Home Politika Stano: Mandat Lajčaka trajaće narednih meseci

Stano: Mandat Lajčaka trajaće narednih meseci

by euronet063


Vesti

Politika

Stano: Mandat Lajčaka trajaće narednih meseci

Mandat specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka trajaće i narednih meseci i on je u potpunosti angažovan sa partnerima u regionu, EU i na međunarodnoj sceni kako bi se pokrenule stvari u okviru dijaloga i pomoglo u rešavanju pitanja iz dijaloga, izjavio je danas portparol Evropske unije Peter Stano.

MIroslav Lajčak

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

MIroslav Lajčak

Stano je na brifingu za novinare u Briselu, na pitanje kako će se odvijati dijalog tokom tranzicionog perioda nakon izbora u EU i da li će mandat Lajčaka biti produžen za nekoliko meseci, rekao da tranzicioni period ne utiče na specijalnog izaslanika EU za dijalog.

Blic preporučuje


Lajčak: Ugostiću Beograd i Prištinu ako pokažu spremnost za međusobno prihvatljivo rešenje


Lajčak: „Rešenje za pitanje upotrebe dinara na KiM može se postići uz kompromis“

Specijalni izaslanik EU ima mandat, trenutno je mandat aktuelnog specijalnog izaslanika za dijalog i dalje u toku i trajaće narednih meseci. On je u potpunosti angažovan u interakcijama sa nizom partnera, kako u regionu i u EU, tako i na međunarodnoj sceni, kako bi pokušali da pokrenu stvari i pomognu stranama da rešavaju pitanja, jedno za drugim, uz prioritet hitnog sprovođenja takozvanog Ohridskog sporazuma – rekao je Stano.

Lajčakov mandat trajaće još nekoliko meseci

Foto: European Union / Ringier

Lajčakov mandat trajaće još nekoliko meseci

„EU u ovom trenutku nema šta da najavi“

Stano je, na pitanje da li će EU uskoro sazvati novi sastanak u okviru dijaloga, rekao da EU u ovom trenutku nema šta da najavi i istakao da je Brisel najavljivao svaki sastanak u vezi sa dijalogom kojim posreduje EU kada je to bilo prikladno.

Lajčaka je u aprilu šef evropske diplomatije Đuzep Borelj imenovao za novog ambasadora EU u Švajcarskoj i na tu funkciju bi trebalo da stupi 1. septembra ove godine.

Za sada nije poznato ko će naslediti Lajčaka na mestu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine.



Izvor

You may also like