislili. Sve su radili samo da bi podele bile što veće i samo da bi unizili Srbiju. Ja želim da se zahvalim narodu. Ovako ujedinjeni, jedinstveni, ovako kada činimo sve zajedno možemo i čuda da napravimo. Ja mislim da su ljudi u Srbiji danas bili ponosni. Posebni pozdrav našem narodu na Kosovu i Metohiji, Srbima u Republici Srpskoj i Crnoj Gori – kazao je Vučić.

On je dodao da je sa ovim večeras kako kaže „završio karijeru“.

– Ja sam večeras ovde završio karijeru. Mnoge mi stvari neće oprostiti, ovo je bilo ekser u sanduku. Oni su uradili sve da nas ponize, a mi smo se vinuli u visine – naveo je on.

Nacrtom rezolucije o Srebrenici, čiji su predlagači Nemačka i Ruanda, između ostalog je predviđeno da se „11. jul obeležava kao međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici“.

Predlagači i sponzori

Podsećamo, Rezoluciju o Srebrenici predložile su Nemačka i Ruanda, a sponzorisale su je još 34 države, među kojima su zemlje Kvinte i sve zemlje bivše Jugoslavije osim Srbije i Crne Gore.

Uz predlagače Nemačku i Ruandu, sponzori su: Albanija, Australija, Austrija, Bangladeš, Belgija, BiH, Bugarska, Čile, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Jordan, Kanada, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Maršalska Ostrva, Norveška, Novi Zeland, Poljska, SAD, Severna Makedonija, Slovenija, Švedska, Turska, Velika Britanija i Vanuatu.

Sve o glasanju o Rezoluciji o Srebrenici, čitajte u našem blogu.



Izvor

You may also like