Home Politika Savo Manojlović debi na izborima 2024: Pokazao i snagu i slabosti, evo kakve su posledice

Savo Manojlović debi na izborima 2024: Pokazao i snagu i slabosti, evo kakve su posledice

by euronet063


Vesti

Politika

Savo Manojlović debi na izborima 2024: Pokazao i snagu i slabosti, evo kakve su posledice

Savo Manojlović i pokret „Kreni promeni“ u nedelju su debitovali na izborima i to u četiri grada: Beogradu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Nišu. Svuda su prešli cenzus: najbolji rezultat ostvarili su u glavnom gradu, a najlošiji u Nišu.

.

Foto: Dj. Kojadinović / Ringier

.

Savo Manojlović će sigurno biti najzadovoljniji rezultatom u Beogradu, gde je iskoristio bojkot koji su proglasili Dragan Đilas i Miloš Jovanović i nametnuo se kao lider beogradske opozicije. Osvojio je 17,5 odsto glasova i 21 mandat ispred liste „Biramo Beograd – Dobrica Veselinović – Miloš Pavlović“ sa 12,3 odsto glasova i 14 mandata.

Blic preporučuje

Manojlović će pokušati da rezultate izbora u Beogradu iskoristi kao odskočnu dasku kako bi se nametnuo ostatku opozicije. Ipak, u tome bi mu pomogli i rezultati u ostalim gradovima i opštinama Srbije da nisu bili toliko slabiji od beogradskih.

U Novom Sadu je osvojio 9,8 odsto glasova i 8 mandata – solidno, ali daleko manje od opozicione liste „Udruženi za slobodan Novi Sad“ sa 24,1 odsto i 20 mandata. U Sremskoj Mitrovici je osvojio 6,1 odsto, a u Nišu najmanje – 3,9 odsto i samo 2 mandata.

Zato iznad političkog potencijala Sava Manojlovića i dalje stoji veliki znak pitanja. Očigledno je da nečega tu ima, ali pitanje je koliko i s kakvom budućnošću, pogotovo kada na izbore izađe cela opozicija bez bojkota, kao što se dogodilo u Novom Sadu.

„Savo Manojlović nastavlja borbu za poziciju, ali to može da ima i loše posledice“

Vladimir Pejić, izvršni direktor agencije „Faktor plus“, izjavio je u izbornoj noći na Blic televiziji da Savo Manojlović gradi svoj imidž revolucionara.

– Nastavlja borbu za poziciju u opoziciji, samo što to može da ima loše konsekvence. U ovih mesec dana se nije puno pojavljivao i nije bio preterano ubedljiv, ali to što je novo lice mu je donelo ovaj rezultat – rekao je Pejić.

Bogdan Stojanović, programski direktor agencije „House of win“, rekao je da je svaki rezultat za Sava Manojlovića dobar, jer je ovo prvi put da izlazi na izbore.

– Beograd je najvažniji, Savo ima razloga za zadovoljstvo – rekao je Stojanović.

Šta je sinoć rekao Savo Manojlović

Savo Manojlović je sinoć na konferenciji za novinare rekao da će „početi od Niša, gde je procentualno najslabiji rezultat, ali značajan“.

– Po svim parametrima će Niš biti slobodan grad. Naša lista je osvojila 4 odsto i biće tas na vagi i čestitamo doktoru Miliću, kao i „Biram borbu“ i ostalim listama. Pozivamo sve opozicione liste u Nišu da se ujedine i naprave promenu – rekao je Manojlović.

Ipak, pitanje je koliko će niška opoziciona idila biti ostvariva ako se zna da prema trenutnim procenama SNS-u fali samo jedan mandat za formiranje vlasti, a ima ga u vidu Ruske stranke.

Manojlović je pozvao na odgovoran nastup opozicije u narednom periodu.

– Već smo izašli sa stavom o neregularnim uslovima, a ovo je početak, ali i obaveza prema svim građanima koji su nam dali podršku i koju veruju naše ideje – kazao je Manojlović.

„Vraćamo mandate ako svi vrate“

Opozicija se u nedelju žalila na izborne neregularnosti, a na pitanje da li su potpisali zapisnike u Beogradu, Manojlović je kazao da je to njihov odnos prema svim državnim institucijama. Manojlović smatra da vraćanje mandata ima smisla samo ako to učine sve opozicione liste u svim većim gradovima i na republičkom nivou.

.

Foto: Dj. Kojadinović / Ringier

.

– Ukoliko bi to bio zajednički stav opozicije da se uđe u vaninstitucionalnu borbu to bismo i uradili – poručio je Manojlović.

Savo Manojlović: Od aktiviste do političara

Manojlović je na političku scenu burno ušao 2021. godine organizovanjem protesta protiv „Rio Tinta“. Masovnost protesta dovela je do promena i izmenjen je Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, a povučen Zakon o eksproprijaciji.

Od tada su održana dva ciklusa izbora, pred svaki se postavljalo pitanje da li će se pojaviti na glasačkom lističu a Manojlović je tek krajem aprila odlučio da izađe na izbore.

Lokalni izbori održani su u redovnom terminu, četiri godine nakon prethodnih. Izuzetak je Beograd, gde su izbori za odbornike bili održani 17. decembra 2023. godine, ali nakon što vlast nije formirana u zakonom predviđenim rokovima na izbore u Beogradu izlazilo se ponovo.

Sve izborene liste u svim gradovima i opštinama na lokalnim izborima, možete videti u našem posebnom tekstu.

Sve o rezultatima i atmosferi u izbornim štabovima, čitajte u našem sinoćnjem blogu.

Sve o lokalnim izborima 2024, čitajte u našem blogu.

Ovo su rezultati izbora u Beogradu.

Ovo su rezultati izbora u Novom Sadu.

Ovo su rezultati izbora u Nišu.



Izvor

You may also like