Home Politika Šolc i Makron, lideri dve najmoćnije zemlje u Srbiji: Šta njihove posete donose Beogradu?

Šolc i Makron, lideri dve najmoćnije zemlje u Srbiji: Šta njihove posete donose Beogradu?

by euronet063


Vesti

Politika

Šolc i Makron, lideri dve najmoćnije zemlje u Srbiji: Šta njihove posete donose Beogradu?

Nemački kancelar Olaf Šolc upravo je završio posetu Beogradu, a predsednik Francuske Emanuel Makron za oko mesec i po dana trebalo bi da stigne u prestonicu. Lideri dve najmoćnije zemlje Evropske unije, Nemačke i Francuske, ovog leta u agendi beleže dolazak u Srbiju, za koju bi te posete mogle da znače najmanje četiri stvari: poboljšanje ekonomskih odnosa sa Parizom i Berlinom, otvaranje vrata za unapređenje političkih odnosa, pospešivanje evropskih integracija Srbije, ali i jači položaj u regionu.

.

Foto: Tanjug/Rade Prelić, AP/ Jacob King, shutterstock/ esfera / Ringier

.

To smatraju sagovornici „Blica“, poput bivšeg diplomate Zorana Milivojevića, koji kaže da bi se rezultat tih susreta mogao i videti u praksi.

Blic preporučuje

– Dolazak Šolca i Markona šalje sliku podrške evropskom putu Srbije i otvara prostor za otvaranje klastera broj 3. Ujedno je signal da i Berlin i Pariz vide Srbiju kao najvažniji faktor Zapadnog Balkana, da se region ne može posmatrati bez Srbije. Kada veliki imaju pojačane ekonomske interese, onda je smanjen prostor za političke ucene. Interes tada ima prevagu. A to znači da će politički mehanizmi naše odbrane biti jači – Milivojević.

Kako dodaje, sve posete velikih evropskih sila, a naročito zvaničnika koji dolaze iz najmoćnijih zemalja EU, su vrlo značajne.

– I one po pravilu podrazumevaju jačanje bilateralnih odnosa – kaže Milivojević.

Svaki od ova dva državnika sa jasnim ciljem okrenuo ka Beogradu. Šolc je prisustvovao Samitu o kritičnim sirovinama, tokom kojeg je potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima. Tom prilikom je, između ostalog, poručio da će svim snagama podržati proces spajanja Zapadnog Balkana i Evrope.

.

Foto: instagram/budućnost Srbije / screenshot

.

Šolc je ispraćen iz Beograda, a Zoran Milivojević kaže da je njegov dolazak „paket“ koji podrazumeva i saradnju sa Evropskom unijom i sa Berlinom.

  • Prvi deo paketa vezan je za litijum i strateške minerale, paket koji se tiče zelene agende i strategije EU u narednom periodu. Srbija se uklapa na aktivan način.
  • Drugi deo paketa tiče se jačanja bilateralnih odnosa, a Nemačka je značajan ekonomski partner Srbije.

„Vetar u leđa za odnose Berlina i Beograda“

Sve to, dodaje on, poboljšava političku poziciju Srbije jer, kako kaže, jačanje ekonomskih elemenata jača daje „vetar u leđa“.

Sa tom ocenom saglasan je i Zoran Jeremić, bivši ambasador SRJ u Nemačkoj.

Sada se očekuje da taj ekonomski korak učini nešto i u pravcu poboljšanja političkih odnosa, ali to će pre svega zavisiti od političke situacije, tu ekonomija ne može da odigra odlučujuću ulogu, ona može da utiče u određenoj meri, može da utiče na varijante nekih dogovora, ali je suština ovoga da EU i Nemačka imaju sada prvi put jasan svoj ekonomski interes prema Srbiji – rekao je Jovanović za „Kosovo onlajn“.

Makron: Finalizovaćemo pregovore o „rafalu“

Predsednik Francuske Emanuel Makron krajem avgusta ili početkom septembra treba da stigne u Beograd, što je dogovoreno prilikom susreta sa Vučićem tokom Samita o Evropskoj političkoj zajednici u Londonu.

On ima jasan plan – pa je rekao da planira da finalizuje pregovore o vojnim ugovorima, uključujući sporazum o prodaji aviona „rafal“ Beogradu.

– Vojna pitanja su deo naše agende. U narednim nedeljama ili mesecima ću posetiti Srbiju kako bismo finalizovali te diskusije koje su predmet tehničkih, finansijskih i političkih pregovora između naših zemalja – rekao je Makron, ocenivši odnose Pariza i Beograda okarakterisao kao „čvrste, iskrene i strukturalne za obe zemlje i ceo region“.

Vučić i Makron sastali se na Samitu Evropske političke zajednice

Foto: Predsedništvo Srbije / Tanjug

Vučić i Makron sastali se na Samitu Evropske političke zajednice

Ova poseta, je „čista bilaterala“, smatra Milivojević, i dovešće do učvršćivanja partnerstva.

Ona simbolizuje vraćanje Francuske na tradicionalnu politiku na Balkanu, u kojoj joj je Srbija bila glavni partner. A upravo je Makron dolaskom na vlast vratio Francusku na tu politiku. Dogovor o „rafalu“ bi trebalo da bude kruna tog odnosa, jer je vojna saradnja ključ ekonomske saradnje. A kako je Makron nosilac spoljne politike, unutrašnje promene neće uticati na te relacije – napominje Milivojević.

Dve poruke Makronovog dolaska

Makronov dolazak je, smatra Milivojević, potvrda dve stvari:

  • Da odnosi Beograda i Pariza jačaju.
  • Da Makron ne odustaje od politike u kojoj se Srbija uvažava i da ima interesa da se dižu na viši nivo.

On ukazuje i da je Francuska u odnosu prema Srbiji konstruktivnija od nekih drugih zapadnih zemalja.

Ima razumevanje za važne argumente koje se tiču Kosova, ali i odnosa Beograda sa Rusijom i Kinom – kaže Milivojević.

Šta je rekao Šolc u Beogradu

Šolc je posle potpisivanja Memoranduma o saradnji rekao da je „ovo važan trenutak, da bi se razgovaralo o znatnom potencijalu projekta Jadar“, kao i da je „veliki broj ljudi neumorno radio na tome da to danas sve bude moguće“.

Pročitajte još

Srbija potpisala sa EU Memorandum o razumevanju u vezi sa mineralnim sirovinama: Šta to tačno podrazumeva

Kazao je i da ima dosta razloga za ovaj projekat, i da je to po njegovom mišljenju dobar projekat za Srbiju.

– Želim jasno da kažem na ovom mestu da smatram obavezom da se obaveze date odavno, kada je reč o perspektivi država Zapadnog Balkana u odnosu na Evropsku uniju ostvare brzo, i mi ćemo svim snagama podržati taj proces rešeni da spojimo Evropu – kazao je Šolc.



Izvor

You may also like