Home Politika Sećanje na prvo masovno kidnapovanje Srba, radnika kopa „Belaćevac“

Sećanje na prvo masovno kidnapovanje Srba, radnika kopa „Belaćevac“

by euronet063


NA današnji dan pre 26 godina kidnapovano je deset srpskih rudara rudnika „Belaćevac“ Termoelektrane „Obilić“ što je bila prva organizovana otmica srpskih civila od strane zločinačke „OVK“ i to godinu dana pre ratnih dejstava.

О ЊИМА НИШТА НЕ ЗНАЈУ 26 ГОДИНА: Сећање на прво масовно киднаповање Срба, радника копа „Белаћевац“

foto udruženje kidnapovanih lica

Tog 22. juna 1998. godine na putu do svojih radnih mesta kidnapovani su Žarko Spasić, braća Petar i Zoran Ađančić, kao i njihov otac Dušan, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić, Mirko Buha, Božidar Lempić, kao i Dragan Vukmirović.

Pripadnici ove organizacije, koju su tada i SAD proglasile terorističkom, preprečili su kamionom rudarima ulaz u ugljenokop i odveli ih u pravcu planine Ćićevice.

– Albanske rudare nisu dirali, a kidnapovane Srbe držali su u logorima Likovac i Lapušnik koji su bili pod komandom Fatmira Ljimaja – ističu iz Udruženja kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji i opominju da niko od kidnapovanih nije pronađen niti je za njihovu otmicu iko za proteklih više od pola veka odgovarao.

Inače, članovi Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba na Kosovu i Metohiji obeležili su danas u Kosovskoj Mitrovici dvadeset i šest godina od masovne otmice deset srpskih rudara.

– Mnogo godina je prošlo, 26 godina a mi o njima ništa ne znamo, to je jako tužno i teško za porodice ali i čitavo naše društvo. Zato su naši zahtevi da se sva tela i potencijalne masovne i pojedinačne grobnice ispitaju, tela ekshumiraju i vrate porodicama – istakao je Negovan Mavrić koordinator Udruženja kidnapovanih i nestalih Srba na KiM dodajući da je na Kosovu i Metohiji ukupno kidnapovano 27 i ubijeno 57 srpskih radnika Elekstroprivrede Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

You may also like