Home Politika Šta će Aljbin Kurti uraditi do izbora na Kosovu 9. februara?

Šta će Aljbin Kurti uraditi do izbora na Kosovu 9. februara?

by euronet063


Vesti

Politika

Šta će Aljbin Kurti uraditi do izbora na Kosovu 9. februara?

Aljbin Kurti, premijer Kosova, nastojaće dodatno da zaoštri svoju politiku i zaokruži kosovsku državnost do 9. februara za kada su raspisani redovni parlamentarni izbori na KiM. To znači da u narednih pet meseci neće biti mesta ni za dijalog sa Beogradom ni za konkretne poteze ka formiranju Zajednice srpskih opština, ocenjuju srpski analitičari. S druge strane, albanski politikolozi smatraju da će na izborima biti završen dosadašnji način vladavine Kurtija.

.

Foto: AP/ Visar Kryeziu, Shutterstock, Tanjug/ Sava Radovanović, Tanjug str / Ringier

.

Datum izbora na Kosovu postao je poznat tek u subotu, a čini se da Kurti već uveliko vodi predizbornu kampanju svojim jednostranim potezima koji pogađaju, pre svih, Srbe na KiM. Podsećanja radi, samo ove godine Priština je ukinula dinar i nastavila sa hapšenjem, maltretiranjem i oduzimanjem imovine Srba.

Blic preporučuje

Poslednji u nizu pokušaja daljeg zastrašivanja i proterivanja Srba sa KiM je najava otvaranja mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici do čega za sada ne dolazi zbog protivljenja KFOR-a, Euleksa, EU i SAD-a.

„Nastaviće sa politikom preuzimanja severa KiM i negiranja ZSO“

Zoran Milivojević, diplomata, smatra da će Kurti u narednih pet meseci nastaviti sa politikom preuzimanja severa Kosova i negiranja ZSO.

Most na Ibru jeste sad aktuelna tema, ali Kurti će nastojati da zaokruži oduzimanje imovine Srbima, pre svega nepokretne imovine, a uporedo s tim će napasti Srbima obrazovanje i zdravstvo. Na taj način želi da definitivno skine sa dnevnog reda ZSO čiji su ključni elementi obrazovanje i zdravstvo – ocenjuje za „Blic“ Milivojević.

Zoran Milivojević smatra da će Kurti napasti Srbima na Kosovu i obrazovanje i zdravstvo

Kako kaže, Kurti sigurno neće zajedno sa parlamentarnim ići i na vanredne lokalne izbore.

Albansko rukovodstvo u srpskim opštinama omogućilo je Kurtiju razvlašćivanje srpskih institucija i preuzimanje imovine. Zbog toga će Kurti do 9. februara ići u dalje dizanje intenziteta mera koje je dosada preduzeo prema Srbima kako bi zaokružio kosovsku državnost – analizira Milivojević.

„Nemam utisak da njegova pozicija može biti uzdrmana“

Naš sagovornik dodaje da su Kurtiju „takvi potezi doneli visok rejting kod birača“.

Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Male su šanse da Kurti ostane bez vlasti nakon izbora 9. februara

– Nemam utisak da njegova pozicija što se tiče većine u parlamentu može biti uzdrmana na izborima. Ne verujem u tešnju saradnju opozicionih stranaka niti u akciju Zapada koja bi eventualno destabilizovala Kurtijevu vlast. Interes Zapada je, takođe, da se potvrdi kosovska državnost – navodi Milivojević.

„Nema dobra iskustva sa Trampovom administracijom“

Iskusni diplomata smatra da se Kurtiju žuri i zbog američkih izbora.

Kurti nema dobra iskustva sa administracijom Donalda Trampa pa mu se žuri da u narednih nekoliko meseci promeni realnost na terenu pogotovo na severu Kosova kako bi ojačao svoju pregovaračku poziciju pred nastavak dijaloga sa Beogradom koji se sigurno neće dogoditi pre izbora na Kosovu – zaključuje Milivojević.

„Završava se apsolutna dominacija Kurtijevog pokreta“

S druge strane, albanski analitičar sa KiM Šenol Muharemi smatra da se nakon izbora 9. februara, „završava apsolutna dominacija Kurtijevog pokreta Samoopredeljenje“.

Foto: M. Ilić / RAS Srbija

U skupštini u Prištini nakon izbora će voditi glavnu reč dve stranke, ocenjuju albanski analitičari

Model upravljanja koji smo gledali ove četiri godine možemo proglasiti završenim. U svakoj situaciji imaćemo širu vladu, sa više aktera ili političkih stranaka. Politička oligarhija u kojoj odluke donosi uska grupa ljudi sada prestaje. Sledeća vlada će imati najmanje dve velike stranke, verovatno Samoopredeljenje i jednu od velikih opozicionih partija, DPK ili DSK – analizira Muharemi.

Kako kaže, mogućnost da opozicija formira vladu bez Samoopredeljenja nije racionalna.

Sami su krivi što nikada nisu našli razboritost, viziju i snagu u međusobnoj saradnji. Ko će voditi vladu ostaće otvoreno do poslednjih trenutaka uspostavljanja vlasti, ali će zavisiti i od broja i procenta glasova koje stranke osvoje. Međutim, model upravljanja se promenio, sledeća vlada će biti znatno bolja od ove, jer će Samoopredeljenje ponuditi najbolje ministre, dok koalicioni partner mora da ponudi i najbolje moguće ljude. Jedna stvar se takođe može znati, bez obzira da li će DSK ili DPK biti partner Samoopredeljenja u upravljanju, njihovi ministri moraju biti čisti sa integritetom, koji nemaju problema sa zakonom i nisu imali koruptivne afere – naveo je Muharemi.



Izvor

You may also like