Home Politika Šta za Srbiju znači to što će u narednih šest meseci Mađarska predsedavati EU?

Šta za Srbiju znači to što će u narednih šest meseci Mađarska predsedavati EU?

by euronet063


Vesti

Politika

Šta za Srbiju znači to što će u narednih šest meseci Mađarska predsedavati EU?

Da li Mađarska može da ubrza ulazak Zapadnog Balkana u EU – glavno je pitanje pošto je juče naš severni sused započeo šestomesečno predsedavanje EU. Jedna od važnih tačaka agende Budimpešte u narednih pola godine biće proširenje unije, međutim analitičari smatraju da će u slučaju Srbije članice EU i dalje insistirati, pre svega, na ispunjenju političkih uslova odnosno na usklađivanju sa spoljnom politikom Brisela.

.

Foto: Shutterstock, Tatohra, oliver mathis / Ringier

.

Mađarsko predsedavanje EU biće zanimljivo i zbog toga što Viktor Orban, premijer te zemlje, vodi prilično drugačiju politiku u odnosu na Brisel jer, najblaže rečeno, nije veliki zagovornik sankcija Rusiji niti pojačavanja vojne i finansijske pomoći Ukrajini.

Blic preporučuje

S druge strane, očekuje se da se Budimpešta do kraja godine založi da se ubrza proces evrointegracija Zapadnog Balkana.

„Mađarska će sigurno tražiti da se otvori klaster tri“

Zoran Milivojević, diplomata, kaže da je dobro što će sigurno u narednom periodu imati mađarsku podršku na EU putu.

Ali sve će zavisiti od EU članica koje će i dalje voditi politiku Brisela. Mađarska će sigurno tražiti da se otvori klaster tri koji se odnosi na konkurenciju i inkluzivni rast. Taj klaster je već pripremljen i može odmah da se otvori – navodi za „Blic“ Milivojević.

Zoran Milivojević kaže da će Mađarska sigurno tražiti da Srbija otvori klaster tri

Zoran Milivojević kaže da će Mađarska sigurno tražiti da Srbija otvori klaster tri

Kako kaže, sad ostaje da se vidi da li će Brisel i dalje insistirati na političkim uslovima.

Verovatno će EU nastaviti da traži od Srbije da se uskladi sa spoljnom politikom Brisela i uvede sankcije Rusiji – ocenjuje Milivojević.

Da li će i dalje politički uslovi biti u prvom planu?

Naš sagovornik smatra da će Mađarska kao predsedavajuća EU pokušati da napravi balans između evrointegracija Ukrajine i Zapadnog Balkana.

Ali, mislim da će opet odlučivati geopolitika. Ako je suditi po novom sastavu Evropske komisije jasno je da će i dalje biti dominantna ukrajinska priča i da će se opet to gurati. Tako da se neće mnogo toga promeniti za nas ako ponovo budu u prvom planu politički uslovi u procesu evrointegracija – zaključuje Milivojević.

Vučević: Ostajemo na EU putu, ali ne zato što je to pitanje emocija

Premijer Miloš Vučević rekao je da Srbija ostaje na evropskom putu, ali „ne zato što je to pitanje emocija“ već „političkog i ekonomskog interesa“.

Kao što je cela Evropska unija zasnovana ne na emocijama i na ljubavi, nego na tome što imaju politički i ekonomski interes da sarađuju i da budu u takvom formatu, odnosno u takvoj zajednici. Mi treba da gledamo šta je interes za nas, da otvaramo više radnih mesta. Dobre stvari su da smo u prvom kvartalu ove godine privukli direktnih stranih investicija, preko dve milijarde evra. Opet smo rekorderi na računu budžeta Srbije imamo 615 milijardi, imamo najveće devizne rezerve 27 milijardi evra – poručio je Vučević.

Miloš Vučević kaže da Srbija ostaje na evropskom putu

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Miloš Vučević kaže da Srbija ostaje na evropskom putu

Kako je rekao, otvaranje novih klastera je pitanje, pre svega, za EU.

– Što se nas tiče, mi smo dobili tri godine, ako se ne varam, uzastopno u godišnjem izveštaju da su stvoreni uslovi za otvaranje novog klastera i grupe poglavlja u tom grozdu, odnosno u tom klasteru. Na kraju se to završilo na političkoj oceni, da li smo mi politički podobni nekome ili ne, da li je naša politička agenda prihvaćena ili nije. Razumemo da je to svelo na pitanje politike, a ne na pitanje ispunjenosti pristupnog procesa – rekao je Vučević.

Sijarto: Mađarska će otvoriti nova poglavlja Srbiji

Da će u narednih šest meseci biti otvorena nova poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije obećao je Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske.

Peter Sijarto je obećao da će Mađarska otvoriti nova poglavlja sa Srbijom u procesu evrointegracija

Foto: Miomir jakovljević / Ringier

Peter Sijarto je obećao da će Mađarska otvoriti nova poglavlja sa Srbijom u procesu evrointegracija

Kako kaže, Mađarska će voditi međuvladine razgovore sa svim kandidatima za članstvo Zapadnog Balkana kako bi „ubrzala proširenje EU u tom regionu“.

Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada, preko potreban za povratak saradnji Istoka i Zapada zasnovanoj na međusobnom poštovanju, koja bi mogla da pokaže izlaz iz sadašnje turbulentne ere prožete krizama. Mađarska je spremna da preuzme tu ulogu i da podrži države Zapadnog Balkana da postupe na sličan način – izjavio je Sijarto.

Subotić: Mađarska daje prioritet politici proširenja

Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike kaže da Mađarska kao komšijska država može da u snažnoj meri da prioritet politici proširenja.

– Ukoliko pogledate njihov program predsedavanja, od sedam prioriteta na trećem mestu se upravo nalazi politika proširenja. To nije često slučaj. Sa Mađarskom, kao državom koja se nalazi u našem regionu i kao državom koja nas dobro poznaje i sa kojima Srbi imaju dobre odnose, svakako je to dobra vest za naše građane – kaže Subotić.

Strahinja Subotić smatra da će Mađarska dati prioritet politici proširenja

Foto: RTS / screenshot

Strahinja Subotić smatra da će Mađarska dati prioritet politici proširenja

Ne treba zaboraviti da se na funkciji evropskog komesara za susedstvo i proširenje trenutno nalazi mađarski diplomata Oliver Varhelji.

Sada se kombinuje situacija da imamo komesara za proširenje Varheljija iz Mađarske i Mađarsku koja predsedava u trenutku kada se razgovara o novim funkcijama, o novoj podeli odnosa snaga nakon izbora za Evropski parlament. I u tom pogledu, ključan prioritet Mađarske će biti, s jedne strane, da ubedi ostale članice da prioritizuju proširenje i, s druge strane, da ova tranzicija moći starog u novi institucionalni ciklus Evropske unije prođe na jedan efektivan način – zaključuje Subotić.

MSP: Verujemo u sposobnost mađarske vlade

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije čestitalo je juče Mađarskoj početak predsedavanja EU.

Čestitamo našem susedu Mađarskoj na započinjanju predsedavanja Evropskim savetom. Dok oni predvode Savet narednih šest meseci, verujemo u sposobnost mađarske vlade da ispuni svoje prioritete, što uključuje proširenje EU – stoji na X profilu Ministarstva spoljnih poslova.



Izvor

You may also like