Home Politika Šta se krije iza odluke da Kosovo postane pridruženi član NATO?

Šta se krije iza odluke da Kosovo postane pridruženi član NATO?

by euronet063


Vesti

Politika

Šta se krije iza odluke da Kosovo postane pridruženi član NATO?

Kosovo je postalo pridruženi član NATO-a odlukom Parlamentarne skupštine te organizacije, ali to je, pre svega, simboličan čin. Analitičari za „Blic“ ocenjuju da do ulaska u NATO Priština mora da napravi niz koraka, a pre svega, normalizuje odnose sa Beogradom.

.

Foto: AP, Tanjug, Shutterstock / Ringier

.

Odluka da Kosovo napreduje od statusa posmatrača do pridruženog člana NATO-a doneta je nakon glasanja tokom kojeg je samo Mađarska bila protiv, a 14 država uzdržano među kojima i Italija i Francuska. Privremeni član NATO-a je i Srbija pa se postavlja pitanje šta konkretno znači promena statusa Kosova pri severnoatlantskoj alijansi?

Blic preporučuje


„NISU PODRŽALI NI ITALIJA NI FRANCUSKA“ Delegacija Srbije: Odluka o pridruženom članstvu Kosova u Parlamentarnoj skupštini NATO opasan presedan


Kosovo postalo pridruženi član NATO: Mađarska jedina bila protiv, uzdržano 14 država

„Do cilja ostalo još desetak koraka“

Dragoslav Rašeta, istraživač iz organizacije „Novi treći put“, kaže za „Blic“ da je odluka da Kosovo postane pridruženi član NATO-a „korak napred ka krajnjem cilju da Kosovo postane deo NATO“.

– Ali, do tog cilja ostalo je još desetak koraka. NATO čini napore da se u narednim godinama odbrambene sposobnosti Kosovo dovedu na standarde NATO-a. Kosovo sigurno neće postati deo NATO bez normalizacije odnosa sa Beogradom i napretka na putu evrointegracija – ocenjuje Rašeta.

Dragoslav Rašeta kaže da fokus NATO-a nije na učlanjenju Kosova nego funkcionisanju KFOR-a

Foto: Nova S / youtube

Dragoslav Rašeta kaže da fokus NATO-a nije na učlanjenju Kosova nego funkcionisanju KFOR-a

„Fokus je na funkcionisanju KFOR-a na Kosovu“

Kako kaže, status pridruženog člana NATO je simboličan.

– Čak i države koje imaju viši status pri NATO kao na primer Argentina koja je takoreći glavni partner NATO-a nemaju mnogo koristi od toga. Fokus NATO-a je, pre svega, na rešavanju krize u Ukrajini i NATO i na funkcionisanju KFOR-a na Kosovu, a ne na prijemu novih članova – navodi Rašeta.

„Dalji status Kosova zavisi od političke volje i procedura“

Aleksandar Radić, vojni analitičar, Kosova kao pridruženi član NATO nije deo operativnih jedinica te organizacije.

Na Kosovu su prisutne NATO snage. Na Kosovu postoji i NATO tim za praćenje, podršku i razvoj kosovskih odbrambenih snaga. Ova odluka je još jedan dokaz da zapadne sile stoje iza kosovske nezavisnosti – analizira Radić za „Blic“.

Aleksandar Radić smatra da dalji status Kosova zavisi, između ostalog, od procesa evrointegracija

Foto: N1 / RAS Srbija

Aleksandar Radić smatra da dalji status Kosova zavisi, između ostalog, od procesa evrointegracija

Naš sagovornik dodaje da dalji status Kosova u NATO-u zavisi od „političke volje i formalnih procedura“.

Kosovo mora poput Crne Gore da priprema godišnje akcione planove, ali i da napreduje na putu ka EU. Iako se radi o različitim procesima, evrointegracije su predvorje NATO-a – objašnjava Radić.

I Malta postala pridruženi član NATO-a

Inače, pridruženi član NATO-a u ponedeljak je postala i Malta, a delegacija Skupštine Srbije na čelu sa Anom Brnabić je negodovala i pre posle promene statusa Kosova.

Delegacija Skupštine Srbije je navela u saopštenju da odluku da Kosovo postane pridruženi član NATO-a nisu podržale pored država koje ne priznaju Kosovo (Španija, Rumunija, Slovačka i Grčka) ni Francuska i Italija, kao i da je Mađarska glasala protiv.

Delegacija Srbije sprečena da se javi za reč

U saopštenju se ističe i da predstavnicima naše delegacije nije bilo omogućeno da se jave za reč pre glasanja o dodeljivanju statusa pridruženog člana tzv. skupštini Kosova, niti nakon potvrđivanja ove odluke

Delegacija Srbije nije dobila reč na Parlamentarnoj skupštini NATO

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Delegacija Srbije nije dobila reč na Parlamentarnoj skupštini NATO

Delegacija je u saopštenju ukazala i da Srbi na KiM već žive u uslovima koji su u potpunosti neprihvatljivi u današnjoj Evropi, odnosno da „žive kao u getu“.

-Nagrađeni su dobro planirani, kontinuirani, sistematski i široko rasprostranjeni etnički motivisani napadi na srpsko civilno stanovništvo, zbog kojih je 15 odsto srpskog stanovništva napustilo teritoriju Kosova i Metohije u poslednjih godinu dana, a zbog kojih se 212.000 srpskih i drugih nealbanskih interno raseljenih lica nikada nije vratilo- ukazuje se u saopštenju.

„Ovakvom odlukom prekršena Rezolucija 1244“

Delegacija Skupštine Srbije ocenjuje i da su ovom odlukom PS NATO dodatno ohrabrene privremene institucije u Prištini da ne sprovode postignute dogovore, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koja je uspostavljena pre više od 11 godina.

Ovakvom odlukom prekršena je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i svi do sada postignuti dogovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine – zaključuje se u saopštenju delegacije Srbije.



Izvor

You may also like