Home Politika Selaković na obeležavanju 80 godina od stradanja Srba u selu Velika u Crnoj Gori

Selaković na obeležavanju 80 godina od stradanja Srba u selu Velika u Crnoj Gori

by euronet063


Vesti

Politika

Selaković na obeležavanju 80 godina od stradanja Srba u selu Velika u Crnoj Gori

Ministar kulture Nikola Selaković prisustvovao je danas obeležavanju 80 godina od stradanja svetih mučenika veličkih i gornjepolimskih u Memorijalnom kompleksu u selu Velika u opštini Plav u Crnoj Gori i istakao da taj događaj pokazuje jedinstvo naroda u bolu, patnji ali i sećanju na nevine žene, decu, starce koji su stradali samo zato što su bili pravoslavni i samo zato što su bili Srbi.

ustoličenje patrijarha Prorfirija Saborana crkva

Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija

ustoličenje patrijarha Prorfirija Saborana crkva

Ovim pokazujemo na jedan način sećanja na te nevine žrtve, a sa druge strane i svoju opredeljenost ka miru, ka zajedničkom životu, ka nezaboravu i praštanju jer bez toga nema budućnosti – poručio je Selaković koji je obeležavanju prisustvovao kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića nakon što je položio venac u ime Vlade Srbije.

Blic preporučuje

Selaković je dodao da kao što Srbija zajedno sa Republikom Srpskom obeležava bolne i teške datume iz prošlosti, ali i one koji Srbe čine velikim i značajnim narodom jer su učestvovali u velikim pobedama, tako i u Crnoj Gori u selu Velika pokazuje da ne zaboravlja žrtvu onih koji su bili iste vere i istog roda, a koji su samo zbog toga stradali.

Liturgija u Crkvi Svetih mučenika Kirika i Julite

Ministar je prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Crkvi Svetih mučenika Kirika i Julite koju je služio Njegova svetost, patrijarh srpski Porfirije, a potom i duhovnoj akademiji u porti Crkve.

Patrijarh Porfirije služio je liturgiju u Crkvi Svetih mučenika Kirike i Julite

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Patrijarh Porfirije služio je liturgiju u Crkvi Svetih mučenika Kirike i Julite

U podčakorskom selu Velika, u opštini Plav 28. jula 1944. godine, pripadnici zloglasne nacističke Š jedinice „Princ Eugen“, potpomognuti muslimanskim ekstremistima iz balističke jedinice „Skenderbeg“ ubili su više stotina Srba, stanovnika ovog planinskog sela od kojih je bilo 118 dece mlađe od 12 godina.

Njih 14 nije dočekalo prvi rođendan, devetoro su bila novorođenčad, a četvoro je kamom izvađeno iz utroba majki.

„Da se spreči da se srpskom narodu nametne epitet genocidnosti“

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon rekao je da se na današnji dan 1944. godine dogodio jedan od najvećih i najsvirepijih zločina na ovim prostorima, za vreme Drugog svetskog rata, u selu Velika na istoku Crne Gore.

– Kancelarija za javnu i kulturnu diplomatiju čiji sam direktor, trudiće se da stalnim podsećanjem na ovakve svirepe zločine, spreči da se srpskom narodu koji je kroz svoju istoriju bio prava žrtva genocida, danas nametne epitet genocidnosti, i to od strane onih koji su ove monstruozne zločine i činili – poručio je Gujon.

(Tanjug)



Izvor

You may also like