Home Politika Srbi obeležavaju Vidovdan u Grčanici i na Gazimestanu na Kosovu

Srbi obeležavaju Vidovdan u Grčanici i na Gazimestanu na Kosovu

by euronet063


Vesti

Politika

Srbi obeležavaju Vidovdan u Grčanici i na Gazimestanu na Kosovu

Vidovdan je na Kosovu poseban, ističu građani koji su iz svih krajeva Srbije, ali i regiona, došli da ovaj praznik obeleže u Gračanici i na Gazimestanu i poručuju da su ovde kući.

Gračanica manastir

Foto: Zoran Lončarević / RAS Srbija

Gračanica manastir

Građani se okupljaju u dvorištu manastira Gračanica kako bi prisustvovali Svetoj liturgiji, a zatim i parastosu na Gazimestanu.

Blic preporučuje

Vera iz Herceg Novog kaže da je utisak u Gračanici najposebniji.

Dolazim skoro svake godine, u toku godine više puta dođemo na Kosovo. Ovde je najposebnije mesto, najmilije mesto. Kući smo. Ovde smo kući – poručila je Vera.

Dara Radonjić je Iz Podgorice došla da Vidovdan obeleži u Gračanici i na Gazimestanu.

To je simbol svih Srba gde god da se nalaze. Svi Srbi iz sveta mogu se žrtvovati i doći jednom na Vidovdan u Gračanicu i da posete Pećku Patrijaršiju – rekla je Radonjić.

Manje naroda nego prethodnih godina

Petar Pekmezović iz Beograda kaže da je manje naroda nego prethodnih godina.

Malo je sveta, ranije sam bio i bilo je puno više i to obeležje se na neki način više manifestovalo. Sada se to smanjeno i zbog toga mi je žao. Vidovdan na Kosovu treba da bude uvek poseban i treba da bude sa velikim događajima, jer mi treba ovde da slavimo srednjovekovnu kulturu u život i da pomenemo te stradalnike koji su za slobodu život dali – rekao je Pekmezović.

Ima i onih koji su po prvi put na Kosovu.

Došli smo uz Bačke Palanke. Utisak je odličan. Oduševljeni smo. Od kada smo kročili na ovu zemlju naježili smo se, iako nikada nisam bio, nekako imam poseban utisak na sve ovo – rekao je Mirko Vojinović.

(Kosovo online)



Izvor

You may also like