Home Politika Sednica skupštine o litijumu: Rasprava će sigurno biti burnija nego o rebalansu budžeta i KiM

Sednica skupštine o litijumu: Rasprava će sigurno biti burnija nego o rebalansu budžeta i KiM

by euronet063


Vesti

Politika

Sednica skupštine o litijumu: Rasprava će sigurno biti burnija nego o rebalansu budžeta i KiM

  • Vanredna sednica Narodne skupštine o iskopavanju litijuma održava se danas
  • Očekuje se burna polemika između vlasti i opozicije

Vanredna sednica Narodne skupštine o iskopavanju litijuma održaće se danas u 14 sati, a imajući u vidu da rasprava mora da se završi do sutra analitičari očekuju da će polemika vlasti i opozicija biti burnija nego inače jer se radi „o najemotivnijoj temi koja deli javnost“. Ipak, ne očekuju veće incidente od prepucavanja i razmene neumesnih reči.

.

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

.

Današnji dan biće, po svemu sudeći, dinamičan u Narodnoj skupštini pošto će prvo biti održan nastavak vanredne sednice o rebalansu budžeta da bi potom poslanici raspravljali o litijumu na zahtev opozicije koja je početkom septembra predložila izmene i dopune Zakona o rudarstvu i energetici. U tom predlogu zakona traži se zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Blic preporučuje

Pošto u utorak počinje redovno zasedanje parlamenta na kome nije predviđena rasprava o litijumu, današnja vanredna sednica mogla bi se otegnuti do „duboko u noć“.

Klačar: Platforma za nove tenzije i politički konflikt

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, kaže za „Blic“ da je Narodna skupština previše vremena izgubila na raspravu o rebalansu budžeta.

– Zbog toga i vlast i opozicija jedni druge optužuju za odugovlačenje. Zato ćemo verovatno danas slušati različita tumačenja ima li zakonskog osnova da se i sutra nastavi sa raspravom o litijumu i ko je kriv za odugovlačenje. To će biti platforma za nove tenzije i politički konflikt – analizira Klačar za „Blic“.

Bojan Klačar smatra da će sednica o litijumu utoliko biti burnija ako bude kratka

Foto: Zoran Ilić / Ringier

Bojan Klačar smatra da će sednica o litijumu utoliko biti burnija ako bude kratka

Bez obzira na to, naš sagovornik ne očekuje veće incidente.

Mislim da će sednica svakako biti burnija nego što je bila o rebalansu ili o Kosovu i Metohiji jer je litijum tema koja trenutno najviše deli javnost i vlast i opoziciju. To je, zapravo, najemotivnija tema i zato mislim da će biti najburnija sednica pogotovo što je to za opoziciju najvažnija tema i ona mora tu sednicu da iskoristi na najbolji mogući način – navodi Klačar.

„Mislim da se ni vlast ni opozicija neće povući ni za pola koraka“

Kako kaže, s druge strane i vlast mora na „što jasniji način da odgovori opoziciji da ne bi izgubila glasove“.

Mislim da se niko neće povući ni za pola koraka i zato će sednica biti izuzetno politički burna. Na to će uticati i činjenica da će sednica, po svemu sudeći, biti kratka i da će i jedni i drugi morati da kažu u nekoliko sati sve što su planirali da izreknu u nekoliko dana. Poznavajući i jedne i druge sigurno da to neće biti razmena mišljenja u konstruktivnoj atmosferi – ocenjuje Klačar.

Izvršni direktor CESID-a smatra da bi to možda moglo biti dodatni okidač za incidente.

Ali ne očekujem teške i krupne incidente. Biće verovatno izlazaka izvan agende, optužbi, prepucavanja i neumesnih reči – zaključuje Klačar.

„Predlog zakona koji je podnela opozicija kao da je pisao gimnazijalac“

S druge strane, politikolog Nikola Parun smatra da će „s obzirom na argumente opozicije protiv iskopavanja litijuma na današnjoj sednici pobediti vlast“.

Nikola Parun kaže da je 80 odsto argumenata opozicije protiv iskopavanja litijuma zasnovano na lažima

Foto: Djordje Kojadinovic / RAS Srbija

Nikola Parun kaže da je 80 odsto argumenata opozicije protiv iskopavanja litijuma zasnovano na lažima

Predlog zakona koji je podnela opozicija izgleda kao ga je pisao gimnazijalac. To ne znači da opozicija neće uspeti da delove svog nastupa u skupštini izvuče za društvene mreže i tako zapali javnost i ubere neke poene. To što će plasirati na internetu ne mora biti tačno, ali će verovatno biti klikbejt kao ono da će iskopavanje litijuma izazvati zemljotres što nema veze sa istinom – analizira Parun.

„Vlast nema razloga da izbegne raspravu o litijumu“

Kako kaže, „osamdeset odsto argumenata koje opozicija iznosi protiv iskopavanja litijuma su laži“.

– Deset odsto je realna kritika svega što je do sada radio Rio Tinto, a 10 odsto je objektivna kritika rudarenja. Mislim da vlast nema razloga da izbegne raspravu na temu litijuma jer je trenutno znatno jača na tom terenu. Bez obzira na sve, ne očekujem neke veće incidente – zaključuje Parun.

Vučević: Zašto je opozicija tražila vanrednu sednicu, a ne redovnu?

Inače, premijer Miloš Vučević je rekao da vlast ne beži od rasprave o litijumu i da je protiv predloga zakona opozicije, ali je ukazao da bi vanredna sednica o tome mogla biti kratka.

Vučeviću nije jasno zbog čega je opozicija tražila vanredno, a ne redovno zasedanje o litijumu

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Vučeviću nije jasno zbog čega je opozicija tražila vanredno, a ne redovno zasedanje o litijumu

– Imamo jedan tehnički problem, od prvog oktobra kreću redovna zasedanja i od tog trenutka skupština mora da ide, naravno. Zašto su opozicioni poslanici potpisali zahtev za vanredno sazivanje, a ne za redovno? Oni su mogli da kandiduju tu temu za redovno zasedanje i da ne budu, da kažem, limitirani vremenskim okvirima i kalendarima, nego prosto da znaju da od prvog oktobra, narednih 2-3 meseca, skupština idu redovno na zasedanje i to mora doći na red. Vlada i predsednik ne beže ni od razgovora o litijumu, ni o Kosovu i Metohiji, mislim da su to važne sednice i mi se radujemo razmeni razgovora, argumentacije ili činjenica po tom pitanju – rekao je Vučević.



Izvor

You may also like