Home Politika Šta će biti na konstitutivnoj sednici skupštine u Nišu: „Čujemo glasine da vlast ima 34 mandata“

Šta će biti na konstitutivnoj sednici skupštine u Nišu: „Čujemo glasine da vlast ima 34 mandata“

by euronet063


Vesti

Politika

Šta će biti na konstitutivnoj sednici skupštine u Nišu: „Čujemo glasine da vlast ima 34 mandata“

Posle više od dva meseca postizborne drame i pravne borbe danas bi trebalo konačno da bude poznato ko će formirati vlast u Nišu. Pred konstitutivnu sednicu gradske skupštine stižu glasine da i vlast i opozicija imaju većinu, ali i da će biti i preletanja. Neizvesnosti još više doprinose i jedni i drugi jer ne žele da otkrivaju svoje naredne korake.

.

Foto: Kostadin Kamenov / Ringier

.

Za sada, prema odluci Gradske izborne komisije, odnos odbornika je 31 naspram 30 u korist vlasti s tim što se čak iz redova opozicije može čuti da će vlast imati 34 mandata dok postoje priče da bi i opozicija mogla da ima većinu i to od 33 odbornika.

Blic preporučuje

Od kako su se 2. juna završili lokalni izbori niška opozicija je svim pravnim sredstvima (žalbe, prigovori) pokušavala da dokaže da je pobedila i da ima većinu u skupštini. Kada je GIK doneo konačnu odluku da koalicija oko SNS-a i Ruska stranka imaju 31 od 60 odbornika, niška opozicija je poručila da će nastaviti svoju „pravnu borbu“.

Usledilo je zatišje tokom kog ni vlast ni opozicija ne žele da pričaju o sledećim potezima. Upravo zato se sve do danas, kada je na programu konstitutivna sednica gradske skupštine, spekulisalo da li će biti preletača, da li će deo opozicije bojkotovati sednicu, ko će imati i koliku većinu i da li su mogući novi izbori.

Koalicija oko SNS-a i Ruska stranka kriju karte

Zanimljivo, predstavnici koalicije oko SNS-a i Ruske stranke koji bi trebalo da čine većinu u javnosti su se nakon izbora videli samo jednom kada su slavili pobedu. Posle toga, postali su praktično nedostupni za medije.

„Vlast će formirati većinu, neće rizikovati sa novim izborima“

Dejan Bursać, politikolog, kaže za „Blic“ da mu se čini da „koalicija oko SNS neće popuštati i da će formirati vlast“ sa svojih 30 odbornika i jednim odbornikom Ruske stranke koja je, kako kaže, „na čudan način ušla u parlament“.

Foto: Nova S / screenshot

Dejan Bursać smatra da će vlast sigurno formirati većinu u Nišu

– Čini se da će SNS formirati većinu i nisam siguran da će oni u ovoj situaciji kada je, zaista, malo zategnut narativ oko litijuma rizikovati sa nekim novim izborima u Nišu – analizira Bursać.

Postavlja se pitanje i da li će četiri opozicione liste (Dr Dragan Milić, Biramo Niš, Kreni promeni, Ujedinjeni nada za Niš) biti jedinstvene na konstitutivnoj sednici?

Milić: A možda bude i 33 odbornika na strani opozicije

Dr Dragan Milić, lider istoimene grupe građana, kaže da su u toku “visinske pripreme” za skupštinu za koju se spremaju “kao za Olimpijadu”.

Foto: Branko Janačković / Ringier

Dr Dragan Milić kaže da se čuju glasine da vlast ima 34 mandata u Nišu

Čujemo glasine da vlast ima 34 odbornika. Ako ima, mi tu nemamo šta dalje da se pitamo. Čestitamo i videćemo ko je prevario građane Niša. A možda bude i 33 odbornika na strani opozicije – kazao je Milić.

Kardiohirurg smatra da bi bi bilo neodgovorno ako se opozicija danas ne bi pojavila na konstitutivnoj sednici skupštine.

– Jer to znači da mi ne bismo poštovali volju građana. I uvek je lepše, bolje, pametnije da se glas te druge, ajde da kažem strane, čuju u skupštini, a ne na Prokopu ili na nekom drugom mestu. Prema tome, mi bismo bili krajnje neodgovorni ako ne uđemo u skupštinu i ako jednostavno sve naše argumente ne dajemo upravo tamo gde je mesto, a to je skupština grada i tamo ćete čuti sutra sve naše argumente u vezi sa izborima i sa procesom koji se desio jer, jednostavno, to jeste mesto, a ne trg i ulica – ocenio je Milić za televizuju „Nova“.

„Nikada neću podržati blokade“

Kako kaže, ne zna šta bi opozicija u Nišu blokirala.

– Da li bismo blokirali ovu centralnu raskrsnicu, prugu ili šta već? Mislim da bi se na taj način narod jako, jako razočarao u nas. I ja te stvari, taj vid borbe, neću nikada podržati. Narod koji misli da je put ulica i revolucija moći će da glasa za druge političke opcije i onda neka vide. Ja ću se uvek zalagati za legalna sredstva i mislim da je ovo bio sjajan način da pokažemo koliko je naša država u gradu delegitimizovana. Znači oni jednostavno nemaju legitimitet – poručio je Milić.

Stanković: Ne verujem da bilo ko iz opozicije sebi sme da dozvoli da preleti u redove SNS-a

Đorđe Stanković, nosilac liste „Biramo Niš“, ima slično mišljenje. Kako kaže, danas će biti „dan kada će se mnoge enigme rešiti“.

Foto: Branko Janačković / Ringier

Đorđe Stanković najavljuje da će „danas biti dan kada će se mnoge enigme razrešiti u Nišu“

Pitanje je na koji način će to proteći, ali zaista je dobro pitanje da li će (vlast prim aut) imati 31 odbornika. Evo to je nešto što mogu da kažem da mislim da i ja sumnjam da postoji ta većina, ali to ćemo sve videti danas. Pre svega, oni treba da dokažu da imaju većinu. Znači taj 31 treba da se pokaže i dokaže. Mislim da to je prvi korak za sve njih – naveo je Stanković.

„Ujedinjeni – Nada za Niš“ odbacuju glasine da imaju preletače?

Jedno od ključnih pitanja pred sednicu skupštine je i da li će biti preletanja odbornika. U javnosti su se pojavile glasine da bi preletača moglo da bude sa liste „Ujedinjeni- Nada za Niš“. Međutim, nosilac te liste Miodrag Stanković odbacuje takve spekulacije.

Koalicija Ujedinjeni Nada za Niš, koju čini pet stranaka- Novi DSS, Narodna stranka, Dosta je bilo, Socijaldemokratska stranka i Demokratska Unija Roma, i grupa građana ’Niš, moj grad’ delovaće opoziciono u Skupštini grada, u koordinaciji sa ostalim opozicionim grupacijama – tvrdi Stanković za „Danas“.

Kako kaže, vlast „koja se formira sa 31 odbornikom biće neodrživa na duži period“.

Zato mislim da nas možda već u decembru očekuju vanredni izbori u Nišu – zaključuje Stanković.

Dragoslav Pavlović biće novi gradonačelnik Niša?

S druge strane, odbornička grupa vladajuće koalicije je imala zatvoreni sastanak na kome je, kako nezvanično javljaju mediji, odlučeno da predsednik skupštine grada bude član SPS dok bi gradonačelnik bio Dragoslav Pavlović, prvi na listi “Aleksandar Vučić – Niš sutra, a njegov zamenik Luka Gašević, aktuelni direktor Gerontološkog centra i donedavni direktor Doma “Duško Radović”.

Foto: Srpska napredna stranka Niš / Ustupljene fotografije

Dragoslav Pavlović iz SNS-a prvi je favorit da bude novi gradonačelnik Niša

Pavlović nije hteo o tome da priča za medije dok Gašević nije ni potvrdio ni demantovao te informacije.



Izvor

You may also like